Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

25 år gammel kvinne med helseangst og bekymringer omkring svimmelhet og ekstrasalg

Spørsmål

Mars 2018 gikk jeg på en smell etter å ha slitt med angst i 3 år. Det startet med helseangst fordi jeg opplevde ekstraslag på hjerte, som utviklet seg til panikkanfall. Etter smellen var jeg utmattet og opplevde intens angst over ALT. Kroppen min trodde alt var farlig og gikk rett i panikk over den minste ting. Nå går det bedre, drevet med angsteksponering og behandling hos psykolog og psykoterapaut. Uansett så sitter jeg med små spørsmål som jeg håper du kan hjelpe meg med. 1) Svimmelheten kom i mai og oppleves som en gyngesvimmelhet, som du er på en båt i bølger. Jeg opplever ikke denne svimmelheten så ille lenger, men merker den når jeg legger meg ned. Spesielt om natten på puta, da gynger det i hodet. Det er akkurat som om du legger deg når du er litt beruset. Har du noen tanker over hvorfor jeg kjenner det når jeg legger meg ned? 2) Har hatt mange varianter av ekstraslag gjennom denne perioden. Disse er også bedre, også blir jeg ikke like redd lenger. Jeg opplever noen ganger at jeg får ekstraslag på morgenen når jeg ligger i sengen. Da må jeg ofte reise meg opp og gå litt, da blir de borte når jeg legger meg igjen. Også kan de også komme når jeg legger meg på siden. Hva kommer det av? 3) Jeg har slitt mye med høy puls når jeg står oppreist. Jeg syns dette har vært skummelt og prøvd å finne ut hvorfor Jeg fant ut at når jeg stod oppreist (med høy puls) og tok ene beinet opp på en stol (da hviler overkroppen mer) da gikk pulsen ned. Samme om jeg lente meg inntil kjøkkenbenken. Jeg har vært redd for at det er noe galt med blodtrykket men er du enig i at det er spenninger? Fastlege sier det. Kan det være noe galt? 4) Jeg har gått med hjertesjekk i 72 t. Der hadde jeg noen ekstraslag og de sa alt var normalt. Det jeg lurer på: kan ekstraslag føles forskjellig? Jeg opplever noen små ekstralslag, 3-4 raske slag etter hverandre og til tider under stress uregelmessig puls. (Hjerte hopper hit og dit.) Er dette også ekstraslag og normalt? Takk på forhånd :)

Kvinne 25
Svar

Hei.


Det er bra å høre at du får god hjelp og at det begynner å gå bedre med deg. Men du har åpenbart endel unødige helsebekymringer fremdeles, ser jeg fra dine spørsmål her, som jeg skal svare punktvis:


1) Svimmelheten kom i mai og oppleves som en gyngesvimmelhet, som du er på en båt i bølger. Jeg opplever ikke denne svimmelheten så ille lenger, men merker den når jeg legger meg ned. Spesielt om natten på puta, da gynger det i hodet. Det er akkurat som om du legger deg når du er litt beruset. Har du noen tanker over hvorfor jeg kjenner det når jeg legger meg ned?


Det tyder på at svimmelheten har med balanseorganet å gjøre. Det oppfatter stillingsendringer, som f.eks. å legge seg ned. 

Det er ikke uvanlig, og er noe vi alle kan kjenne nå og da. Men du kjenner antagelig mer etter på slike ting enn det som er vanlig og hensiktsmessig, og derfor kjenner du det mer også, og i tillegg bekymrer det deg, og da er du ute etter svar på hva det kan være. Poenget her er imidlertid at du er fysisk frisk, noe din lege har hjulpet deg med å finne ut, og når det er slik, er det du skal "øve på", å la være å kjenne etter på alle slags sanseopplevelser fra kroppen, og fremfor alt ikke prøve å tolke eller forstå sanseopplevelser fra kroppen som ikke har noen informasjonsverdi, slik som f.eks. det du beskriver her. Hvis slik svimmelhet ved stillingsendring er veldig kraftig, kan det være det som kalles "krystallsyken", som er en svært vanlig, ufarlig og forbigåend tilstand. Jeg vil presisere at jeg nå ikke synes du skal være opptatt av om du har eller ikke har dette, for slike spekulasjoner har du med din tendens til helseangst, ikke godt av. 


