image: Gravid med helseangst skremt av innkallingsbrev til rutineundersøkelse

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid med helseangst skremt av innkallingsbrev til rutineundersøkelse

Spørsmål

Hei, jeg kontaktet deg for 2-3 uker siden, angående helseangst. Jeg er ei 34 år gammel kvinne som er ca. halvveis i mitt første svangerskap. Fant svaret ditt svært oppløftende, og leste det flere ganger over en periode, for å komme meg gjennom dagene og angsten i forhold til ordinære blodprøver som ble tatt. Jeg var derimot nylig på ordinær ultralyd. I uke uke 14 tok jeg det privat, fikk da beskjed om at alt så perfekt ut. Men på ordinær ultralyd nå nylig, hang jordmor seg opp i morkaken. Hun og en lege som der og da ikke hadde tid til å se på det, ba meg komme på en ny time, som er nå førstkommende tirsdag. I følge jordmor var dette saken: Det er noen sprukne blodkar i morkaken, og litt skygger, og selv om den har vokst fint og ellers ser bra ut, så kan det i ytterste konsekvens være snakk om fare for at morkake og livmor vokser sammen. MEN, hun sa jeg måtte IKKE dra hjem og bekymre meg. For ti år siden hadde hun neppe bedt om ekstra sjekk, og hun hadde nesten aldri opplevd at dette skjedde. Pluss at barnet var 100% trygt. Dessverre var hennes velmenende råd ikke nok til å roe ned min helseangst. Jeg har siden timen fått så kraftig angst at jeg nesten ikke fungerer, hverken her hjemme med samboer, eller på jobb. Jeg drømmer at jeg blør ihjel. I tillegg fikk jeg brev fra kreftregisteret i postkassen, innkalling til rutinesjekk med celleprøve. Da jeg leste det brevet om hvordan livmorhalskreft utvikler seg, ble jeg i tillegg 100% overbevist om at jeg må ha livmorhalskreft. Dermed har jeg nå flettet sammen avvikene på morkaken, med livmorhalskreft, og mistenker at hele livmoren min er syk. At på tirsdag får jeg de verste beskjeder. Hva tenker du om dette? Kan jeg stole på det jordmor sier? Eller er hun bare "snill" og sparer meg for sorgen på forskudd? Har du noen oppløftende ord/refleksjoner som jeg kan hvile meg litt på, så jeg overlever dagene frem til tirsdag og makter gjennomføre timen? Jeg lurer også på om man som gravid blir ekstra følsom/paranoid?

Kvinne 34
Svar

Hei.

Det er ganske så åpenbart at her er det din helseangst som har trigget en kjedereaksjon av katastrofetenking, hvor du selv ser ut til å tro på de konklusjoner du har kommet frem til.

Du har satt sammen små brokker av informasjon, tillagt dem mye større innhold enn det de faktisk har, og endt opp med et resultat som skremmer vettet av deg.

Derfor tenker jeg at det kan være nyttig å ta et skritt tilbake og se på hva som er de faktiske forhold her, for å se klarere hvor feil ditt "regnestykke" har blitt:

Du har vært på rutinemessig ultralyd i svangerskap, og du har ingen symptomer som taler for at det skulle være noe galt med deg, barnet eller svangerskapet. Jordmor så "et eller annet" på morkaken, som hun ville kontrollere og få lege til å se på også. Det er ikke det samme som at det er noe galt, hvilket du tar for gitt. Tvert imot sa hun at barnet var 100% trygt og at du ikke skulle bekymre deg.

Det hadde hun ikke sagt om ikke det var tilfelle. Du lurer jo på om hun bare var "snill" og sparer deg for "sorgen på forskudd" slik du sier.

Til det kan følgende sies: Helsepersonell lyger ikke til pasienter, heller ikke for å trøste. Akkurat det kan du være trygg på.

Det at du i det hele tatt lurer på det, sier jo også en del om din usikkerhet og hvor lett din angst trigges. Det er "enn hvis"-tenking, hvor du forholder deg til dine egne konstruerte hypotetiske konklusjoner, og ikke til fakta eller det som har blitt sagt. Hadde du valgt (og klart) å stole på det du blir fortalt, -som er de faktiske forhold her- hadde du ikke blitt så redd som du er nå. Men du velger altså å tenke at hun kanskje bare prøver å være snill og trøste deg, med andre ord at det er noe forferdelig på gang. Men da ser du sikkert selv at det er ikke det som er tilfelle her, det er kun din egen tolking, altså dine tanker.

