image: Gutt med helseangst tolker en helt normal tunge som kreftsuspekt

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gutt med helseangst tolker en helt normal tunge som kreftsuspekt

Spørsmål

Hei, gutt 18 år her. De siste dagene har jeg studert tunga og svelget mitt, og jeg legger merke til kuler/blemmer både bakerst i tunga/svelget og på siden av halsen ved drøvelen. Jeg vet ikke om det er som det skal, men jeg synes det ligner veldig på en typisk «krefthals» etter det jeg har sett på nettet av bilder. Derfor legger jeg igjen noen bilder her av min hals som du kan se på.

Dersom du mener det ser rart ut, drar jeg til legen.

Jeg er utrolig bekymret over alt jeg ikke kjenner igjen på kroppen min og derfor googler jeg alt jeg bekymrer meg over. Du kan egentlig si at jeg er hypokonder. Jeg går sjeldent til legen, men jeg spør dere her på Lommelegen veldig ofte, da jeg blir redd for en minste ting. Hver gang jeg merker noe på kroppen min tror jeg det er noe galt.

Mann 18
Svar

Hei.

Jeg har sett på bildene du har vedlagt, og de er komplett normale. Det finnes absolutt ingenting unormalt inni munnen din, spesielt ikke tegn til kreft. Det du ser av "kuler og blemmer" er blant annet mandler og lymfoid vev, som er en del av kroppens immunforsvar, samt smaksløker på tungen.

Det som da er mer interessant og viktig her, er følgende:

Du sier at du har studert tungen og svelget ditt. Det er noe man ikke trenger eller bør gjøre. Kroppen behøver ikke å sjekkes. Blir man syk, merker man det. En behøver ikke overvåke kroppen for å se etter tegn til sykdom. Og når en gjør det, spesielt om en er hypokonder, så blir en bekymret, slik du merket. Du så på din helt normale tunge og svelg, og tolket det fullstendig feil, både fordi du er hypokonder, og fordi du ikke vet hvordan normale halser ser ut. Og når du så i tillegg googlet symptomer, så blir resultatet som verst: Du tolket en helt normal tunge som kreftsuspekt.

Dette er det verd å trekke lærdom av, for å unngå å bli så redd ved senere anledninger. Du må innføre totalforbud for deg selv mot googling av sykdom og symptomer, for det er den garanterte måten å få kreftangst på, for en hypokonder. Og ikke står det ett eneste ord om deg og din helse på internett heller.

Og du må ikke falle for "fristelsen" å overvåke og studere kroppen din, for det blir du også engstelig av, og fremfor alt fordi du ikke trenger det.

Avslutningsvis vil jeg legge til at du sier at du er hypokonder, og det er det ikke godt å være. Men heldigvis finnes det svært effektiv psykologisk behandling for dette, som gjør at du kan bli kvitt dette, og ha det mye bedre. Du er ung og har hele livet foran deg, derfor bør du unne deg dette. Det gjør du ved å ta kontakt med fastlegen. Slik terapi får du. hos fastlege og/eller psykolog.

Det er på en måte hyggelig at du har hatt bruk for oss på Lommelegen, men for din del vil jeg fraråde å fortsette med å få slik "brannslukking" av sykdomsfrykt ved å spørre oss. Jeg fraråder deg det, fordi det på ingen måter demper helseangsten din, den bare demper den helt midlertidig, slik du merker, og så dukker det opp igjen i ny versjon og med ny sykdomsfrykt ved neste anledning. Bli heller kvitt helseangsten, slik jeg ovenfor har forklart. Det fortjener du! Ha det bra og lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Yuliia Hurzhos / Shutterstock / NTB