Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har helseangst, kjenner en lang rekke ting fra kroppen nå. Redd for sykdommen

Spørsmål

Hei, Jeg har diverse symptomer som jeg lurer på om jeg overtolker, eller om det er noe jeg bør sjekke opp videre. - Mye luft og ubehag i magen. Spesielt i forbindelse med spising. Dette har jeg nesten hver dag. - Lysebrunt slim på avføring. Det er ikke veldig tydelig, men når man lyser på det ser man at det ligger et lag på deler av avføringen. Har lagt merke til dette de siste 2 uker. - Hardt på venstre side nederst på magen når jeg trykker der. Det gjør også noen ganger vondt. - Rødt og sårt på penishode og forhud, som kommer og går. Hadde soppinfeksjon i skrittet for to måneder siden. Kan dette ha spredd seg dit? - Ubehag nederst i korsrygg til tider. - Kjente med hansker i endetarm og syntes det virket som om prostata var stor. Usikker på om det, da jeg ikke har noe sammenligningsgrunnlag. - Høyre testikkel virker større enn venstre testikkel. Jeg frykter både det ene og det andre. Har vært innom tarmkreft, prostatakreft flere ganger i mine tankemønstre. Annen relevant info: - Tok avføringsprøve for 1,5 år siden, og. det så greit ut. - Tok gastroskopi for 2 år siden, og de fant ikke noe. Altså ikke Cøliaki. - Går fast på somak. - Har generelt ganske ofte helseangst som går utover livskvaliteten. Og er nok mer på vakt for kroppslige sensasjoner enn gjennomsnittet. Hva syntes du jeg bør gjøre med disse symptomene? Bør jeg ta koloskopi?

Mann 34
Svar

Hei.


Du forteller at du har en tendens til helseangst, og da tenker jeg med en gang at det beste rådene jeg kan gi deg er følgende:

Ikke kjenn for mye etter på kroppen, for da er det veldig lett å kjene og oppdage ting som ikke har med sykdom å gjøre. Blir man syk, for en saktens skikkelige tilbakemeldinger fra kroppen på dette, slik at man kan oppsøke lege. En behøver ikke å lete etter tegn på sykdom.

Og med helseangst, må du ihvertfall under ingen omstendighet prøve å tolke det du kjenner og oppdager selv, for det klarer du ikke å gjøre på en objektiv måte, både fordi det gjelder deg selv og fordi du har helseangst, som innebærer en systematisk feilfortolkning av kroppen, i retning av "katastrofetenking". Deleger heller alt slikt til legen din, bestem deg for å ikke ha noe alt slikt å gjøre.  Det er et svært behagelig og frigjørende valg for en person med helseangst. Og det er jo likt slik vi tenker om så mye annet i livet: Jeg begynner for eksempel ikke å feilsøke, forstå og eventuelt fikse det elektriske anlegget i huset mitt. Jeg ville blitt livredd av det, redd for å ha tatt feil, redd for å overse noe. Jeg velger heller å tenke at "dette har ikke jeg greie på, og bør holde meg unna. Jeg kontakter en elektriker, så kan han forteller meg om noe er galt, og fikse det hvis det trenges". Nøyaktig slik kan du også velge i spørsmål om sykdom og kropp, og du bør bestemme deg for å gjøre det.


Så til dine spørsmål:


"Mye luft og ubehag i magen. Spesielt i forbindelse med spising. Dette har jeg nesten hver dag. - Lysebrunt slim på avføring. Det er ikke veldig tydelig, men når man lyser på det ser man at det ligger et lag på deler av avføringen. Har lagt merke til dette de siste 2 uker. - Hardt på venstre side nederst på magen når jeg trykker der. Det gjør også noen ganger vondt."


Dette behøver på ingen måte å skyldes sykdom. Det er svært mye signaler og sanseopplevelser vi får fra magen, som ikke har med sykdom å gjøre, og som de fleste av oss -uten helseangst- ubevisst overser hver eneste dag.  Luftplager har vi alle av og til, og "lysebrunt slim på avføring" er ikke et sykdomstegn, -det er noe du ikke hadde behøvd å legge merke til.  Hardt på venstre side nederst på magen er mest sannsynlig det at du kjenner overgangen /knekken fra tykktarmen ned i retning endetarmen. I dette området er det veldig lett å kjenne tykktarmen, som ofte kan ha luft og avføring i seg der, og det er oftest noe ubehagelig å trykke på. Hør med legen din om ikke det er dette du kjenner. Du spør om coloskopi. Jeg kan ikke se at det du beskriver her, tilsier coloskopi, for det gir ikke mistanke om sykdom. Dersom legen din finner noe som taler i retning sykdom som kan oppdages med coloskopi, vil du bli henvist til dette. Men ikke vurder selv hvordan du selv eventuelt skal utredes og for hva, det er "legejobb", altså noe du heldigvis slipper.


 - Rødt og sårt på penishode og forhud, som kommer og går. Hadde soppinfeksjon i skrittet for to måneder siden. Kan dette ha spredd seg dit? 


Soppinfeksjon på penishode og forhud er ikke vanlig. Jeg kan ikke si hva det er uten å se det, men det er jo uansett ihvertfall ikke tegn på alvorlig sykdom. Kan det være irritert hud som følge av eventuelt for hyppig vask, evt med for sterke såper? Det er vanlig. Prøv å bruke kun intimsåpe eller babysåpe i en periode, samt god hudpleie med fuktighetskrem daglig, og se om det bedres av dette. Hvis ikke, få legen din til å se på det. Ikke fordi at jeg tenker at det skyldes sykdom, men i tråd med mitt råd innledningsvis om at du ikke skal drive å følge med på og tolke kroppen din selv.


- Ubehag nederst i korsrygg til tider.


Det har flertallet av oss av og til, faktisk, og det skyldes i de aller fleste tilfeller ikke alvorlig sykdom. Det er så vanlig at det som hovedregel er å anse som en del av livet, på linje med forkjølelser.  Det at du har det "til tider", dvs ikke konstant og stadig forverrende, er ihvertfall et sikker tegn på at det ikke skyldes alvorlig sykdom, for da hadde det ikke kommet og gått, men vært der hele tiden og blitt jevnt verre og verre.


 - Kjente med hansker i endetarm og syntes det virket som om prostata var stor. 


Som du selv er inne på, så har du ingen som helst forutsetning for å vurdere dette selv, da du etter alt å dømme ikke har kjent på flere prostatakjertler og derfor ikke vet hvordan en normal prostata skal kjennes ut. Råd: Ikke kjenn på din prostata, for du er pr definisjon ute av stand til å trekke noen slutninger av dette. Du blir bare nervøs av det. Deleger det til legen din, i sin helhet.


Høyre testikkel virker større enn venstre testikkel. 


Det er vanlig, på linje med at vi ikke er symmetriske i det hele tatt. Samtidig vet vi at testikkelkreft kan oppstå, og det kan arte seg slik. Når jeg sier det, betyr det på ingen måte at jeg har noen tanker om at du har testikkelkreft eller ikke, men bare gjør dette så enkelt som å følge tommelfingerregelen: Kjenner du noe du tenker kan være unormalt med testiklene, f.eks. endring i størrelse eller fasong, så lar du "tvilen komme tiltalte til gode" og får legen din til å sjekke dette for deg. 


Håper informasjonen er grei, og jeg håper at du følger rådene mine her, for de er gode. Ha det bra.