Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har en lang rekke plager, kan det skyldes helseangst?

Spørsmål

Hei. For snart 2 år siden satt eg hjemme i sofaen og fikk en rar følelse i hodet og nedover nakken. Det kjentes ut som eg mistet følelsen i halve hodet på en måte. Etter dette var eg konstant svimmel (gyngete) og små dårlig. Var hos legen uten noe funn og når det ikke ga seg ble eg sendt på mr. De fant ingenting der heller. De ga seg tilslutt men etter dette fikk eg skikkelig helseangst og et hver tegn i kroppen tolka eg som noe gale. Har etterpå slete med masse vondt i brystet men har tatt både EKG og ultralyd av hjerte og det skal ikke være noe gale. I perioder er eg helt fin, uten symptomer på både fysiske og psykiske plager. Men så kommer det igjen. Svimmel (gyngete,ustø), uggen, vondt i brystet, rykninger/leamus, og en prikkende/sviende følelse i leppa. Itilegg har eg en rar følelse i halsen som e vanskelig å beskrive. Ligger i halsgropa og plutselig kjennes det ut som et lokk som detter igjen og pusten blir på en måte slått ut i et sekund før det forsvinner. Dette kommer og går, kan gå uten å kjenne det i perioder og så kan det kommer ofte og flere ganger om dagen i andre perioder. Eg e ofte sliten og trøtt og har ofte vondt rundt om i resten av kroppen og. Syns og hukommelsen er blitt mye dårligere (har vært gravid og ammer så det kan komme av det). Eg har vært gravid innimellom her og fikk da god hjelp til helseangsten min så eg føla den e mye bedre, men alikavell blir eg dårlig i perioder. Det har holdt på sånn i snart 2 år nå periodevis. Tror du alt kan stamme fra at eg har helseangst? Eller tror du det kan være noe annet?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Du har en del subjektivt følbare plager, som kommer og går, og det har vart over et par år. Du har vært til en del legeundersøkelser uten at man har funnet tegn til sykdom, og du er kun 25 år, en alder hvor sykdom ikke forekommer spesielt ofte. Det at symptomene er helt borte i perioder, taler sterkt i mot at du skulle ha en fysisk sykdom, for da ville du nok heller hatt symptomer hele tiden, evt blitt jevnt verre også. Det at det har vart så lenge som over to år, uten at du har blitt sykere, er også med å tale imot fysisk sykdom. Vi vet også at slike plager som du har, ofte kommer som følge av psykologiske forhold, som f.eks. stress, bekymringer, helseangst m.v. Så alt i alt er det fullt mulig og riktig sannsynlig at dine plager skyldes helseangst, og ikke fysisk sykdom. Du er jo selv også klar over din tendens til helseangst, og vi vet jo at personer med helseangst ofte "kjenner for godt etter" og oppfatter små signaler fra kroppen som vi til vanlig overser, og så vil helseangsten naturligvis utløse spekulasjoner om det kan skyldes sykdom, og da begynner man å kjenne mer metter, blir anspent, eventuelt hyperventilerer ubevisst, noe som igjen kan føre til en del av de symptomene du beskriver her, for eksempel prikkende følelse i leppa.

Helseangst finnes det imidlertid god og effektiv behandling for, i form av samtaler med fastlege og/eller psykolog, basert på en psykologisk metode som kalles kognitiv terapi. Jeg tenker at siden du tross alt er såpass plaget som du er av dette, og det nå har plaget deg i lengre tid, så bør du kanskje unne deg slik hjelp, for å komme deg ut av denne onde sirkelen. Håper svaret er til nytte, og ønsker deg lykke til.