Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Engstelse for komplikasjoner ved inngrep, «kjøttetende bakterier»

Spørsmål

Heisann. Jeg har noen bekymringsspørsmål jeg gjerne skulle fått reflektert med en fagperson. Jeg går til botoxbehandling av blæra (botoxinjeksjon) mot overaktiv blære. Før jeg hadde første behandling i januar hørte jeg om en jeg kjenner som fikk kjøttetende bakterier i seg etter operasjon i håndleddet mot dårlig blodsirkulasjon.

Jeg fikk da noen uker med angst med "tenk om jeg får det i blæra ved botoxinjeksjon". Det plaget meg frem til behandlingen og så gikk det mer eller mindre over. Men nå noen uker før neste behandling i mai, fikk jeg samme bekymring igjen og føler meg veldig fastlåst. Jeg vet at det er fullstendig irrasjonelt og usannsynlig, men tanken på hvis det skulle skje og at jeg skulle dø vil bare ikke legge seg og jeg går med konstant angst.

Jeg kommer til å ta det opp med legene når jeg er ved neste behandling, men synes det hadde vært godt å få noe konstruktivt å støtte meg på fra en fagperson i mellomtiden. Det jeg gjerne ville hatt svar på, som jeg kan støtte meg litt på til å bearbeide bekymringen i stede for å gå i uvisse er:

1. Redd for om der er bakterier i blæren som kunne ført til kjøttetende infeksjon ved injiseringen av botox. (eller er der ikke bakterier i blæren i det hele tatt?).

Og det som kanskje gjør at jeg ikke klarer å legge det fra meg:

2. Kan man behandle kjøttetende infeksjon om man får det i blæren? Akkurat som om man får det i hånden?

Hvis man så, selv om svært svært usannsynlig, skulle få kjøttetende bakterier, så har jeg bare lurt på om det hadde vært vanskligere å berge livet mitt dersom det var i blæren og derfor inni kroppen og vanskligere komme til enn ved overflateinfeksjon osv. Hadde det vært like enkelt å behandle en slik infeksjon som ved ellers på kroppen? Jeg håper å kunne få svar på det. har tenkt at dette er noe jeg selv må bearbeide som en angst, men merker det ville vært enklere å ha hatt noen referansepunkter fra en fagperson for å lettere bearbeide.

På forhånd: Takk for svar.

Mann 24
Svar

  

Tusen takk for henvendelsen.

Jeg ser du går til botoxbehandling av overaktiv blære, en behandling som kan være til god hjelp mot denne tilstanden. Slik jeg forstår ditt spørsmål er det imidlertid ikke selve behandlingen som er problemet, heller det at den utløser en underliggende angst for konsekvensen av å bli infisert med såkalte «kjøttetende bakterier».

Du skriver at samtidig med at du har angst for å bli smittet, «er det fullstendig irrasjonelt og usannsynlig». Jeg er enig i at det er usannsynlig, men oppfatter deg ikke som irrasjonell. Tvert imot synes jeg det viser stor selvinnsikt i at hovedutfordringen ligger i å kontrollere selve angsten (temme udyret), ikke i å kontrollere bakteriene. Jeg bruker bevisst ordet «temme» for jeg tror ikke man nødvendigvis kan ta livet av angsten, men man kan møte den med gode redskap.

Derfor er det fornuftig å gjøre slik du gjør, å tilnærme deg angsten med et grunnlag av faktisk kunnskap om den tilstanden som utløser den. Det er gjerne det ukjente vi er mest redd for, og det som får lov å utfolde seg i fantasien av mangel på faktisk kunnskap.

«Kjøttetende bakterier» er en elendig oversettelse av betegnelsen «Nekrotiserende fasciitt» som direkte oversatt betyr «Bakteriell infeksjon i bindevevshinner som dreper vev», men som ikke klinger like interessant. 

Nekrotiserende fasciitt forårsakes av gruppe A streptokokker (GAS). Bakteriene «spiser» ikke «kjøtt» men ødelegger bløtvevet under huden ned til bindevevshinnen som omgir muskel. Den affiserer sjelden selve muskelen. Du kan lese mer om nekrotiserende fasciitt i denne artikkelen. Uansett er det en alvorlig tilstand som utvikler seg raskt og kan bli livstruende i løpet av timer til dager. 

