Angst for hjertesykdom

Spørsmål

Jeg er en jente på 25 år som har alltid vært både glad og aktiv, men siste halvåret har dette endret seg drastisk. Jeg har stort sett jobbet dobbelt opp og uten ferie fra jeg var 16 år uten at dette har plaget meg. Men fra høsten i fjor begynte alt å rase sammen da jeg fikk problemer med at jeg trodde jeg hadde et hjerteinfarkt. Dette skjedde gjentatte ganger men med store tidsrom i mellom. Legen sa det var angst-anfall jeg fikk, men at det kom til å endre seg fordi det var en periode jeg hadde mye å tenke på. Jeg fortsatte å jobbe like mye, men anfallene kom oftere og oftere og fra nyttår måtte jeg holde meg til en jobb. Jeg jobber fortsatt 6 dager i uka, men normal arbeids-tid (7-17). Men i de siste månedene har alt forverret seg mer og jeg klarer nesten ikke jobbe en vanlig arbeidstid engang. Jeg dro igjen til lege, men alt jeg fikk svar på var at alle blodprøver var fine, men blodtrykket veldig lavt.
Det jeg plages med er fortsatt disse angst-anfallene hvor hjerterytmen øker enormt og det er samme følelse som et infarkt. Jeg skjelver en god del hele tiden (ikke noe nevrologisk feil da dette er undersøkt) Jeg er hele tiden kvalm, har ekstremt stive og ømme muskler (spesielt i skulder og nakke, men også i hendene og resten av kroppen), jeg har mye hodepine, en aktiv blære selv om jeg drikker lite. Jeg har aldri i hele mitt liv vært så sliten mye på grunn av at jeg sliter noe voldsomt med å få sove. Når jeg først sover så hjelper det ikke, føles nesten verre. Jeg er kortpustet, sliter mye med magen med både smerter og at den er urolig. Flere ganger kaster jeg opp eller besvimer da jeg står i dusjen/er i badekaret, men dette sa lege var blodtrykksfall. Da jeg ble henvist til fysioterapeut har ofte musklene blitt verre. Jeg sliter noe voldsomt med å klare å komme meg på jobb og være sosial da jeg ikke har noe energi igjen, jeg er lei av å ikke finne ute hva det er eller få noe behandling som hjelper. Ønsker bare å få energien og livskvaliteten tilbake.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du skriver at du er lei av å ikke finne ut hva dette er og å ikke få noen behandling. Det forstår jeg godt, men det første som slår meg, er følgende:

For meg høres det jo ut som at en faktisk vet hva årsaken er, og at det er angst. Du er legeundersøkt, og legen har ikke funnet tegn til fysisk sykdom hos deg, og det er jo bra i seg selv. Men for meg kan det da kanskje fremstå som at legen har trukket sine konklusjoner og kommet frem til at plagene dine skyldes angst, men at du enten ikke har fått det formidlet klart nok, eller at du eventuelt ikke tror at det kan stemme, og derfor fortsetter å tro at du har en uoppdaget fysisk sykdom?

Jeg kan ikke undersøke deg, og jeg har ikke tilgang til din journal, blodprøvesvar osv, og kan derfor ikke "kvalitetssikre" din leges konklusjoner om at du ikke har noen fysisk sykdom, og jeg vet ikke om alle relevante undersøkelser er gjort og alle nødvendige blodprøver er tatt, f.eks. om du har sjekket om du kan ha høyt stoffskifte, for det kan gi slike plager,
Men ihvertfall har jeg ingen holdepunkter i det du skriver her, om at legen din skulle ta feil, ihvertfall. Og jeg kan også bekrefte at angst generelt sett absolutt kan gi eksakt alle den typen fysiske symptomer som du har. Med andre ord er det fullt mulig, og det virker svært sannsynlig også at angst er årsaken.

Jeg synes derfor at du skal ta deg nok en legetime for å få bekreftet at legen har kommet frem til at du faktisk ikke har noen fysisk sykdom og at det er angst som er årsaken. Når det så er klarlagt, så er neste post på programmet naturligvis å få behandling. Der er flere måter å behandle angst på, blant annet samtaleterapi med lege og/eller psykolog, medisiner, og ikke minst så har hard fysisk trening en svært god angstdempende effekt, både på kort og lang sikt. Det er grundig dokumentert.

Dine angstanfall ledsages av svært rask hjerterytme, forteller du. Og så sier du at det "føles som et infarkt". Dette vil jeg gjerne kommentere, for der er en tankemessig feil, som er sterkt medvirkende til din angst for "hva dette er" og det øker din frykt for hjerteinfarkt. Du har faktisk aldri hatt noe hjerteinfarkt, og kan derfor ikke vite hvordan det føles. En person som HAR hatt hjerteinfarkt, vet og husker hvordan det kjennes, og kan derfor på den måten si at "dette føles som et infarkt" og der kan være stor sannsynlighet for at vedkommende har rett.
Men du har ikke kjent hvordan et hjerteinfarkt kjennes ut, men du tenker at det kjennes slik som du har det når du har angstanfall og hjertet raser.
Men det er en tanke, og ikke noe annet. Det er IKKE en gjenkjennelse av symptomer på hjerteinfarkt. Men fordi du tenker at det er slik et hjerteinfarkt kjennes ut, så blir du naturligvis livredd og tenker at det kan være et infarkt "fordi det føles som et infarkt". Det er svært viktig at du blir klar over akkurat dette, for dette handler om en tankemessig kortslutning og en feiltolkning, som fører til sterk angst for hjerteinfarkt. Og når du blir redd og når du har angst, så er raskere hjerterytme noe vi vet kommer sammen med angsten. Det er fordi angst i bunn og grunn ikke er noe annet enn en sterkt økt mengde stresshormoner inkl adrenalin i kroppen, og adrenalin får hjertet til å gå mye raskere. Du hadde f.eks. fått eksakt samme symptomer fra hjertet om en hadde satt en sprøyte med adrenalin på deg. Det er derfor det er så viktig for deg å få klarhet i hva du "feiler", for når du vet det, så er du ikke lenger redd for fysisk sykdom, hjerteinfarkt osv., og det at du blir mindre redd, gir igjen mindre hjertebank osv. , med andre ord så vil kunnskap og forståelse for hva årsaken til plagene dine er (angst), være den mest effektive behandling av angsten.

En annen sak: Du opplever rask hjerterytme ved angstanfall (naturligvis, det hører med til et angstanfall) og har til nå tenkt at det føles akkurat som et hjerteinfarkt. Det er imidlertid ikke slik et hjerteinfarkt kjennes. Det kjennes oftest ved særdeles sterke smerter, evt utstrålende til hals eller arm, og en kan være kvalm og kaldsvettende m.v.

Her er et konkret forslag som du skal følge:
Bestill time hos legen din. Ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen din lese dette. Da vil legen forstå din situasjon og skjønne hva slags hjelp du trenger. Det er primært samtale, hvor fokus er å få deg til å forstå sammenheng mellom psyke / angst og de kroppslige symptomene dine. Det må legen få forklart deg på en slik måte at du faktisk merker at du stoler 100% på det, for når du har oppnådd det, vil du ikke lenger være redd for sykdom når du kjenner ting fra kroppen.

Håper at svaret er til nytte. Lykke til. Dette er plager du avgjort kan bli kvitt, men unn deg selv nå å gå rett på sak og få hjelp for din angst.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-