During i beina, prikking i ansiktet, helseangst

Spørsmål

Hei. Jeg er 38 år og har vært plaget en del med angst siden jeg var 16 år. Har fått psykologhjelp underveis, men det funker ikke helt på meg.
I det siste har jeg hatt noen rare følelser i begge beina mine. Akkurat som during. Det blir ekstra ubehagelig når jeg får på meg stramme bukser, og da blir beina helt stive føles det som. Kan komme fra ryggen da jeg sliter litt med korsryggen, men kan og være det at jeg går mye på flatt underlag. I natt våknet jeg av at det durte i hele kroppen og da spesielt i brystet og beina. Pulsen var normal. Da jeg stod opp og fikk spist, følte jeg etterpå at blodårene trakk seg sammen i tinningen og jeg følte meg stiv i fjeset og denne følelsen gikk ut i hele kroppen. Da ble jeg redd og fikk angst. Har opplevd liknende tidligere og men ikke anfallvis. Jeg har slitt en del med uregelmessig hjerterytme og er redd jeg har en hjertesykdom og. Kan du svare på hva dette kan være? Blodtrykksfall, for lite oksygen i blodet? Blodsukkeret? Jeg tar 300mg tilskudd av magnesium men ikke noe av jern. Jeg ligger på 13 der. Du leser sikkert mellom linjene at jeg har helseangst og har googlet en del.
Jeg har og litt problemer med nakke og anspenthet i kjeve. Veit ikke om dette er av betydning for deg men. Legen min sier også at jeg har muligens kommet i overgangsalderen etter høye verdier etter en hormonprøve..

Svar

Hei.

Du lurer på hva årsaken kan være til de symptomene du her beskriver, altså en diagnose. Det går ikke an å diagnostisere over nett, kun basert på symptombeskrivelser og uten undersøkelse av pasient m.v., men jeg kan tenke litt høyt her, i det minste:

Du har konkrete tanker om det kan skyldes blodtrykksfall eller blodsukker. Det tror jeg ikke.
Du forteller om du opplevde det som at blodårene trakk seg sammen i tinningene og du følte deg stiv i fjeset og så gikk den følelsen ut i hele kroppen. Det høres veldig ut som et ubevisst anfall av hyperventilering. Det gir akkurat slike symptomer. Det kan jo også stemme, med at du naturligvis var bekymret over det du akkurat hadde merket fra beina, og at du har en bakenforliggende angst og anspenthet. Jeg tenker at akkurat den biten meget sannsynligvis kan skyldes hyperventilering.

Dette med at du våknet av en durende følelse i begge beina, synes jeg er mer vanskelig å tolke, og har ikke noen umiddelbare tanker om hva slags eventuell sykdom som skulle kunne gi slike symptomer. En mulighet er at du har våknet av en eller annen tilfeldig årsak, og med din tilgrunnliggende helseangst, så overvåker du konstant kroppen altfor nøye, og så har du da "fanget opp" denne følelsen fra beina, som din angst så har forsterket og fått deg til å kjenne ytterligere etter på. Det er ingen umulighet, og forsåvidt den eneste hypotesen jeg klarer å komme opp med her nå.

Jeg synes at du skal ta deg en tur til fastlegen din for å drøfte disse tingene, og ta da med deg utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese dette i begynnelsen av legetimen, så kan dere diskutere dette videre herfra, og du får også din leges vurdering av de hypotesene jeg kommer med her.

Håper at mine innspill kan være til nytte. Lykke til.
PS du forteller at du googler symptomer m.v. Det må du innføre øyeblikkelig totalforbud for, du som har helseangst. Det er den sikreste veien til økt angst som finnes for hypokondere. Enhver hypokonder kan bekrefte det for deg. Så unn nå deg selv å slippe akkurat dette. Du vil heller aldri klare å google deg frem til noen korrekt diagnose på noe som helst, for diagnoser stilles ikke slik, og ikke er du objektiv og nøytral nok til å stille diagnoser på deg selv heller, rent prinsipielt.

Ha det bra.