Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fysisk følbare symptomer uten tegn til fysisk sykdom. Redd for kreft.

Spørsmål

Har siden nov 18 vært i dårlig form. Våknet med et voldsomt stikk i hjertet, og gikk i lang tid med tung pust og høy puls. Var på legevakten og fikk tatt EKG som var normal, men viste høy hjerterytme, og hadde 133 i puls. Var ved flere anledninger hos lege og akuttmottak med tung pust og smerter i brystet. Har tatt flere EKG, røntgen av lungene og blodprøver samt blodgass. Alt normalt. Men sliter med smerter i bryst og rygg med jevne mellomrom. Går til kiropraktor som løsner opp noe i ryggen, men har fortsatt mye vondt, særlig på høyre side, høyt opp,mellom ryggrad og skulderblad. Siste 7-8 mnd har jeg vært plaget av sterk kvalme som kommer og går, samt mye halsbrann. Kvalmen blir værre i sykluser ( ved EL og mens) Får også perioder med store magesmerter og oppblåst mage. Varierende avføring, av og til nesten diare, og av og til nesten stopp. Har vært hos fastlege mange ganger og tatt blodprøver, og de viser bare småting, som litt høye leververdier, Gamma GT og av og til kolesterol. Fikk også påvist at jeg har hatt kyssesyken på et tidspunkt. Jeg har svært lite energi, og føler meg generelt elendig. Mye hodepine. Jeg har lenge slitt med å sove, men siden 2018 er det helt håpløst. Sovner sent, og våkner mange ganger i løpet av natten. Av og til i angst, med skjelvinger. Tar i perioder Dormedina, som er en lett innsovningstablett. Etter å ha mistet min mor og min sønn har jeg fått en redsel for selv å bli syk, eller at de rundt meg skal dø. Nå har jeg i over et år altså vært overbevist om at jeg har kreft, og finner stadig symptomer. Legen min sier at det ikke feiler meg noe, og at jeg må godta at disse tankene kommer. Men skal man virkelig ha så mye smerter hvis det bare er psykisk? De siste par ukene har jeg kjent ømme punkter på halsen og under høyre ribben i tillegg, og er dermed sikker på at kreften nå har spredd seg. Jeg blir helt sprø av dette, og det går i svært stor grad utover livet mitt. Jeg er konstant redd og sliten, noe som gjør at jeg blir sur og tverr

Kvinne 45
Svar

Hei. 

Du er altså en kvinne på 45 år, som nå i over ett år har hatt en del fysisk følbare symptomer. Dette har du fornuftig nok være til lege for å få sjekket, og heldigvis har en ikke funnet tegn til fysisk sykdom hos deg. Det taler naturligvis i sterk for grad for at du faktisk ikke har noen fysisk sykdom, for som hovedregel lar sykdommer seg påvise ved alle de undersøkelser vi har tilgjengelig. 

Når du så allikevel kjenner det du kjenner av fysiske symptomer, og i tillegg har fått utelukket at du har noen sykdommer, så er det en svært nærliggende og sannsynlig mulighet, at dine plager skyldes psykologiske forhold. Du har i tillegg mistet din mor og din sønn, og det er åpenbart noe som har påvirket din helse i stor grad. Det er også helt almennmenneskelig og vanlig, at vi kjenner sorg, angst, fortvilelse i kroppen, i form av fysisk følbare symptomer. Det er det som kalles psykosomatiske plager. Oppi alt dette, har du nå kommet inn i en ond sirkel hvor du er overbevist om at du har kreft. Det må være aldeles ille å være sikker på at en har en kreftsykdom som ikke legene klarer å påvise. Enhver ville fått kjempeangst av det. Og å gå i over et år med "vissheten" om en har kreft, vil for ethvert menneske føre til store helseplager, inklusiv fysisk følbare symptomer slik du har. 

Ditt spørmål er om dine smerter kan skyldes psykiske årsaker. Det kan det så åpenbart, og i ditt tilfelle, slik du presenterer din situasjon her, så er det enhver grunn til å tro at det er slik for ditt vedkommende. En skal ikke trekke slike konklusjoner før en har blitt legeundersøkt og fått utelukket fysisk sykdom, men det har du jo.

Da har du nå en situasjon hvor du etter alt å dømme opprettholder og forverrer dine psykosomatiske symptomer, med å fortsette å være sikker på at du har kreft, inklusiv den angst slike tanker lager hos ethvert menneske. Og da kommer man lett inn i onde sirkler, hvor det du kjenner og som du tror skyldes kreft, gjør deg redd og enda sikrere på at du har kreft, noe som nødvendigvis gjør deg fortvilet og redd, og det er noe som igjen forverrer de fysiske plagene.

En slik ond sirkel bør du komme deg ut av snarest mulig, med legehjelp. Mange har hatt det slik før deg. Legen din har fortalt deg at du ikke har noen fysisk sykdom, og at du må godta dine tanker. Men du har det vondt, og det finnes psykologisk hjelp til å komme seg ut av slike situasjoner og slike onde sirkler som du nå er inni. Mitt innstendige råd til deg er derfor at du oppsøker legen din for dette. Da skal settingen ikke være slik som til nå, at du presenterer fysiske symptomer for å få sjekket om det skyldes sykdom, og legen forteller deg at det gjør det ikke. Din "bestilling" til legen din må derfor være at du forklarer legen din at du trenger psykologisk hjelp for å komme ut av den situasjonen du har kommet inn i nå. Det som da vil hjelpe deg, er samtaler med legen over en del tid, evt psykolog. For å få forklart din situasjon godt, og for at legen din skal skjønne hva du virkelig trenger hjelp for, er det en god ide å ta med utskrift av spørsmål og svar her til legens orientering, slik at dere kan snakke videre om hva vi har tatt opp her. Gjør det, det vil hjelpe deg. Jeg ønsker deg lykke til. Dette går det an å få hjelp for, så unn deg det.