Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

ALS eller helseangst?

Spørsmål

Hei! Har vært hos legen den 19 juni, for jeg hadde hatt en del vondt i lår og legger en god stund og utviklet litt leamus. Alt dette kom etter veldig angst for ALS. Legen tok noen blodprøver og tok noen tester og alt var ok. Bestilte time hos nevrolog og fikk time 7 juli og fikk en sjekk der, og de fant ikke noen tegn til den sykdommen eller andre nevrlologiske sykdommer. Men like etter den timen begynte foten å bli så rar. Har før og i mellomtiden over lang tid trent mye og kjent etter ALS symptomer og alt. Mye statisk trening. Hver dag fordi at angsten har tatt litt overhånd. Klarer ikke helt å slutte med dette og kjenner at jeg er sliten i kroppen og i musklene mine, med en del vondt her og der, spesielt i venstre bein/legg og over rista på foten (veldig stivt) og venstre hånd er stiv og rar. Når jeg går så merker jeg at da henger på en måte venstre bein/kne eller noe litt etter. Jeg ser og merker det litt. Er liksom ikke så kjapt som høyre i bøyingsformen. Har ikke noe tegn til svakhet i beinet. Løfter de samme vektene, tar lange spenst hopp og merker ikke så mye til det når jeg løper. Kan gjøre det samme med vekter som jeg gjorde i mai/juni. Går ned på et bein og strekker det andre ut å opp igjen uten problemer. Men har knasa på en måte en del i kneet pga denne treningen, siden jeg har trent MYE bein, mye venstre bein. Kjenner musklene mine er mer slitne og musklene kiler litt på en måte og har vond murring i lår/legg. Så er det denne veldige angsten for ALS som jeg plages mye med, og jeg er redd for dette er begynnende ALS. Det tar opp mye av livet litt nå og det er slitsomt, og jeg er mye engstelig og redd for dette. Jeg har lest mye om dette, noe jeg ikke skulle ha gjort. Har vel lest at trege ben er ALS symptomer. Men har som sagt ikke noen svakheter i bein eller armer. Men jeg er konstant på vakt, sjekker og klarer ikke la armer og bein være i ro, må alltid sjekke og småtrene litt. Har forresten begynt å gå til psykolog. Sliter litt med angst før dette begynte. Takk for svar.

Mann 35
Svar

Hei.

Her har du ikke kommet med noen konkrete spørsmål til oss, så jeg vet ikke eksakt hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd.

Jeg forstår det slik at du er redd for at du har begynnende ALS, til tross for at du relativt nylig var undersøkt av nevrolog som konstaterte at det ikke fantes tegn til nevrologisk sykdom hos deg, og dette var på et tidspunkt da du også var redd du hadde ALS. Du har åpenbart betydelig helseangst, og personer med helseangst tenker i utgangspunktet at det få bli undersøkt og få bekreftet at man ikke har sykdom x, vil gjøre at man slutter å bekymre seg. Slik er det imidlertid vanligvis ikke, for en person med helseangst vil da alltid finne nye "usikkerhetsmomenter" ("leger kan ta feil", "jeg kan ha en så tidlig fase at det ikke kan oppdages" osv) pga den tilgrunnliggende angsten som gjør at man ikke våger å stole på legenes vurderinger.

Og er man redd for at man har en (uoppdaget) sykdom, vil en naturligvis kjenne enda mer etter, og kjenner en for godt etter, vil en kunne kjenne en rekke ting fra kroppen som ikke har med sykdom å gjøre. Kroppen sender nemlig ut et vell av sanseopplevelser til enhver tid, som ikke har noen informasjonsverdi, og som vi under normale omstendigheter derfor overser.

Men er man bekymret og kjenner for mye etter, så vil en kjenne denne "støyen fra kroppen", som det også kalles, og straks en hypokonder kjenner noe (som han ikke skulle ha kjent) så vil dette selvfølgelig øke bekymringene.

Alt dette behandles psykologisk, og ikke med legeundersøkeser for å utelukke sykdom.

Derfor er det bra at du nå har startet hos psykolog, og jeg håper at det er for å få hjelp for din helseangst at du går til psykolog nå? Hvis ikke, så må du for enhver pris fortelle psykologen om dette, slik at du kan få spesifikk behandling for helseangsten din.

Uansett om du har fortalt det før eller ikke, så synes jeg også at du med stor fordel bør ta med en utskrift av spørsmål og svar her til psykologen din, for her er masse av stor viktighet i det du har skrevet, og som vil hjelpe psykologen din til å gi deg best mulig behandling.

Forøvrig bærer ditt brev til oss preg av betydelig helseangst, og jeg ser ikke noe i det du skriver som taler i retning av ALS, snarere tvert imot, med din gode og uforandrete fysiske yteevne.

Mitt råd til deg er altså å få behandling for din helseangst hos psykologen, for det er effektiv behandling, og det trenger og fortjener du, for det må være slitsomt og ille å ha det slik du har det nå.

Og mens du går til behandling må du innføre umiddelbart totalforbud mot all lesing om sykdom nå fremover. Det er nemlig den aller sikreste måten å få mer helseangst på. Og du må øve deg på å ikke overvåke kroppen for nøye, for da kjenner du bare en rekke ting som ikke har med sykdom å gjøre, og som forverrer helseangsten din.

Lykke til og ha det bra.