Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

24-årig kvinne, redd for hjertestans

Spørsmål

Hei!
For noen år siden slet jeg med angstanfall med påfølgende hjertebank, kraftige hurtige slag. Etter et besøk hos legen hvor jeg ble beroliget med at dette ikke var farlig, ga det seg av seg selv. Problemet nå er at jeg har begynt å få ekstraslag på hjertet flere ganger i uken. Det kjennes som hjertet hopper over et slag og deretter kommer et kraftigere slag. Jeg har som regel to på rad. Jeg får fryktelig angst når ekstraslagene kommer som igjen fører til at jeg skjelver og gråter og er sikker på at jeg kommer til å få hjertestans. Dette har igjen ført til at jeg får angst i stressende situasjoner siden jeg vet at ekstraslagene som regel kommer nettopp i situasjoner med stress. Jeg lever et liv hvor stress og adrenalinfremmende situasjoner ofte oppstår og det er derfor utrolig slitsomt at jeg blir redd for disse situasjonene jeg før ekstraslagene elsket! For eksempel snakke for forsamlinger, taler i sosiale lag osv. Nå unngår jeg disse situasjonene da jeg får så fryktelig angst for ekstraslag og hjertestans. Dette problemet har virkelig begynt å hemme livet mitt og jeg er veldig sikker på at hvis jeg bare klarer å forstå at ekstraslagene mine ikke vil gi hjertestans vil også angsten for de reduseres.
Jeg har vært hos fastlegen og tatt EKG uten unormale funn.
Mitt spørsmål er dermed: kan du gi meg informasjon og ekstraslag og hvorfor de ikke kan føre til hjertestans?
Jeg kjenner også noen ganger et lite dunk i brystet uten pause først, hva kan dette være?
Er det trygt å trene?
På forhånd tusen takk for svar.

Svar

Hei og takk for klokt spørsmål.

Jeg liker spesielt godt det du skrev her:
"jeg er veldig sikker på at hvis jeg bare klarer å forstå at ekstraslagene mine ikke vil gi hjertestans vil også angsten for de reduseres"

For der har du stort sett tenkt og sagt det som skal sies om dette. Det handler om at du nå er inni en ond sirkel hvor angst forsterker tendens til dobbeltslag, som så forverrer angsten, og hvor den økte angsten gir mer hjertebank, fordi angst "er" økt mengde adrenaling og stresshormoner i blodet, og det gir økt tendens til hjerteslag.
Og ved å la være å være redd for dine ufarlige ekstraslag, så bryter du den onde sirkelen.

Jeg kan avgjort bekrefte at det du der sa, er aldeles korrekt, og en svært god analyse og fin måte å si det på.

Du spør hvorfor ikke slike ekstraslag ikke kan gi hjertestans. Det er, for å si det litt enkelt, men veldig presist: Fordi det ikke er slik. Vi vet, kort og greit, utfra erfaring og oppsamlet informasjon om hjertesykdommer, ufarlige ekstraslag, årsaker til hjertestans osv, at slik er det bare ikke. Medisinsk kunnskap er en empirisk, dvs erfaringsbasert kunnskap. Hadde det vært slik at slike ufarlige ekstraslag kunne gi hjertestans, så ville ha vi visst det, utfra observasjoner og erfaringer.

Det lille dunket du kjenner i brystet kan vel også være et slags ekstraslag, kanskje, men det avgjørende er ikke hva det eller ikke er, men å øve deg på å la være å kjenne etter på det, og fremfor alt å IKKE spekulere på hva det er, for det er med å gi økt fokus på det.

Du er en dokumentert hjertefrisk ung kvinne, som kan og skal trene, så mye du vil og så hardt du vil. Jo hardere jo bedre, for det øker dine endorfiner, virker stressreduserende m.v., hvilket er sterkt angstdempende.

Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-