Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Frisk mann på 39 år er overdrevent redd for blodtryksstigning

Spørsmål

Hei! Jeg sliter litt med angst i forhold til blodtrykk. Jeg har et helt normalt blodtrykk og er frisk og rask, og trener mye Jeg tror at dette henger sammen med at det har vært en del slag på min fars side og at jeg derfor er velig redd for dette. Jeg har nesten helt sluttet å smake alkohol, da jeg har en frykt for at dette skal bidra til høyt blodtrykk. Jeg skal nå på julebord, og har jo egentlig lyst til å kose meg og drikke litt vin, men er så redd for den angsten som kommer til å dukke opp dagen etterpå angående dette blodtrykket. Jeg vet at dette er helt idiotisk, og at det sikkert ikke har noe å bety om jeg drikker en sjelden gang, men jeg trenger å bli fortalt det av noen andre enn meg selv, for jeg klarer ikke helt å overbevise meg selv. Mann 39 år

Mann 39
Svar

Hei.


Du er en relativt ung mann på 39 år, og du er helt frisk og i god form, og du trener mye. Det finnes overhodet ingen rasjonell grunn til at du trenger å tenke på å unngå blodtrykksøkning, spesielt ikke i slike tilfeller som du konkret nevner her. Skulle du ønske å drikke vin, så vil man ved moderate mengder alkohol gjerne slappe av litt og "senke skuldrene", og det i seg selv vil heller gi blodtrykksfall enn blodtrykksstigning. Dessuten tåler du meget godt blodtrykksstigning, har du allerede jevnlig bevist. For når du trener, så stiger blodtrykket tildels mye, og det skal stige. Det er som å trykke inn gasspedalen på bilen. Motoren trenger mer bensin når den skal yte mer. Slik fungerer blodtrykket vårt også, det øker når vi har behov for mer blod ut i kroppen, og det er slik en normal og frisk kropp fungerer.

Her har du åpenbart valgt å bekymre deg for noe du ikke trenger å ofre en tanke, så øv på å legge dette fra deg. Ha det bra.