Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst, ikke hjerteinfarkt

Spørsmål

Hei.
Redd jeg har hatt eller får et hjerteinfarkt.
Jeg satt i bilen en kveld, og plutselig fikk jeg en rar smerte under puppen på venstre side og litt mot midten av brystet. Smerten var også på siden av magen på høyre side. Det var en sånn snørende smerte, og jeg ble uvel og varm i hele kroppen og svettet. Jeg fikk skikkelig rask puls og følte egentlig at jeg mistet litt kontroll. Jeg fikk ikke puste, det var tungt å puste og følte jeg egentlig skulle dø. Vet ikke om jeg ble det fordi jeg var redd. Det ga seg etter en stund, men smerten kom og gikk litt etterpå. Jeg sliter med angst, men har ikke fått sånne smerter ved et angstanfall før. For snart to år siden så var jeg hos en hjerte- og lungespesialist. Fant ingenting galt. Der tok jeg alt av blåsetester, sykkeltest med EKG og blodtrykksmåler, ultralyd av hjertet og halsen. Det eneste han sa var at pulsen min slo litt fort, men det var helt normalt. Og nå for to måneder igjen sjekket jeg pusten min hos den samme legen. Fortsatt ikke noe astma. Han tok også ultralyd til hjertet og halsen igjen. Fant ingenting galt. Jeg har det siste halve året slitt med pusten, tung pust, mye slim i halsen osv, følelsen av for lite luft, sliter også med overfladisk og hurtig pust til tider. Men de mener det er allergi og mandlene mine som er grunnen. Jeg har også dobbeltslsag og rask puls, sjekket dette hos en vanlig lege for et halvt år siden, hun mente det var angst. Har et normalt blodtrykk, normal vekt, treninger ikke så mye nå lengre, på grunn av angst. Tror du dette var et hjerteinfarkt eller at det er noe annet galt med hjertet mitt? Får også nummen arm og ilende smerte ut i venstre arm.
Det er litt hjerteinfarkt i familien. Bestefar døde av hjerteinfarkt da han var 73 år, røyka nesten hele livet. Mormor overlevde to hjerteinfarkt, røyket hele livet nesten.
Jeg er fryktelig redd for at dette er noe farlig eller at jeg har hatt et hjerteinfarkt. Jeg vil ikke dø. Tror du det er noe galt med hjertet mitt?

Svar

Hei.

Du har ingen hjertesykdom. For det første så får ikke unge kvinner på 23 år hjerteinfarkt, i praksis. Så det er rett og slett i det hele tatt ikke noe du trenger å tenke på eller bekymre deg over.
For det annet så er du undersøkt grundig av flere leger, som bekrefter at du er hjertefrisk.
Symptomene dine er helt typisk for slike smerter man ser ved angst og spenninger, og du trenger ikke tvile på at det er årsaken.

Du skriver at du trener mindre nå enn før, pga angst. Det er synd, og du må snarest sette igang igjen, for trening er noe av det som virker aller best angstdempende av alle tiltak og behandlingsformer. For din del, du som er en helt frisk ung kvinne, så skal du egentlig trene så hardt og mye du kan, for det gir økt mengde endorfiner, som er angstdempende, og det gir bedret form og generelt økt mestringsopplevelse i livet.

Det er slett ikke alltid vi leger er skråsikre, men akkurat her er jeg faktisk det, så ta det til deg og legg trygt fra deg dine aldeles unødvendige tanker om hjertesykdom, for det har du ikke.
Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-