Angst gir hjertebank, som gir angst.

Spørsmål

Hei! Jeg har siden i sommer vært plaget med angst. Har også av og på vært plaget med hjertebank. Tok EKG hos fastlege i sommer da dette begynte. Da var alt fint, sa hun. Har blodtrykk på 117/60 og 123/76 de to siste gangene, som hun sier er så lavt og fint. Min hvilepuls er når jeg er rolig nede i 60. Når jeg er engstelig og "fokusert" på hjertet kan jeg komme opp i 70-90 i hvilepuls. Da dunker hjertet hardt i brystet og opp i halsen kjennes det ut som. Jeg blir veldig engstelig for dette. Kan få hjertebank på natta, og da sitter det i utover hele neste dag. Noen ganger kan det plutselig komme når jeg føler meg rolig også, eller etter måltid eller f.eks. etter et bad. Da føler jeg hjertet slår tungt og jeg har høy puls, og jeg føler meg veldig tung i kroppen. Føles som et blodtrykksfall med høy puls.
Er det normalt? Kan det være farlig å gå slik over lengre tid? Farlig for hjertet med lavt blodtrykk og høy puls? Er også redd for at blodtrykket mitt skal være for lavt slik at det er farlig for hjertet mitt også.
Har noen ekstraslag en gang i blant som kjennes veldig godt midt i brystet, kanskje 4-5 ganger i mnd. Har ingen smerter, annet enn veldig stiv brystmuskulatur på venstre side.
Fastlegen har henvist meg til hjertespesialist for å få utredning sånn at jeg kan roe meg ned. Men dette er ikke før om 2 mnd og føler det blir lenge å gå å bekymre meg.
Jeg tror vel egentlig inne i meg at mine plager kan skyldes angsten, men det hadde vært godt å få det bekreftet av noen som vet det bedre enn meg.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg ser ingenting i det du skriver her, som taler i retning av hjertesykdom av noe slag. Alt taler for at det er din angst for hjertet, og din overfokusering på dette, som trigger og utløser det du beskriver her. Løsningen er i såfall å IKKE være opptatt av det, ikke "lytte til kroppen", ikke overvåke hjertet og kjenne etter, osv osv.

Sammenhengen angst/bekymring og rask hjertefrekvens er velkjent, og skyldes stresshormoner som påvirker hjertet til å slå raskere. Det er akkurat det samme som når noen hopper frem fra bak en dør og skremmer det skikkelig: Adrenalin pumper ut i kroppen og hjertet raser. Dette er da en normalreaksjon, men ved angst så er man "redd uten å ha grunn til å være redd", men kroppen reagerer likt.

Jeg synes ikke at du skal være så opptatt av den timen hos hjertespesialist, for det er ingenting som tyder på hjertesykdom her. Å bli undersøkt av en hjertespesialist er ikke nødvendigvis det mest angstdempende heller, for en person med helseangst. Det beste er forklarende og grundige samtaler hos fastlege, dvs snakke videre om det jeg har tatt opp her, om onde sirkler og en selvforsterkende effekt hvor angst fører til hjertebank som igjen fører til angst osv osv. Forstår og skjønner man dette godt nok, og stoler på at det er slik, så forsvinner slike plager ofte effektivt og greit. Det viktigste er kanskje å begynne med å ikke bry det, når du kjenner det neste gang.

Husk at du må få sjekket om du kan ha høyt stoffskifte, for det kan gi slike plager også.

Det å ha noe rask puls av og til, slik du har, er forøvrig overhodet ikke "farlig for hjertet", slik du spør om.
Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-