Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst kan forverre irritabel tarm

Spørsmål

Jeg er en mann på 45 år som i over 25 år har vært plaget med irritabel tarm. Har hatt mye kontakt med fastlegen min igjennom årene om magetrøbbelet mitt. Legen tok en sjekk med fingeren i endetarmen min for cirka ett år siden pga av min redsel for tarmkreft, men uten bekymring fra legens side. Jeg har i alle år hatt kraftig helseangst for diverse typer kreftsykdommer. Jeg sliter veldig med angst og depresjoner og har i ca 15 år brukt 20 mg Cipralex daglig. De siste ukene har jeg vært veldig plaget med oppblåsthet og tarmgass (mer enn vanlig) så er nå livredd for at jeg har kreft i tarmene. Jeg har foreløpig ikke sett sett noe blod i avføringen, og jeg har ellers ingen smerter i magen, men kun overnevnte symptomer. Jeg har to ganger den siste uken tatt en Truxal for å roe ned frykten min og føler da at magen har roet seg. Og de siste to dagene har det roet seg litt. Er det noe i dette jeg skriver som får deg til å tenke på mulig kreftsykdom? Fastlegen min har gått av med pensjon, så har ikke hatt lyst til å treffe den nye ettersom jeg var svært fornøyd med legen jeg hadde. Jeg spør her pga redselen øker magetrøbbelet mitt (tror jeg at det gjør)

Mann 45
Svar

Hei.


Angst kan i aller høyeste grad gi plager og symptomer fra magen, det er velkjent og almennmenneskelig. Og det kan forverre plager fra irritabel tarm. Du har ingen symptomer som tyder på kreft, tvert i mot taler alt i mot dette. Alt du forteller, synes å bekrefte at dette har med din helseangst å gjøre. Det at du selv merker at en beroligende tablett bedre symptomene, forteller jo også sitt klare språk, for beroligende tabletter bedrer ikke kreft.

Du har mye plager med angst, depresjon og helseangst, og din gode fastlege har nå sluttet, og du har fått ny fastlege som du sier at du ikke har hatt så lyst til å treffe. Det synes jeg er et dårlig valg, for du har bruk for en god fastlege med din type helseplager.

Det at du nå har vært ekstra plaget i det siste, synes jeg er en godt argument for å bestille din første legetime hos den nye fastlegen nå, og en god mulighet til å bli kjent med hverandre, så det er mitt råd til deg nå.

Men symptomer på kreft har du altså ikke.

Ha det bra.