Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har helseangst, er denne gangen blitt redd for ALS.

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 31 år. Jeg kan vel først som sist si at jeg har endel helseangst og er god venn med google i forhold til å google symptomer og overfortolke disse. Dette har gjort at jeg de senere årene har hatt en rekke kreftdiagnoser, HIV osv og fellesnevneren er at de utvikler seg svært raskt og at symptomene utvikler seg etter at jeg leser om de. Året 2018 var hektisk, både jobb og privat med en rekke belastninger og høyt press noe som førte til en rekke kroppslige plager rett før jul med diare, nedstemthet, stive muskler, litt prikking i føttene og hendene osv. Av en eller annen grunn så begynte hodet å tenke dette som tegn på ALS, og dette har utløst et voldsomt tankekjør den siste tiden. Jeg har vært hos fastlege som målte fysisk størrelse på begge legger som var sidelikt og normalt og funksjonsevne var også sidelikt på bein og hender. Videre har jeg vært hos nevrolog som har sjekket reflekser, førlighet og styrke i armer, bein, hender og føtter og alt var normalt. Jeg har ingen lammelser, trenger normalt og senest på mandag hadde jeg en time ballspill, totalt 100 pushups. sto 4x30 sekunder i 90 grader inntill vegg osv så kroppen fungerer normalt. Videre løper jeg to og to trinn i trapper og halter ingenting, klarer også å løfte og gripe rundt gjenstander som normalt. Det som har utløst ALS-angsten nå er at etter treningsøkten forrige uke fikk jeg leamus, primært i høyre legg men også litt i venstre. Denne treningsøkten var første på ca. 2 måneder, undersøkelsen hos nevrolog/fastlege var etter denne økten. Mine spørsmål er 1: Tenker du jeg er godt utredet iforhold til min ALS frykt? 2: Kan treningen ha utløst Leamus og er det normalt at det sitter i en stund? 3: Stemmer det at Leamus alene ikke er noe symptom på ALS men alltid følges av lammelser? 4: Er ALS vanlig på min alder? 5: Kan det være angsten som trigger disse symptomene og holder de vedlike fordi jeg totalt sett er mer mottakelig for det? 6: Totalt sett, trenger jeg å bekymre meg? Takk for hjelpen:)

Mann 31
Svar

Hei.

Det er bra at du er godt klar over din egen helseangst og hvordan den påvirker din tenking. Det er noe av det viktigste for å holde  den i sjakk, og ikke la sykdomsangst ta overhånd.

Men nå har du allikevel blitt redd for en ny sykdom, denne gang den særdeles sjeldne sykdommen ALS, og det er fordi du har leamus. Leamus er vanlig, og skyldes alene og uten andre symptom, svært sjeldent sykdom. De mange mennesker som opplever leamus, tenker derfor ikke spesielt over dette, når de opplever det, mens du med din undeliggende helseangst har satt det i sammenheng med "mulig ALS".  Det er omtrent på linje med å se at det kommer en sky på himmelen, og tenke at "nå blir det orkan og flom og naturkatastrofe". Det kan skje, men muligheten er forsvinnende liten, og det er vanlig at det kommer skyer på himmelen også på finværsdager, og en sky på himmelen hverken kan eller skal tolkes som en begynnende naturkatastrofe, selvfølgelig. Slik er det også med leamus, hos et ellers friskt menneske som deg.


Jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:


1: Tenker du jeg er godt utredet iforhold til min ALS frykt? 


Ja. Du har vært hos nevrolog, og er det noen du kan og bør stole på i spørsmålet om du kan ha en nevrologisk sykdom, så er det nettopp nevrologer. Hvem ellers skulle du kunne stole på, -ihvertfall ikke deg selv. Du har ikke så mye kunnskaper og erfaringer innen nevrologi som en nevrolog, naturligvis, og i tillegg er du ytterst subjektiv og ikke objektiv, slik en lege / nevrolog er. 


2: Kan treningen ha utløst Leamus og er det normalt at det sitter i en stund?


Det kan kanskje ikke utelukkes, men mye mer viktig er det at du behøver ikke å søke svar på hvorfor du har fått leamus nå. Det er ikke noe man trenger å være opptatt av i det hele tatt, hverken leamus eller årsaker til det. Det er ting som kommer og går.


 3: Stemmer det at Leamus alene ikke er noe symptom på ALS men alltid følges av lammelser? 


Ja.


4: Er ALS vanlig på min alder?


Nei. Det er en særdeles sjelden sykdom. Leamus, derimot, er svært vanlig, og noe flertallet av oss opplever nå og da.


 5: Kan det være angsten som trigger disse symptomene og holder de vedlike fordi jeg totalt sett er mer mottakelig for det? 


Det er også ikke umulig, men igjen er du over på årsaken til at du har leamus, og det er overhodet ikke noe du trenger å lete etter forklaringer på. Ikke vil du få et sikkert svar på det spørsmålet, og ikke ville du hatt noen nytteverdi av det, om du fant et svar på hva årsaken var. 


6: Totalt sett, trenger jeg å bekymre meg?


Nei, det trenger du ikke.


Håper det var klare og greie svar og råd, ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-