Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har helseangst og er redd for MS, -uten grunn

Spørsmål

Hei. Jeg er en 27 år gammel jente som sliter mye med helseangst. Har vært gjennom masse legebesøk, dps, psykologer osv, utallige blodprøver, tester, ultralyder, mr, gastro osv. Har opplevd mye sykdom rundt meg, og fått angsten for kreft. Men i det siste har sykdommen MS virkelig slått inn. Ligger egentlig bare under dyna, ikke matlyst, ikke energi.

Føler også ubehag i øynene, og dette var første såkalte «symptom». Føler øynene «flakker» når jeg fokuserer på en gjenstand, at jeg har litt tåkete eller uklart syn. Synsundersøkelse hos legen viste ikke dårlig syn, men jeg føler likevel det er noe galt. Fokuserer masse på dette, «tester» øynene mine flere ganger om dagen og blir livredd hvis det er noe jeg føler er galt.

Burde jeg sjekke meg ordentlig for MS? Leste at det begynner i øynene som første symptom.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Du er altså en 27 år gammel kvinne som har uttalt helseangst. Nå har du begynt å bli redd for MS, mens du tidligere var mer redd for kreft, såvidt jeg forstår. Det er ikke uvanlig at personer med helseangst "bytter" sykdom som de er redde for, slik du ser ut til å ha gjort nå. Nå kjenner du et "ubehag i øynene" og føler at blikket flakker, og at synet kan være tåkete eller uklart. Men det ble ikke bekreftet noe dårligere syn ved legeundersøkelse.  Du forteller at du "tester" øynene dine mange ganger per dag, og akkurat det med å overvåke kroppen for nøye, slik du da gjør, er typisk ved helseangst. Og det vil nesten uten unntak alltid forverre de symptomene man overvåker, blant annet på grunn av at man rett og slett kjenner for mye etter og overvåker kroppen så alt for nøye. Da vil man få med seg en rekke minimale sanseopplevelser som en person uten helseangst ville ha oversett, og det gir naturligvis økt angst for sykdom, hvilket igjen gjør at man kjenner enda mer etter og som du gjør; -"tester øynene" alt for ofte og helt unødvendig. Det hele blir da en snøballeffekt,  hvor økt overvåking av kroppen gjør at du legger merke til ting du ikke hadde behøvd å legge merke til og som ikke er sykdomstegn, og det igjen naturligvis forsterker helseangsten.

Det er ingenting med det du forteller om her som gir den ringeste mistanke om MS, forøvrig. Men vi vet at du har helseangst, og en vet at angst kan spille en de utroligste puss og produsere fysisk følbare "symptom", og slik er det enhver grunn til å tenke om din situasjon nå. Så når du spør om du bør "sjekke deg ordentlig for MS" er mitt svar helt klart et nei. Personer med helseangst vil gjerne i utgangspunktet tenke at angsten for sykdommen de er redde for, vil avta om bare en får utført medisinske undersøkelser nok, men slik fungerer det ikke i det hele tatt, kan både leger og personer med helseangst bekrefte for deg. Det som hjelper og som du trenger, er derimot behandling for din helseangst. Du skriver om psykologbehandling, men jeg vet ikke om du går til slik behandling nå. Uansett synes jeg at du skal ta kontakt med din fastlege nå fordi du ser ut til å være ille plaget av din helseangst nå. Det er da veldig viktig at du ber om behandling for helseangsten, og IKKE om å bli utredet for MS, for det vil ikke hjelpe deg. Du kan også diskutere med din fastlege om du kanskje burde vært henvist til Hypokonderklinikken i Bergen. Jeg har truffet mange hypokondere som forteller at de har hatt svært stort utbytte av det.

Jeg håper at mine ord og råd til deg her kan være til nytte, og at du følger rådene jeg har gitt deg, og jeg ønsker deg lykke til.