Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har helseangst, ønsker å fjerne alt brystvev og erstatte det med silikon

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 38 år som sliter veldig med helseangst. Jeg er årvåken for alle tenkelige sykdommer, men værst er frykten for kreft, særlig brystkreft. Min mors søster har hatt dette, og jeg frykter jeg også kan ha genet. Har også en veldig sjelden krefttype i familien(mors bror), og det endte med døden etter 12 år med elendighet. Etter 2 amminger og vektnedgang har mine over snittet store bryst blitt rensket for fettvev, og jeg kjenner nå alle knuter og kjertler veldig godt. Dette driver meg til vanvidd. Har kun tynn hud og mye kjertelvev.jeg aner ikke hva alle disse knutene er, eller om noen av dem er farlige,og blir stadig vettskremt og går helt i kjelleren.prøver å la være å sjekke dem, men tør ikke tillate meg å overse dem heller. Har blitt henvist til UL/mammografi 2ganger siden 2013, for å få roet meg ned. Jeg sliter med å kle av meg, se meg uten klær i speilet, nærkontakt med samboer, og ikke minst dusjing er fryktelig. Er livredd for å oppdage en forandring i brystene. Jeg skulle ønske de ikke var der. Jeg har et sterkt ønske om å fjerne kjertelvevet i begge brystene og bytte det ut med silikonproteser, kun for å fortsatt føle meg kvinnelig. Dette er IKKE av kosmetisk hensikt, men det å få eliminert vekk dette problemet ville gjort livet mitt mye bedre. Jeg sliter også sosialt, da jeg ALDRI klarer å slappe av å ha det gøy. Det er alltid en frykt som ligger i bakhodet. Tålmodigheten ovenfor barna og familien er også begrenset pga dette. Er anspent i hele kroppen og har det helt jævlig.går i terapi på dps, men det å få fjernet trusselen vil hjelpe meg mer. Er dette noe jeg må finasnsiere selv, eller kan jeg få det dekket pga min angst? Lufter det her før fastlegen....orker ikke dra dit for 'nte gang med disse brystene. Jeg har veldig dårlig livskvalitet og er fast bestemt på dette, og vet det vil hjelpe meg. Kognitiv terapi kan hjelpe å roe meg noe, men neste gang jeg oppdager et symptom i brystene er vi tilbake til start. Hva tenker du om dette?

Kvinne 38
Svar

Hei.


Du har tydelig fått beskrevet ditt problem nå, og det er altså helseangst. Da kan jeg med en gang si, at det ikke er spesielt stor grunn til å tro at du vil bli kvitt din helseangst, ved en slik operasjon du nevner her. All erfaring viser at personer med helseangst som blir "kvitt" frykt for en konkret sykdom, gjerne kommer med frykt for en annen sykdom etter en tid. For en opererer jo ikke vekk selve helseangsten, da det er en psykologisk tilstand, som behandles med psykologiske teknikker, oftest mest effektivt kognitiv terapi, slik du også har god erfaring med.  Derfor vil jeg sterkt anbefale deg å fortsette med kognitiv terapi, gjerne intensivere behandlingen, om det er praktisk mulig. Det er det som vil hjelpe deg mest. 

Når det gjelder genetisk økt risiko for kreft, som noen har, så synes jeg du skal få fastlegen din til å finne ut for deg om du har dette. Da må du innhente informasjon om sykdommen til din mors søster, ved hjelp av hennes familie, dvs om hun var bærer av slike gen, og så vil fastlegen din kunne fortelle deg om du har risiko for dette og evt bør teste deg, -hvis hun altså eventuelt hadde dette, hvilket vi ikke vet noe om. Dette er ihvertfall en langt mer konstruktiv tilnærming til dette, enn å gå rundt å tenke på det og være redd for det, for det har du ingenting igjen for.

Ditt spørsmål er om en slik eventuell operasjon på psykologisk grunnlag, vil kunne dekkes av det offentlige. Det vet jeg ikke, men jeg i utgangspunktet tviler jeg på dette, idet de fleste nok vil tenke at en ikke hjelper hypokondere med kirurgi, men med samtaleterapi, jfr over. 

Håper du kan ha nytte av svaret og rådene. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-