27 år gammel mann med frykt for sykdommer, ser pulsering utenpå magen

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 27 år, og har i de siste året slitt med engstlighet knyttet til sykdom. I senere tid har jeg sett og kjent pulsering i mage når jeg sitter, oftest bakoverlent. Er ikke veldig fysisk aktiv og har litt mage. Jeg har til tider også ubehag i øvre del av magen. Det er ikke smerter, men føles mer anspent/slitent, som avtar når jeg reiser meg.

Mann 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noen konkrete spørsmål, så jeg er ikke helt sikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og dele noen tanker om dette. 

Å se pulsering i magen, f.eks. når man sitter bakoverlent, er ikke et sykdomstegn eller et symptom på noe som helst. Det kan f.eks. være pulsen fra aorta (bukpulsåren) som du ser på utsiden av magen. Dersom det er rytmisk, så er det pulsåren du ser. Det er et normalfenomen og ikke et tegn på sykdom. Er det ikke rytmisk, så er det etter alt å dømme bevegelser i tykktarmen du ser, dvs luft og mat som blir presset gjennom tarmen. Kommer det sammen med romling, kan du være helt sikker på at det er dette.


Med andre ord så har det ingen informasjonsverdi i forhold til sykdom, det å si slik pulsering. Så skriver du om ubehag i øvre del av magen,og du beskriver det som "anspent/slitent" og det avtar når du reiser deg. Dette gir heller ingen mistanke om sykdom i seg selv. 


Jeg tenker alt i alt at siden du forteller at du sliter med angst for sykdom, så er det denne angsten som gjør at du observerer normalfenomener fra magen, som kanskje andre uten sykdomsangst sannsynligvis ville oversett. Er man redd for sykdom, "overvåker" man ofte kroppen alt for nøye også, og får på den med seg fenomener som ikke har med sykdom å gjøre. 


Videre så er det også slik at det går an å få effektiv hjelp for helseangst, så hvis dette forblir et problem for deg, så synes jeg du skal vurdere å få profesjonell hjelp for det. Det får du hos fastlege og/eller psykolog, og behandlingen går ut på samtaleterapi.


Håper dette var grei informasjon. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn