Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har helseangst, og nå også mange fysiske symptomer. Skyldes de angst eller sykdom?

Spørsmål

Hei! Har de siste dagene hatt sterke smerter (føles som et trykk) øverst i magen (rett under brystene, mest midt mellom brystene) og oppover mellom brystene. Har noenlunde samme smerte i samme høyde i ryggen. Føles som et belte rundt midjen, og en slags verk/tretthetsfølelse midt i ryggen. (Er ikke trykkøm noen plasser). Har også smerter i området vist på bilde (mer skarpe smerter som kommer og går litt). Kan dette skyldes muskulære årsaker? Har for en tid tilbake tatt EKG, 24-timers ekg og ultralyd av hjertet som var ok. Har også nylig tatt generelle blodprøver som var ok. Har i tillegg en ekkel følelse om kvelden når jeg legger meg av at mye av kroppen pulserer. Føles som det bobler inni meg, og at jeg rister litt - får samtidig veldig hodepine. Og jeg mister ofte følelsen / får kramper i høyre arm slik at jeg ikke får strekt ut fingrene. Kan dette skyldes stress og angst (se nedenfor)? Sliter med sterk helseangst og noe panikkangst. Spiser dårlig, grunnet veldig dårlig matlyst Sover ikke godt grunnet mye tankekjør og litt grunnet at jeg føler jeg ikke får puste skikkelig ned i magen grunnet smertene beskrevet ovenfor. Føler meg generelt veldig uvel gjennom dagen (kvalm, svimmel, hodepine, mye anspent og er veldig sliten slik at bare det å feks lage middag blir veldig krevende). Tenker at dette kan skyldes angsten selvsagt. Men aner i såfall ikke hvordan jeg skal komme utav dette mønstret. (Går til psykiater, som for tiden har ferie). Det ble mye oppramsing her. Jeg lurer egentlig på om plagene mine kan skyldes angsten, eller om det kan skyldes noe annet? Eg bekymrer meg for brystsmertene (at det kan være tegn på tette blodårer, magesår eller noe mer alvorlig enn angst). Også dette med høyre arm gjør meg usikker, da jeg ikke klarer å forbinde slike symptom med angst.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Du er en 27 år gammel kvinne, som lider av helseangst og panikkangst. Nå har du en del fysisk følbare symptomer, hvor du lurer på om angsten er årsaken, eller om det kan ha med sykdommer å gjøre.


Da tenker jeg følgende:

Generelt vet vi at angst kan gi svært mange forskjellige slags fysisk følbare symptomer. Det er meget vanlig. Det har blant annet med muskelspenninger og adrenalinnivåer å gjøre. Adrenalin er et av kroppens stresshormoner, og det øker ved angst, og det kan gi svært mange slags fysiske symptomer, tildels kraftige. Det er med andre ord fullt mulig at alle dine plager skyldes angst. 

Men så er det jo også slik at personer med angst, inklusiv helseangst, også kan få fysiske sykdommer og symptomer, på lik linje med alle andre. Derfor skal jo ikke alt som en person med angst kjenner, tilskrives angsten, før en har utelukket fysiske årsaker / fysisk sykdom.  Det er en god grunn til å gå til lege, for det er en nyttig "opprydding" og bevisstgjøring på hva symptomene skyldes. Det er en god og svært angstdempende følelse å vite årsaken til hva en kjenner. Og like viktig er det å få behandling elle medisiner mot en eventuell fysisk tilstand eller sykdom, naturligvis.

Så selv om jeg sier at rent generelt er det fullt mulig at alle dine plager har med angst å gjøre, så synes jeg likevel at du skal til legen din for en vurdering av dette, før sikre konklusjoner trekkes.

Det jeg er mest opptatt av, er smerten i øvre del av magen / bak brystbeinet. Det kan klinge i retning av syrerelaterte plager ra magesekk og spiserør, evt reflux. Angst og stress vil lett forverre en slik situasjon også, ved å stimulere til økt produksjon av magesyre. Hvis du har dette, finnes det jo effektive medisiner mot slikt. Du kan imidlertid godt forsøke slike før du får legetime også, for det finnes flere reseptfrie som kan lindre, f.eks. Pepcid eller Zantac. Hvis du forsøker slike, så vil du evt merke at du får midlertidig lindring etter å ha tatt de. Det er noe som isåfall er med å styrke mistanken om at smerten kommer fra mage/spiserør og er syrerelatert, og det igjen er noe som er viktig å informere legen din om, når du skal dit.


Kramper i høyre armen og problemer med å strekke ut fingrene, er noe som bekymrer deg, og du tenker på tette blodårer og hjertesykdom osv. Ut fra din beskrivelse av dette, ser jeg imidlertid ingen som helst mistanke om dette hos deg. I tillegg er den type hjertesykdom i praksis nær ikke-eksisterende hos unge kvinner som deg. Så akkurat den bekymringen ville jeg trygt ha lagt fra meg, om jeg var deg.


Håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-