Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er redd for ALS, har helseangst

Spørsmål

Hei Tørr gjette du husker meg etter alle mine spørsmål om ALS/helseangst. Sist jeg skrev inn og fikk svar fra dere var 27 Nov (om dere vil finne tilbake spørsmålet og svaret) Avsto fra MR og Nevrolog. Jeg syns du ga meg godt svar. Som jeg leste mange ganger! Og jeg var lenge rolig. Jeg fikk helseangst etter å ha mistet to barn i senabort i år 2017 og 2019. Er nå gravid med et friskt barn i uke 20. Leamusen er der ennå, det går litt opp og ned. Men kjenner som regel noe hver dag, det forflytter seg rundt. Tommel, lår, legg, øyet og varierer på hvilken side av kroppen osv. Det har ikke blitt verre med leamus fra sist, noen døgn er den nesten bedre. Andre dager mer enn andre. Men als frykten er ikke mindre. Jeg har trodd jeg har als siden august. Jeg tror mannen min begynner bli sliten av dette nå. Han var forståelsesfull i starten, men han som ikke har angst klarer å være mer realist. Han mener at hvis dette var ALS så ville jeg vært langt mer syk når det faktisk har gått 9 mnd siden leamus startet. Og at jeg ville hatt helt andre problemer. Jeg har innbilt meg at ene leggen og beinet generelt er mye mindre enn det andre. Men ifølge målebånd har det ikke blitt det. Målebåndet måler beina til å være like. Jeg kan fortsatt gå på tærne, hælene osv. Jeg bare syns beinet ser annerledes ut. Mulig det sitter i hodet og psyken min. Mannen min sier at han ikke ser det, men at det er jo ikke sånn at bein alltid er 100 % like heller. Har tatt opp leamus med nye fastlegen min, men ettersom jeg er såpass preget av helseangst mener ho det skyldes adrenalinnivå (det samme sa to andre leger- fastlege da og lege volvat) 1. Ville jeg hatt større plager nå hvis det var ALS? 2. Ville muskelsvakhet/problem med muskel kommer før muskelen faktisk ble veldig tynn? 3. Hvor lenge kan man slite med leamus hvis det skyldes angst? Og HVA kommer det av? Jeg vil KUN glede meg over svangerskap, men den als/sykdom angsten er der...

Kvinne 31
Svar

Hei igjen.


Jeg ser at du får samme svar fra flere leger enn meg, dvs at dette har med helseangst og forhøyde adrenalinnivåer å gjøre. Som du sikkert tenker selv, så er det at du får samme svar fra flere leger uavhengig av hverandre, noe som betyr at det er svært stor sannsynlighet for at det er korrekt svar.


Jeg tenker at du ikke får lagt fra deg din helseangst ved hjelp av spørsmål og svar på nettet, slik som her, og dine flere spørsmål til oss her, tyder jo også i den retning. Og du får heller ikke hjelp mot din helseangst ved å gå til lege(r) for å få bekreftelser på at du ikke har ALS, noe du også nå erfarer. Det finnes derimot profesjonell hjelp for helseangst, dvs kognitiv terapi, og det kan du enten få hos din fastlege eller hos en psykolog. Det er svært effektivt, og det synes jeg du skal unne deg, så du slipper å ha det slik. Ta det opp med din fastlege.


Så til dine konkrete spørsmål:


 1. Ville jeg hatt større plager nå hvis det var ALS?


Ja, det ville du.


 2. Ville muskelsvakhet/problem med muskel kommer før muskelen faktisk ble veldig tynn?


Ja, mest sannsynlig. Viktigst her er at du faktisk ikke har en tynnere legg på den ene siden. Det forteller målebåndet oss, og det du tenker at du "ser", er følgelig feil, og kun et uttrykk for din helseangst.


 3. Hvor lenge kan man slite med leamus hvis det skyldes angst? Og HVA kommer det av? 


Hvor lenge slikt kan vare, finnes det ikke noe konkret tallmessig svar på. Nøyaktig hvordan det oppstår, kan jeg heller ikke si, men det har heller ingen nytteverdi for deg å vite. Men det handler om at en nerve "fyrer" nervesignaler i utide.


Håper at svaret og rådene er til nytte, unn deg behandling for din helseangst nå, så kan du få det bedre. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-