Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst for hjertesykdom gir hjertebank og ekstraslag

Spørsmål

Hei! Jeg har fått diagnosen agorafobi med panikklidelse og er for tiden under behandling for det på dps. Oppi alt så har jeg fått kjempeangst for hjertet mitt. Sliter veldig med ekstraslag som er der veldig ofte. Flere ganger om dagen og det er hver dag. Dette har stått på siden 3.juledag da jeg fikk panikkanfall med disse ekstraslagene. Trodde virkelig at min siste time var kommet. Har vært til kardiolog og tatt holter og ultralyd og er 110% hjertefrisk. Holterregistreringen viste 460 ekstraslag ila 22 timer. Hadde et stort panikkanfall som endte opp på LV under holtertesten, så det var perfekte undersøkelsesforhold. Er selv helsepersonell og kan mye om hjertet og veit at det er angsten som spiller meg et puss, men selv om jeg har vært til kardiolog og blitt "erklært" hjertefrisk, så klarer jeg fortsatt ikke å stole på at disse ekstraslagene er ufarlig. Hvis jeg våkner med de så er hele dagen ødelagt og jeg kommer meg ikke opp av senga. Jeg er livredd for alt. I og med at ekstraslagene er så intense så blir jeg stadig påminnet dem, og da får jeg heller ikke til å jobbe med angsten slik som jeg ønsker. Så jeg har kommet i en skikkelig ond sirkel. Er veldig redd for at ekstraslagene skal gå over til flimmer eller at hjertet rett og slett skal stoppe. På det verste så sitter jeg å ser om det er flyvær til luftambulansen, i tilfelle det skal skje meg noe. Bor et stykke unna sykehus så jeg veit at jeg ikke overlever en hjertestans om det skulle hende meg. Er ofte på legevakta for å ta EKG, og alt dette sliter meg totalt ut. Så det jeg lurer på er hvor lenge kan man gå med disse ekstraslagene før det blir farlig? Og er det normalt å ha så ekstremt mange som jeg har? Teller puls ofte så jeg kjenner at det er mange. Tipper at jeg har 800-1000 ekstraslag i døgnet. Fastlegen min har sagt at han kommer til kort når det gjelder meg og angsten min så jeg føler meg hjelpesløs. Setter stor pris på om dere har et beroligende svar å gi meg.

Svar

Hei.

Du er blitt erklært hjertefrisk av hjertespesialister, og da er det enhver grunn til å tenke at det faktisk stemmer. Hjertespesialister er jo faktisk de som kan mest om hjertesykdommer av alle du kunne "satt på den jobben", så om ikke du tør stole på hjertespesialisters vurdering av om du har hjertesykdom eller ikke, så har du kjørt deg inn i en tankemessig blindgate, som du trenger psykologisk hjelp til å komme ut av. Jeg vet at du er enig med meg, men jeg stiller det retoriske spørsmålet: Hvem vil du ellers stole på, når det gjelder det å finne ut om da har en hjertesykdom? Er det et godt valg å heller satse på at dine egne tanker om "mulig hjertesykdom" er korrekte, fremfor hjertelegenes? Selvfølgelig ikke.

Dine tanker om hjertesykdom er jo helt uten forankring i rasjonalitet, siden du faktisk ikke er hjertesyk, det er jo fastslått. Tankene dine og frykten din for hjertesykdom styres av angst, og ikke av rasjonalitet og objektivitet. Hjertelegene brukte objektive fakta og rasjonelle tanker og vurderinger, når de fant ut at du ikke har hjertesykdom.

Alt dette vet jeg at du følger meg i, når du leser det. Og det er et bra utgangspunkt, for det er tanker som du kan velge å tenke, øve deg på å tenke slik, da det å velge hva en vil tenke på, er det som avgjør om en blir mer redd eller mindre redd. Du kan jo styre tanker 100%, men ikke følelser. De kommer som et resultat av hva du har tenkt på. Når du tenker at du kanskje får hjertestans, så får du selvfølgelig kjempeangst. Men velger du å tenke utelukkende slike tankerekker som jeg var presentert for deg ovenfor, så vil din angst for sykdom etter alt å dømme avta og forsvinne. Du må rett og slett bytte ut de tankene du selv har om dette, med andre rasjonelle tanker.

Blir vi redde nok, så vil ethvert menneske få rask puls og ekstraslag. Det er en "enkel" og forutsigbar fysiologisk respons på adrenalin og stresshormoner som fyller hele systemet ditt, når du er så redd som du er. Lavere adrenalinnivåer, som følge av andre ikke-angstprovoserende tanker, vil gi færre ekstraslag. Og når du får til å oppleve det, så vil du også bli mindre redd.

Forklaringen på dine ekstraslag nå er altså din angst. Du "produserer" selv de symptomer du er redd for, ved å være redd. Du har altså kommet inn i en klassisk ond sirkel, hvor symptomene forverres som ild i tørt gress, av det høye angstnivået og "alarm"-beredskapen kroppen din er satt i.

Den "enkle" tilgangen for å slukke denne brannen, er å begynne med tankene som fører til at du blir redd: "kanskje jeg har en hjertesykdom de ikke har oppdaget", "kanskje jeg får hjertestans" osv. Øv deg igjen og igjen på å bytte ut de tankene med rasjonelle tanker om at det er et fornuftig valg å stole på nettopp hjertespesialister, når det gjelder spørsmålet om du har hjertesykdom eller ikke, og at de faktisk har rett, du har ingen hjertesykdom.

Fastlegen har sagt at han "kommer til kort" når deg gjelder angsten din. Det har ikke en lege "lov" å si, etter min mening. Fastlegen plikter nemlig å gi deg nødvendig behandling og helsehjelp, hvilket innebærer å sørge for å henvise deg til spesialkompetanse om ikke legen har det selv.
Det er nok derfor du går til psykiatrisk behandling også, og det må du fortsette med. Du må i den forbindelse også ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til både DPS og fastlegen din, slik at de kan orienteres om hva vi har snakket om her, og for at de kan få lese dine beskrivelser av hvor ille du har. Det vil være til nytte for både behandlerne og følgelig også for deg, når det gjelder det å få optimal behandling.
Diskuter gjerne med fastlegen din om du kanskje skal henvises til hypokonderklinikken i Bergen, som har spisskompetanse på helseangst. Du trenger det virkelig, det fremgår klart av dine beskrivelser her.

Lykke til og god bedring. Øv på dette med å velge andre tanker enn de du har nå, og legg merke til at du har 100% valgmulighet til å tenke på eksakt hva du vil, når som helst og så mye du vil. Og deri ligger muligheten til å dempe angsten, ved å bytte ut ett sett med tanker med et helt annet og ikke-angstprovoserende sett med tanker.