Er hypokonder, men kan jeg har kreft?

Spørsmål

Hei, sliter med helseangst og blir fort bekymret over de aller minste variasjoner i helsetilstand. Har i en lengre periode (et halvt år) vært plaget med kiling i halsen, i området innenfor halsgropen. Merker kilingen best når jeg vrir på hodet, bøyer hodet bakover eller synger/snakker høyt. Fører innimellom til lett hoste. De siste ukene har jeg også hatt litt halsvondt som har kommet og gått på ulike steder i halsen. Har vært bra noen dager, men i natt våknet jeg av vondt helt nederst i halsen, omtrent ved strupehodet. Mest vondt når jeg svelger, påvirker ikke stemmen. Kjennes varmt og sårt inni halsen og som om noe skraper mot veggene i halsen når jeg spiser. Kjennes for så vidt ikke trangt. Ingen symptomer på forkjølelse eller feber. Kremter litt grums innimellom, men ikke ille. Ikke noe kommer opp. Har svært stive muskler i rygg/nakke, og når jeg ruller hodet fra den ene sien til den andre, knaser og bråker det. Kan forøvrig også nevne at jeg har hatt noe øresus i venstre øre den siste uken. En svak dur, som av et fly langt borte. Hadde CT hals for to mndr. siden pga. jeg mente å kjenne en kul ved kinnbeinet. Ingen funn. MR caput før jul, også pga. noe helt annet. Hadde også gastroskopi for én mnd. siden pga. smerter i epigasteriet. Går nå på Zantac pga. lett uspesifikk kronisk betennelse i nederste del av magesekken (antrum). Ellers ingen funn. Som den hypokonderen jeg er, tenker jeg det verste mtp. halsen, som strupekreft, halskreft eller kreft i skjoldbruskkjertelen. Jeg tenker kreft med en gang, og kan bli ganske overbevist om at jeg har kreft. Har aldri røkt, og drikker svært sjelden (aldri). Så mine spørsmål er: 1. Høres dette ut som noe farlig? 2. Hva kan det være? 3. Ville CT eller gastro vist noe for to mndr. siden hvis det var en svulst, når sårheten har kommet først nå? 4. Kan symptomene skyldes stress/angst? 5. Kan symptomene skyldes Zantac (går på tredje uken med Zantac nå)? Tusen takk for svar, hilsen hypokonder.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Du anser deg selv som hypokonder, og jeg synes mye taler for at du har rett i det. Hypokondere har som kjennetegn blant annet at en "lytter for nøye til kroppen", overvåker kroppen alt for nøye, og derved fanger opp en rekke sanseopplevelser som en ikke forstår, og følgelig naturlig nok begynner å tolke, og å tenke at "det må skyldes en sykdom". Det er svært mye vi kan kjenne fra kroppen, som vi til vanlig overser ved at "hjernefilteret" siler det vekk, slik at vi ikke legger merke til det i hverdagen. Det gjør vi hele tiden ellers i livet også, tenk for eksempel på dette med at vi ikke sitter og lytter til lyden av motoren i bilen eller dekkene som ruller over asfalten. Lyden er der, men vi hører den slett ikke, med mindre vi begynner å lytte etter den. Eller susingen fra en PC eller et ventilasjonsanlegg.


Når jeg leser din henvendelse til oss, og dine beskrivelser av hva du kjenner fra kroppen, sammenholdt med at du faktisk er svært godt undersøkt, uten at man har funnet tegn til alvorlig sykdom, så får jeg ingen som helst mistanke om at du skulle ha noen uoppdaget sykdom. Tvert imot, det fremstår som et helt typisk eksempel på en hypokonders tenking og systematiske feiltolkning av det som ofte kalles "støy fra kroppen", noe som en hypokonder tolker som "tegn på sykdom".


Videre ser du selv at du blir ikke mindre redd for å ha en sykdom på tross av alle utredninger og undersøkelser du har vært gjennom. Det er også helt typisk. Det er faktisk slik at en hypokonder som hovedregel bare blir enda mer redd for sykdom av å være under slik utredning, blant annet fordi det å være under utredning i en hypokonders øyne kan tolkes som at "der må jo være en mistanke om noe, siden jeg tross alt blir sendt til diverse undersøkelser, -en blir jo ikke det med mindre der er mistanke om sykdom". Utredninger, undersøkelser, ja selv legekontakt, forsterker stort sett helseangst, ved at det gir økt fokus på symptomer og sykdom.

Løsning og behandling ligger derfor ikke i stadig nye undersøkelser for å utelukke den ene sykdommen etter den andre, og heller ikke i å få svar på konkrete spørsmål slik som de du stiller her. Det kan i første omgang virke logisk, spesielt på en hypokonder, at "bare jeg får gjort den undersøkelsen" og hvis jeg får bekreftelse fra lege på at jeg ikke har det og det, så kan jeg legge angsten fra meg. 

Men slik er det erfaringsmessig slett ikke, noe tilnærmet enhver hypokonder og lege kan skrive under på. Løsning og behandling er psykologisk behandling, siden hypokondri er en psykologisk sykdom / tilstand. 

Ta derfor opp med din lege at du ønsker og trenger slik behandling,  dvs kognitiv terapi, enten hos psykolog eller hos fastlege, -mange driver med dette selv.


Så til dine konkrete spørsmål, selv om jeg som sagt ikke tror at det å få svar på dette vil dempe din helseangst, som forklart ovenfor:

 

1. Høres dette ut som noe farlig?


Nei.


 2. Hva kan det være?


Helseangst. For nøye overvåking av kroppen, overfokusering på sanseopplevelser fra kroppen som ikke har noen informasjonsverdi og som ikke er sykdomstegn.


 3. Ville CT eller gastro vist noe for to mndr. siden hvis det var en svulst, når sårheten har kommet først nå? 


Ja, det er gode undersøkelser for å utelukke kreft.  Angående sårheten du kjenner: Du skriver "De siste ukene har jeg også hatt litt halsvondt som har kommet og gått på ulike steder i halsen. Har vært bra noen dager, men i natt våknet jeg av vondt helt nederst i halsen, omtrent ved strupehodet. Mest vondt når jeg svelger, påvirker ikke stemmen. Kjennes varmt og sårt inni halsen og som om noe skraper mot veggene i halsen når jeg spiser. " Dette er ikke symptomer som gir mistanke om kreft. Det er mest sannsynlig tilfeldige observasjoner hos en person som "kjenner for mye etter", -slik personer med helseangst gjør.

Legg spesielt merke til at du sier at du er bra noen dager innimellom. Kreft gir ikke symptomer som kommer og går.


4. Kan symptomene skyldes stress/angst? 


Ja, absolutt. Jfr alt jeg har beskrevet ovenfor. Det er en svært sannsynlig årsak.


5. Kan symptomene skyldes Zantac (går på tredje uken med Zantac nå)? 


Enhver medisin kan ha bivirkninger, også Zantac. Jeg kan slett ikke bekrefte at du har noen bivirkninger av denne, og det er nok ihvertfall ikke hele forklaringen, for det er nok din helseangst som spiller deg de fleste puss her. Men om du ønsker å finne ut om du kan ha bivirkninger av Zantac, kan du jo f.eks. prøve uten i en ukes tid, og se om noe endrer seg da, og så begynne med den igjen, og se om plagene da kommer tilbake.


Jeg håper at du vil ha nytte av svaret og rådene, og anbefaler det sterkt å få behandling for din hypokondri, for det fortjener du, og behandlingen er meget effektiv.


Ha det bra og lykke til.