Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er redd for ALS, går til behandling for hypokondri

Spørsmål

Hei. Meg igjen. Et behov for å "snakke ut". Du husker antakelig meg. Alvorlig helseangst for mye. De siste mnd mest for ALS og MS. Nummen hånd, mye leamus_ during og prikking. Jeg valgte avstå fra nevrolog og MR som ene legen henviste til. Ikke vært hos legen siden jeg var hos han på Volvat i September. Der han sjekket fingerbevegelser, balanse, øynene, om jeg kunne gå på hæler og tær osv. Han fant ingenting avvikende og ville selv ikke sendt meg på MR/nevrolog. Siden dette har livet vært tøft. Det begynte med nummen venstre hånd og høyre fot. Deretter masse leamus/during/vibrering. Kan ha leamus i leggen, låret, rumpa, øyet, tommelen. Kanskje mest i dette ene beinet, men leamusen flytter seg mye dag til dag. I August trodde jeg beinet var svakere. Har målt beina med målebånd i 2 mnd. Gått helt til hodet på meg at jeg HAR ALS. Men det er jo ikke blitt noe verre dette "svake" beinet og det ville det kanskje blitt på 3 mnd? Jeg kan gå, ta spensthopp, hinke, gå på tær og hæler. Selv om det tidvis føles som noe er rart. Jeg har hatt det tungt. Jeg med helseangst er jo livredd for å dø. Og jeg har trodd jeg har ALS nå i 3-4 mnd. Jeg har vært forkjølet med litt tett nese, litt hoste og tett pust sånn 2-3 uker. Normalt ville jeg tenkt det var bare forkjølelse. (Og sånt kan vel henge i litt?) Men i hodet mitt forverret alt seg med at det sikkert var forverring av ALS. Du har vel delvis svart før. Men tror du fortsatt at helseangst kan gjøre at noen kan føle de har en sykdom på en så reell måte med masse virkelige symptomer? Jeg går til psykolog og coaching. Men når jeg er hjemme og spesielt kvelder kommer verste tankene. Hva kan jeg gjøre videre? Hvordan komme ut av ALS sirkelen? Kan angst gi så mye nummenhet, leamus osv? Og hva skyldes det isåfall? Mannen min begynner også bli sliten av at jeg kun er redd og ber han måle beina mine...

Kvinne 31
Svar

Hei igjen.


Du er naturligvis hjertelig velkommen til å fortsette å be oss om slik "brannslukking" som du her ber om, på linje med en del tidligere ganger, og det skal jeg prøve på, men samtidig vil jeg gjerne få bevisstgjøre deg på at du ser jo at det faktisk ikke fungerer slik en hypokonder tenker: "Bare jeg får høre fra en lege at jeg ikke har sykdom X, så vil jeg slå meg til ro". Det gir bare i aller beste helt midlertidig brannslukking av helseangsten, men kurerer den slett ikke. Derfor blir min velmente anmodning og forslag til deg nå, at du prøver å unngå flere slike runder. Det i seg selv vil være en del av veien ut av hypokondriet. 

Og det er pga dette at jeg tidligere har foreslått foreslått at du får psykologsk behandling for selve angsten, slik at du etterhvert kan slippe å ha det slik, og derfor er det bra å høre at du går i terapi for dette. Det er løsningen, som sagt, og ikke legebekreftelser på at du ikke har sykdommen(e) du er redd for. 


Du nevner nå: "....litt tett nese, litt hoste og tett pust sånn 2-3 uker. Normalt ville jeg tenkt det var bare forkjølelse. (Og sånt kan vel henge i litt?) Men i hodet mitt forverret alt seg med at det sikkert var forverring av ALS."


Kommentar: 

De aller fleste av oss er har det slik flere ganger i året, og vi tenker ikke noe annet om det enn at "søren, nå ble jeg forkjølet". At du i det hele tatt klarer å komme opp med at noe så vanlig og ufarlig er et "tegn på" ALS, sier noe om hypokonderens kreative evner, hva gjelder å finne ikke-eksisterende tegn på sykdommen man er redd for.  Virkeligheten er imidlertid slik at du etter alt å dømme er akkurat lik alle oss andre, dvs at du får en eller flere slike episoder med tett nese og hoste osv, en eller flere ganger i løpet av høsten og vinteren.


Videre spør du:

"Men tror du fortsatt at helseangst kan gjøre at noen kan føle de har en sykdom på en så reell måte med masse virkelige symptomer?"


Jeg vet at du allerede vet svaret på dette, men du føler at det vil hjelpe deg å få høre det nok en gang fra meg. 

Svaret er naturligvis et absolutt ja. Det er helt typisk ved helseangst, og det gjør at du faktisk føler det du føler, men problemet ligger ikke nødvendigvis i hva du føler av "symptomer", men mer i at du kjenner for mye etter, og især i dine feiltolkninger, som preges av det som kalles katastrofetenkning. Det finnes overhodet ingen vanntette skott mellom kropp og psyke, det henger tett sammen hos oss alle, og vi har alle perioder i livet hvor psykologiske faktorer gir oss fysisk følbare symptomer.


"Hva kan jeg gjøre videre? Hvordan komme ut av ALS sirkelen?"


Det du kan og må gjøre, er å fortsette i psykologisk behandling. Jeg synes også at du skal lese en eller flere av bøkene til "hypokonderlegen" Ingvard Wilhelmsen, som jeg muligens har anbefalt deg før. Mange mennesker med hypokondri har stort utbytte av det, og anser det nærmest som en del av en effektiv behandling, for det bevisstgjør deg på egne uheldige tankemønstere osv, og ved å bli kjent med disse, vil du også lettere kunne identifisere slik tenkning og gjøre noe med slike tanker, når de er der. 


"Kan angst gi så mye nummenhet, leamus osv? Og hva skyldes det isåfall? "


Psykologiske forhold og ikke minst angst, kan gi omtrent hva som helst av fysisk følbare symptomer. Årsaken ligger i at psyke og kropp er ikke mulig å skille fra hverandre, og det er ikke to atskilte deler av deg. Psyken består av tanker og følelser som oppstår i hjernen, ved fysiologiske prosesser som signaloverføringer i synapser, altså er tanker og følelser i seg selv fysiske fenomener. Og alt i kroppen påvirker alt. Tanker om sykdom og elendighet øker stresshormoner og spenninger, som gir fysiske følbare fenomener i kroppen. 


Fortsett med din psykologiske behandling, og vit at dette er meget effektivt mot helseangst over tid. Les med fordel bøkene jeg har anbefalt. Jeg ønsker deg alt vel og lykke til.