Og tanker er ikke virkelighet, og en bør avgjort ikke stole på tanker, når en istedet kan velge å forholde seg til fakta og det som er blitt sagt. Det er jo det som er virkeligheten: Hun sa faktisk at det ikke var noen grunn til bekymring og at barnet var 100% trygt, og da ville det vært et langt bedre valg for deg å bestemme deg for å stole på dette, fremfor å stole på dine egne tolkinger og tankekonstruksjoner. Du som er hypokonder må i enda større grad enn andre vokte deg for å stole på egne tanker, for som hypokonder har du en del automatiske måter å tenke på, blant annet katastrofetenking, og da blir tankeinnholdet desto mer feil og lite troverdig. Det jeg her prøver å forklare deg, er at din angst nå er en reaksjon på hva du selv har tenkt, og du tenker jo som hypokondere gjør, og ikke en reaksjon på de faktiske forhold og det du har blitt fortalt.

Jeg synes du skal prøve å bevisstgjøre deg selv på akkurat dette, og øve deg på å forholde deg til "saksopplysninger" og ikke tankeinnholdet i din egen katastrofetenking. Tanker er som kjent ikke virkelighet.

Så har du dette med at du helt tilfeldigvis har fått et brev fra Kreftregisteret i posten, hvor du har blitt innkalt til rutinemessig celleprøve fra livmorhalsen. Det får tusenvis av kvinner hvert år i Norge, og det er et rutinemessig skriv som sendes automatisk ut når det har gått en viss tid fra sist celleprøve. Det er ikke sendt ut nå av noen annen grunn, og spesielt har det ikke noe som helst å gjøre med at du tilfeldigvis er gravid nå og tilfeldigvis fikk foretatt ultralyd nylig. Kreftregisteret vet ikke om det engang. Det å få et slikt brev betyr naturligvis på ingen måte at man tenker at du har kreft. Å tolke et slik rutinemessig innkallelsesbrev som noe negativt eller farlig eller tegn på et eller annet, vil være som å tolke innkallingsbrevet til EU-kontroll på bilen som at nå må bilen kasseres, eller som om innkalling til tannlegesjekk skulle innbære å miste alle tennene. Du har imidlertid lagt to og to sammen og fått fem, -minst, i dette tilfellet. Innkallelsen til rutinecelleprøve har ingen informasjonsverdi i det hele tatt om sykdom eller potensiell sykdom. Det er kun en påminning om noe som alle kvinner bør gjøre hvert tredje år, og ingenting annet. Dette må du også minne deg selv på, for du har til de grader blandet hummer og kanari her, ved å tenke at den rutinemessige påminningen kan knyttes opp mot ultralydsundersøkelsen og livmoren din og svangerskapet nå. Brevet fra Kreftregisteret er like lite "skummelt" som om du skulle fått et annet standardskriv, som for eksempel at feieren kommer neste uke.

Du spør videre om man som gravid kan bli litt ekstra "følsom / paranoid" , for å bruke dine ord. Svaret på det er helt klart ja. Det ser en ofte. Det kan ha med hormonelle faktorer å gjøre, og ikke minst psykologisk, siden enhver gravids viktigste prosjekt er å holde barnet og seg selv friskt, og det er jo også egentlig hypokonderens hovedprosjekt: "Jeg MÅ ikke bli syk!" Så at det å være gravid kan trigge din helseangst, virker ganske sannsynlig her ja.

Som jeg har prøvd å forklare deg ovenfor ved å plukke fra hverandre de faktiske forhold her og se nærmere på de, samt å belyse dine tankemessige åpenbare kortslutninger gjort med hypokonder-hjerne, håper jeg at jeg har klart å dempe din angst nå, slik du ønsket. Jeg ønsker deg lykke til videre med svangerskapet. Husk at du kan ta kontakt med fastlege for hjelp mot hypokondri, slik du har gjort her. Unn deg det, om det skulle oppstå ny hypokondrisk angst i løpet av tiden fremover.

Illustrasjonsfoto øverst: Alexander Raths / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-