Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behov for psykolog?

Spørsmål

Hei.! Jeg er en mann på 37 år som for 2 uker siden ble syk. Rennende nese, lett feber og vondt i kroppen. I tillegg så fikk jeg mye ukontrollerte rykninger i ledd og muskler. Spesielt føtter og armer, samt rundt knær/ lår og skuldre. I tillegg prikking i kroppen, ( leamus rundt på kroppen) og prikking/ dirring i muskler. Var i forrige uke hos nevrolog og tok en grundig test. Ingen ting som tydet på nevrologiske sykdommer. Han mente at dette var angst/ depresjon og at jeg burde kontakte psykolog. Jeg kan nevne at jeg siste 1,5 år har hatt problemer med " sliten" nakke og ømme nakkemuskler. Har vært hos naprapat i forkant av at jeg ble dårlig. " knekt" nakken, samt akupunktur og massasje. Jeg har til tider sovet veldig dårlig om natta, og våkner flere ganger av at jeg får rykninger i kroppen. De siste dagene har jeg riktignok sovet ganske bra. Jeg kan nevne at jeg har de siste åra hatt en lei tendens til å frykte det verste i " skumle" situasjoner. Blir redd for bråk på byen. Har tanker i hodet om at jeg skal bli alkoholiker selv om jeg ikke drikker ofte. Redd for at jeg har en alvorlig sykdom og har søkt mye på nett. Redd for at folk skal dø uten grunn. Har aldri vært skvetten, men siste to ukene kan jeg skvette om jeg får en sms på tlf. I tillegg så har musklene/ ledd hatt en hakkete bevegelse. Ikke en jevn bevegelse i lår når jeg går ned en trapp. I tillegg kan jeg nevne at jeg har hatt psoriasis helt siden jeg var ung, og dette har alltid vært et stort problem for meg. Damer, sommer, bad.. Osv... Jeg har tatt blodprøver og ingen ting unormalt. Kan også nevne at jeg fryser unormalt mye. Hva tror dere?

Svar

Hei.

Det jeg kan lese ut av det du har skrevet her, er ihvertfall følgende:

1) Du har ingen tegn til nevrologisk sykdom.
2) Du hadde en tilfeldig luftveisinfeksjon for et par uker siden. Det har vi alle fra tid til annen, så den anser vi som uinteressant i denne sammenhengen.
3) Du sover dårlig, har tendens til "katastrofe"-tenking, er redd for ting du ikke har grunn til å være redd for. Og du har sykdomsangst, og har lest (for mye) på nett om sykdommer.
4) Nevrologen du var hos, mente at du ville ha nytte av kontakt med psykolog. Det kan godt være korrekt vurdert.

Hvis jeg så skulle tenke litt videre ut fra pkt 1-4 ovenfor, så regner jeg det som ganske så sannsynlig at dine plager primært er av psykologisk karakter, og at du ikke har noen fysisk sykdom. Det er imidlertid greit, viktig og riktig å starte med å få utelukket fysisk sykdom, ikke minst siden du har helseangst. Det gjør du ved å bestille time hos fastlegen for dette. Viktig råd: Ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, og la fastlegen lese det i begynnelsen av legetimen. Det er en grei introduksjon og "bestilling" til legen.
Hvis legen din så kommer frem til at du ikke har noen fysisk sykdom, hvilket jeg regner som svært sannsynlig, så kan dere diskutere en evt henvisning til psykolog, som legen din isåfall vil ordne for deg.

Avslutningsvis, og nesten viktigst av alt her: du må med umiddelbar virkning slutte HELT med å lese om sykdommer på nettet, med din tendens til helseangst. Det eneste som kommer ut av det, er økt helseangst, som du garantert får av slik lesing. Og du vil med sikkerhet ikke få dempet din helseangst av det, og du vil heller ikke finne noen svar på noe som helst ved slik lesing.

Håper mine innspill kan være til nytte. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-