Angst for HIV

Spørsmål

Jeg vet virkelig ikke hvor jeg skal begynne. Jeg tar det punktvis slik at jeg kan få et mer utfyllende svar.

1. Jeg har mye angst for hiv og bekymrer meg mye i hverdagen. Det er enkelte ting jeg blir veldig redd av. Jeg har lest dine tidligere svar til andre, og der står det at hiv KUN smitter via blodoverføring i fattige land, ubeskyttet sex, og gjennom å dele møkkete sprøyter. Er det da mulig å bli smittet på andre måter? Jeg har noen eksempler som bekymrer meg mye. Jeg tørket meg på et håndkle hos en bekjent som var blodig. Hadde små sår rundt negelbåndene, men tror ikke vedkommende har hiv uten at det roer meg ned. For en uke siden kom jeg også borti veggen på et trangt offentlig do med min bar rumpe. På ballen altså. Hadde ikke sår som jeg kunne se, men veggen var ikke helt ren. Og hvordan er det med å komme borti flekker med hendene sine? Sliter ofte med sprukne hender pgr vinter. Kan man få smitte da? Er noen av disse episodene realistisk med tanke på smitte?

2. For 4-5 dager siden begynte jeg å få svie i underlivet ved vannlating. Følte også at jeg ofte måtte på do. Dette har begynt å gå over nå. Det har hjulpet å ikke gå så ofte på do. Kan dette ha vært blærekatar? Har lest at det går over av seg selv (blærekatar). Sånne ting bekymrer meg med tanke på hiv og klamydia. Er dette mulig? Har ikke hatt ubeskyttet sex med fremmede og har kun en partner der vi alltid bruker kondom. Er det mulig å få klamydia ved et dobesøk eller andre måter?

Jeg er redd med tanke på å miste kjæresten min og familien min. Vil heller ikke ta tester hos legen da det er en stor påkjenning. Jeg ville også få dette unna før jul, da jeg ønsker en feiring uten sorg og angst.
Kan du hjelpe meg? Tusen tusen takk.

Svar

Hei.

1)
HIV: Det stemmer det du har lest og viser til her, om smittemåten til HIV. Det å ha generell angst for HIV er noe som er svært unødvendig å plage seg selv med, og noe av det siste du burde "velge" å være redd for, rent rasjonelt sett.
Der finnes en haug med sykdommer som vi kan få når som helst i løpet av livet, men HIV er heldigvis en sykdom man kan beskytte seg mot i særdeles stor grad, i motsetning til en rekke andre sykdommer som rammer vilkårlig eller smitter lett, f.eks. gjennom luften.

Det er en absolutt umulighet å bli smittet på de måtene du konkret spør om her. Så enkelt er det, så velg å forholde deg til rasjonelle tanker om HIV-smitte, og ikke konstruerte og angststyrte tanker og fantasier om HIV-smitte. Lar du være å ha ubeskyttet sex med HIV-smittede, lar være å få blodoverføring i fattige land i den tredje verden og ikke benytter brukte sprøyter, så får du ganske enkelt ikke HIV.

2)
Svie ved vannlating: Det kan godt være at du har hatt antydning til blærekatarr da, ja. Det kan som du har lest, gå over av seg selv, og det er relativt vanlig. Du sier at den svien du kjente, "bekymrer deg med tanke på HIV og klamydia". HIV gir ikke svie ved vannlating, og det er heller ikke noe typisk symptom ved klamydia. Og i tillegg får man ikke klamydia når en bruker kondom. Det går ikke an å få klamydia ved dobesøk.
For øvrig er klamydia særdeles vanlig i din aldersgruppe, så en bør generelt ha svært lav eller ingen terskel for å sjekke seg for dette, især fordi man kan ha det uten å ha symptomer av noe slag. Men om du aldri har hatt ubeskyttet sex, er det i praksis ikke mulig å ha klamydia.

Det er ingenting i det du her skriver som tilsier at du bør ha "sorg og angst" eller være redd for å miste kjæresten din. Dine tanker er i sin helhet og 100% utløst av angst, og ingenting annet.
Jeg tenker videre at om dette er en så stor belastning for deg i livet ditt, og helt uten grunn, så bør du unne deg profesjonell hjelp for å bli kvitt slike tanker, for det kan jo bli et stort helseproblem i seg selv, å slite med så aldeles unødvendige og angstprovoserende tanker.
Fastlegen kan i så fall henvise til psykolog. Du bør ikke nekte deg slik hjelp, om du merker at du fortsetter å være plaget av slike tanker og angst.

Ha det bra.