2) Har hatt mange varianter av ekstraslag gjennom denne perioden. Disse er også bedre, også blir jeg ikke like redd lenger. Jeg opplever noen ganger at jeg får ekstraslag på morgenen når jeg ligger i sengen. Da må jeg ofte reise meg opp og gå litt, da blir de borte når jeg legger meg igjen. Også kan de også komme når jeg legger meg på siden. Hva kommer det av? 


De fleste mennesker kan kjenne slike ekstraslag nå og da, og du har i tillegg vært undersøkt grundig med 72 timers ekg, og fått konstatert at du hadde nettopp slike ufarlige ekstraslag. Da vet du det, og da behøver du ikke kjenne mere etter på disse, eller prøve å forstå og tolke detaljer omkring disse, slik du gjør nå med de spørsmålene du stiller her.

Det er bra at du sier at du ikke er redd for ekstraslagene lenger, men samtidig ser jeg at du i noen grad er opptatt av disse ennå, siden du stiller spørsmål om dem her. Det er nettopp det du ikke burde gjøre, for det øker bare fokus på noe du ikke har godt av å være opptatt av. Det gir bekymringer, og bekymringer øker kroppens beredskapsnivå og adrenalinnivåer, noe som igjen øker tendensen til ekstraslag.  På ditt konkrete spørsmål om hvorfor ekstraslagene ser ut til å forsvinne og komme tilbake ved å reise seg fra sengen, legge seg på siden osv, så har jeg ikke noe svar på det, men det viktigste i den sammenheng er at dette er "feil" spørsmål, dvs spørsmål du ikke trenger å stille, for de har ingen nytte- eller informasjonsverdi for deg. Det som du derimot har nytte av, er å IKKE stille slike spørsmål, IKKE være opptatt av ekstraslagene osv., så øv videre på det, blant annet ved å ikke søke svar på de detaljene omkring ekstraslagene dine som du spør om her.


3) Jeg har slitt mye med høy puls når jeg står oppreist. Jeg syns dette har vært skummelt og prøvd å finne ut hvorfor Jeg fant ut at når jeg stod oppreist (med høy puls) og tok ene beinet opp på en stol (da hviler overkroppen mer) da gikk pulsen ned. Samme om jeg lente meg inntil kjøkkenbenken. Jeg har vært redd for at det er noe galt med blodtrykket, men er du enig i at det er spenninger? Fastlege sier det. Kan det være noe galt? 


Ja,  jeg er enig med fastlegen din. Det er ikke tegn på sykdom av noe slag. Det er etter alt å dømme bare nok et uttrykk for underliggende spenninger og høyt beredskapsnivå i kroppen, samt din tendens til å "overvåke kroppen" alt for nøye. Kjenner en for mye etter på kroppen, vil en alltid kjenne ting en ikke hadde behøvd å legge merke til, og det vil nødvendigvis føre til spørsmål, bekymringer og spekulasjoner. Og det er ting som øker adrenalinnivåene i kroppen, noe som igjen gir raskere puls. Altså typisk onde sirkler, som du opprettholder og forsterker, ved å være opptatt av det og av å stille spørsmål omkring det. Legg fra deg spørsmålene, det er det som vil hjelpe deg best, -ikke å søke svar på ting du ikke trenger å være opptatt av.4) Jeg har gått med hjertesjekk i 72 t. Der hadde jeg noen ekstraslag og de sa alt var normalt. Det jeg lurer på: kan ekstraslag føles forskjellig? Jeg opplever noen små ekstraslag, 3-4 raske slag etter hverandre og til tider under stress uregelmessig puls. (Hjerte hopper hit og dit.) Er dette også ekstraslag og normalt? 


Ja, ekstraslag kan føles forskjellig, ikke nødvendigvis likt fra gang til gang. Og det du beskriver, høres typisk ut som slike vanlige og ufarlige ekstraslag som de fleste av oss har nå og da. Og i tillegg har du fått bekreftet via 72-t EKG at det er slike ekstraslag.


Håper dette var greie svar og råd. Et tips: Ta med deg utskrift av spørsmål og svar her, og la psykologen din lese gjennom det, så ser han/hun hva du er opptatt av og sliter med. Det er viktig for psykologen, for å gi deg best mulig behandling og hjelp. 

Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-