Har helseangst, ser nå noen minimale hvite prikker på tannkjøttet. Kan det være kreft?

Spørsmål

Hei. Jeg har to spørsmål. 1. Jeg hadde kyssesyken da jeg var 14 år. Helt siden dette har den ene mandelen vært litt større enn den andre. Dette er ikke noe som legene har kommentert. Jeg er ikke mye syk, men de gangene jeg er forkjølet med halsbetennelse får jeg ofte mer eller kun vondt på den siden hvor mandelen er forstørret. Er den mer utsatt for infeksjon eller lignende ettersom dette skjer? 2. Hvordan viser kreft i munnhulen seg? Jeg sliter med en til tider alvorlig helseangst. Når den er på sitt verste kan jeg lyse inn i munnen og nærmest lete etter noe jeg blir bekymret for. Hvilke alder oppstår oftest slik kreft og hva skal man se etter? Har hørt man skal se etter hvite eller røde flekker/sår, men hvor store? Jeg oppdaget noen bittesmå hvite prikker (ørsmå blemmer) øverst på tannkjøttet bak tennene nede. De er ikke vonde. Veldig små og litt vanskelige å se. Kan jo ha vært det svært lenge uten at jeg har sett de. Kan det være kreft? Røyker og snuser ikke forresten. Legger ved bilde, men sikkert vanskelig å se.

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har en mandel som har vært større enn den andre siden du var 14 år, og nå er du 30. Dvs i 16 år. Da kan vi ihvertfall med sikkerhet fastslå at forstørrelsen ikke skyldes kreft, bare for å ha sagt det selvsagte. Du synes du oftere får vondt i den forstørrede mandelen, når du er forkjølet, og lurer på om den er mer utsatt for infeksjon. Det kan jeg ikke hverken bekrefte eller avkrefte for deg, men det får jo uansett ingen praktisk betydning, om det hadde fantes et svar på det spørsmålet, har du tenkt gjennom det? Ting er slik de er, og hvis du får mer vondt på den ene siden av halsen når du er forkjølet enn den andre, så går det jo like fullt over. Det er ihvertfall ikke jeg har hørt eller lest noe om, at en mandel som er større enn den andre, er mer utsatt for infeksjon.

Det kan skyldes tilfeldigheter, og det kan også ikke utelukkes at du er noe mer observant på dette enn andre ville ha vært, siden du har helseangst, slik du forklarer her. Jeg går slett ikke ut fra at det er det som kan være forklaringen her. Du spør etter mål og størrelser, men det kan det ikke sies noe sikkert om.


Deretter spør du om hvordan kreft i munnhulen arter seg. Det vil ofte kunne være slimhinneendringer og/eller sår som du ikke vet forklaringen på, og som ikke gror, evt vokser. Har man en mistanke om dette, skal en få det legeundersøkt, for det er ikke noe man klarer å fastslå selv. Oftest må det også taes vevsprøver, for å bekrefte eller avkrefte mistanke. 


Du fortelle videre om noen små hvite prikker øverst på tannkjøttet bak tennene nede. Jeg har sett på bildet du har vedlagt, og det er mulig at jeg kan se disse med noe godvilje, men uansett er isåfall disse forandringene så små at det med sikkerhet ikke har med sykdom å gjøre. Grunnen til at du har lagt merke til dette, er naturligvis det at din helseangst får deg til å se etter forandringer også når du ikke behøver å gjøre det. Vi behøver ikke å lete etter sykdom, for om sykdom oppstår, så merker vi det som hovedregel. Det du derimot oppnår ved å "lete med lykt og lupe" for eksempel i munnen, er å se ting som folk flest ikke ville ha lagt merke til, og som ikke har med sykdom å gjøre, men som gjør det usikker og trigger din helseangst.


Har man helseangst, så er et av hovedproblemene at man overvåker kroppen for nøye, og på den måten får et vell av tilsynelatende-informasjon, som imidlertid ikke har noen som helst informasjonsverdi, og som ikke er tegn på sykdom. En hypokonder kjennetegnes også ved systematisk feiltolking og katastrofetenking, og kombinerer man den egenskapen med en altfor nøye overvåking av kroppen, så er det klart at det vil gi en stor mengde bekymringer om "mulig sykdom". Jeg vil derfor som en start fraråde deg å følge så nøye med på kroppen og se etter "symptomer", når du faktisk er frisk. Forøvrig må det absolutt legges til at hypokondri kan være svært ødeleggende for livskvaliteten, og at det finnes effektiv behandling mot det. Det bør du unne deg, både fordi du fortjener ikke å ha det slik, og fordi det ikke finnes ett eneste godt argument for å ikke få behandling og hjelp for dette. Du tar kontakt med fastlegen for å få igangsatt slik behandling. 

Vær også oppmerksom på at det å få bekreftet at "noe" ikke skyldes sykdom, IKKE hjelper mot helseangst. Det er kun -i alle beste fall- helt midlertidig "brannslukking", og har ingen effekt på selve helseangsten.


Håper svaret er til nytte for deg. Lykke til.



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn