Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

"Elektriske bein" hos mann med helseangst

Spørsmål

Hei, Jeg er plaget med at føttene mine føles elektriske om natten. Særlig tidlig på natten våkner jeg og føler meg i helspenn. Det skjer ikke hver natt, men et lite hint føler jeg hver gang jeg legger meg. Det føles ikke bare godt å stå opp for å gå, fordi følelsen i beina er noe nedsatt. Om morgenen er jeg litt sliten i leggene. Etter å ha gå en tur føles beina fine, med normal følelse av underlaget. Jeg mener at jeg har full styrke i leggene, og at balanse er bra. Jeg har muligens blitt litt stivere i leggmusklene. Tilleggsinfo: I august hadde jeg svimmelhetsanfall som førte til at jeg falt flere ganger på gata. Jeg var 4 dager på nevrologisk avdeling for utredning, og de fant ingenting, selv om absolutt alt ble sjekket (MR hode og nakke. Spinalvæske. Blodprøver. Epilepsi). Jeg var ekstremt overarbeidet på den tiden. Det var en svært negativ å bli presentert prøveresultater av en jury med leger som oppførte seg så formelt som om det skulle avsies dom. For meg ble det en første spire til helseangst. En måned senere tok jeg et svært varmt bad, og opplevde at følelsen forsvant i armer og ben. Jeg GOOGLET dette, og teppet gikk fullstendig ned for meg de neste to månedene. Helseangst. Jeg vet nå, i ettertid, at jeg ikke har hatt noen andre symptomer ovenfor beltestedet, og føler meg trygg på at de skumleste nevrologiske diagnosene ikke gjelder meg. Men det var en fæl vei å komme til denne innsikten. I denne perioden dukket symptomene i beina opp. Jeg vet at man enkelt kan gruble på seg symptomer, men kan man også gruble på seg reell sykdom? Siste kapittel er at jeg fikk Covid 30. desember. I tillegg til vanlige symptomer hadde jeg overfølsom rygg på dag 2 og 3. På dag 7 fikk jeg noe som fremdeles plager meg, og det er at beina fort blir sure når jeg står rolig. Følelsen er helt symmetrisk. Nederst og øverst på leggen har jeg vonde muskler. Beina ble MYE mer elektriske etter Covid. Hva skal jeg gjøre? Hvilken rolle spiller Covid? Og helseangst?

Mann 47
Svar

Hei.


Jeg kan svare deg på det enkleste spørsmålet først: "Jeg vet at man enkelt kan gruble på seg symptomer, men kan man også gruble på seg reell sykdom?"

Svaret på det er ja, en kan absolutt "gruble på seg" nærmest de fleste fysisk følbare symptomer, spesielt med helseangst, men man ikke gruble på seg reell sykdom.


Du kommer her med en symptompresentasjon som altså representerer det du kjenner og føler, slik en skal når en skal til legen. Det som kan være problemet med å tolke symptomer som personer med helseangst opplever, er at hva man kjenner og hvordan man kjenner det, kan være sterkt farget av helseangsten. Det er fordi helseangst gjør at vi blir så alt for oppmerksomme på kroppen, og derfor faktisk kjenner en rekke ting fra kroppen som en person med helseangst automatisk vil "sile vekk" og ikke være oppmerksom på, da det ikke har noen informasjonsverdi. Vi pleier å si at kroppens radar er for fint stilt inn, den oppfanger en rekke ting som ikke forteller oss noe som helst. Men den som opplever dette, kjenner selvfølgelig det han/hun kjenner, og så er det slik at ethvert menneske som kjenner noe fra kroppen vedkommende ikke forstår, naturligvis begynner å lure på hva det er, kanskje begynner å google, og da har man slått inn på Kongeveien til økt helseangst, nesten uten unntak.


Du har også et noe spesielt ordvalg i dine beskrivelser av "elektriske bein" osv, hvilket gjør det vanskelig for meg å tolke / "oversette" det du forteller om, og det gjør at jeg i det minste ikke får noen umiddelbare konkrete sykdomsmistanker ut fra det du forteller. Derfor er det i ditt tilfelle det absolutt beste du kan gjøre, å oppsøke fastlegen for å legge frem det du kjenner her, slik at legen kan finne ut om det har med sykdom å gjøre eller ikke. For når det gjøres i samtaleform, vil legen spørre deg ut om symptomenes karakter og hva du kjenner, på en slik måte at legen kan danne seg et bilde av hva det eventuelt handler om. For eksempel ville jeg ha spurt deg om du med "elektriske bein" mener en slik prikkende, dirrende følelse som vi har når "beinet sover". Det kalles parestesier, og det er ofte et generelt symptom på at en nerve er under mekanisk klem et eller annet sted på vei ut til det stedet man kjenner parestesiene. Det er derfor vi får "beinet sover" følelsen når vi har sittet lenge med beina i kors, for da blir det press mot en nerve som passerer like under huden ved kneet. Vi kan også få slik prikking av ubevisst hyperventilering, noe en ofte gjør ved angst og helseangst, så der er også en mulighet. 


Jeg kan ikke se for meg hvordan din gjennomgått covidinfeksjon skal kunne medvirke til forverring av dette, men det kan jo ikke utelukkes at det kan være via økt helseangst.


Jeg kan nok dessverre ikke komme noe nærmere en mulig diagnose på hva dette skyldes eller ikke skyldes uten muligheten til å kartlegge dette grundig ved hjelp av samtale med deg, så derfor blir mitt beste råd her at du oppsøker fastlegen for en grundig samtale om dette, i første omgang. Så vil legen ut fra denne kartleggende samtalen, ta standpunkt til om det er noe du trenger å utredes for ytterligere, eller om det kanskje kan være slik at din helseangst er motoren i dette bildet. Et siste meget godt og viktig råd, som du absolutt må følge: Du må innføre øyeblikkelig totalforbud for deg selv, mot googling av symptomer og sykdommer. Det er fordi du med sikkerhet får økt helseangst av det, og fordi du absolutt ikke finner svar på hva årsaken er i ditt tilfelle, for det står ikke noe konkret om deg og dine bein på nettet, der er bare generell informasjon og misinformasjon.


Håper svaret og rådene kan hjelpe deg videre. Lykke til.