Selv om det er en sjelden tilstand (1-5 tilfeller per 100.000 mennesker) ser jeg som anestesilege fra tid til annen konsekvensene av slike infeksjoner og de skal ikke bagatelliseres. Men de kan behandles, og de fleste overlever og tilheles bra. 

Mistanke om diagnosen får man hovedsakelig basert på symptomer som smerter fra det angrepne området, feber og frostrier, og blodprøver (forhøyet CRP, økt antall hvite blodceller mm). CT-veiledet diagnostikk er til stor hjelp for å finne lokalisasjon og utbredelse. Man behøver altså ikke «se» inn i blæren for å kunne stille diagnosen. 

Du spør om det er bakterier i blæren som kan føre til nekrotiserende fasciitt ved injeksjon av botox. Urin er et ugjestmildt område for bakterier, og normalt er det ikke bakterier tilstede hverken i blæren eller i urinveiene. Urinveisinfeksjon oppstår først når bakterier kommer seg inn i urinveiene, som oftest er fra endetarmen via perineum (huden i skrittet), og gir blærekatarr. Men her er Eschericia coli (E. coli), ikke gruppe A streptokokker, den vanligste bakterien. E. coli er en ekstremt sjelden årsak til nekrotiserende fasciitt. Ved all manipulering av blæren via urinrøret brukes uansett sterilt utstyr, og både urinrør og området rundt vaskes sterilt med klorhexidin.

Du spør videre om man kan behandle kjøttetende infeksjon om man får det i blæren. 

Det korte svaret er JA, nekrotiserende fasciitt kan behandles uansett hvor den oppstår, også i blæren. Behandling skjer ved bruk av antibiotika gitt intravenøst (direkte i blodet) slik at man raskt oppnår høy konsentrasjon av antibiotika i hele kroppen. Slik sett er det like lett å behandle i blæren som alle andre steder. I mange tilfeller må man også behandle nekrotiserende fasciitt kirurgisk, ved å fjerne det ødelagte vevet. Utfallet avgjøres av hvor raskt behandlingen starter.

Faren for at nekrotiserende fasciitt oppstår i selve blæren er så ekstremt liten at det kun er beskrevet som enkeltrapporter i litteraturen, da som oppstått ifb. med andre kirurgiske inngrep som har omfattet blæren, men hvor fasciitten ikke i første omgang har affisert selve blæren.

Hvor på kroppen infeksjonen starter har kanskje mest å bety for hvor lett det er å oppdage utgangspunktet: Håndleddet er synlig for oss hele tiden men indre organer, hudfolder og steder på kroppen hvor vi vanligvis ikke ser etter kan ta litt lenger tid. Her forteller imidlertid den systemiske reaksjonen (feber, smerter, blodprøver) oss raskt at noe er galt. Smerter vil være med å lokalisere området, og man får god hjelp av CT til å finne nøyaktig lokalisasjon. Hvor lett eller vanskelig det så er å bekjempe infeksjonen kommer mest an på bakterietypen og graden av virulens (hissighet), ikke så mye på lokalisasjon. 

For å svare på det som sannsynligvis er viktigst: Det finnes god hjelp å få for å mestre angst for sykdom, eller hypokondri. Overlege Ingvard Wilhelmsen i Norge startet i 1995 verdens første klinikk for hypokondri. Han bruker hypokondribegrepet som en seriøs sykdomsbeskrivelse, noe man kan få hjelp til å bli frisk fra. Hans prinsipper og medfølgende tørrvittige humor har hjulpet hundrevis av mennesker til å møte, og mestre, angst for sykdom. Han tar utgangspunkt i at de fleste bekymringer blir det aldri noe av, og det er helt greit å ta gledene på forskudd. Han har også utgitt bøker som er både innsiktsfulle (og morsomme!) å lese. Kanskje etter neste botox-injeksjon vil du finne veien til hans klinikk, eller ta med en av hans bøker å lese på venterommet?

Ønsker deg helhjertet god bedring og lykke til videre!