22åring med helseangst, redd for hjerteinfarkt m.m.

Spørsmål

Hei.
Det skal sies at jeg sliter med helseangst. I det siste har jeg vært veldig redd for hjertet mitt. At det skal være noe galt med dette. Har også følt meg veldig tungpustet og kortpustet. Det føles ut som jeg ikke får nok luft, og da blir det veldig anstrengende å puste, det føles ut som halsen snurper seg sammen. Da blir jeg svimmel og veldig redd.
Jeg var hos en hjerte- og lungespesialist for snart 2 år siden. Der kunne de ikke finne noe galt med hjertet eller lungene mine. De tok også ulltralyd av hals og hjertet.
For ca en måned siden ble jeg veldig redd for hjertet igjen, det var i en veldig stressende periode, og hjertet mitt dunket fort hele tiden med dobbeltslag, og jeg ble da redd for at jeg skulle få hjerteinfarkt eller dø av hjertefeil. Er fortsatt litt redd for det enda. Jeg var da hos legen og hun lyttet på hjertet mitt, hun kunne høre dobbeltslag. Hu sa at det skulle jeg ikke bry meg om og at det ikke var noe farlig. Men tenk om det faktisk er farlig?
Jeg føler også noe veldig rart nederst ved halsen på høyre side, rett ved kragebeinet. Det dirrer veldig ved et punkt, kan dirre mer når jeg ligger på høyre side også. Og det føler ut som en eller annen puls som dunker kjempefort. Det er ikke det samme som hjertet mitt dunker. Men her dirrer det og føles ut som krampe dunking, er veldig vanskelig å forklare. Men nå er jeg veldig redd for at dette kan være noe farlig. Hva tror du dette kan være? Bør jeg sjekke dette?. Har hatt dette veldig lenge, men har ikke tenkt så mye på det før i det siste igjen nå som jeg har vært litt redd igjen. Det er der hele tiden og varierer i hvor kraftig det er. Bør jeg bekymre meg for dette?

Svar

Hei.

Jeg vil starte med konklusjonen først: Ingenting av det du forteller om her, taler i retning av fysisk sykdom i det hele tatt. Det er din helseangst som ligger bak, og den får deg til å "kjenne for godt etter" på kroppen, og når man først gjør det, så vil ethvert menneske kjenne en rekke sanseopplevelser fra kroppen som man overhodet ikke hadde behøvd å kjenne etter på. Det er det som vanligvis på en meget treffende måte kalles "støy fra kroppen". Dvs sanseopplevelser som er helt uten informasjonsverdi, og som vi verken behøver å kjenne etter på, forstå eller å tolke.

Legen din hørte dobbeltslag. Det harde fleste av oss av og til, og det er slik at vi får en økt tendens til dobbeltslag, jo mer nervøs og stresset vi er. Mao en ond sirkel. Det er ufarlig, men kan være plagsomt dersom du driver å kjenner etter på det og prøver å finne forklaringer osv. Siden det henger så tett sammen med stress og bekymringer, er den beste behandlingen av dette, å la være å bry seg om det, ikke kjenne etter, rett og slett gi blaffen i det når du kjenner det.

Du er forøvrig en kun 22 år gammel kvinne, og da kan følgelig sies: av alt du kan bekymre deg for her i verden, er hjertesykdom noe av det du har aller minst grunn til å bekymre deg for. Det skjer i praksis ikke hos personer i din aldersgruppe, især ikke hjerteinfarkt, som du har vært redd for. Det finnes mange farer og risikoer vi utsetter oss for bare ved å være menneske, men akkurat faren for hjerteinfarkt hos en frisk kvinne på 22 år er så forsvinnende liten at det er meningsløst å tenke på det, så la være det.

Det som "dirrer" e.l. ved kragebeinet ditt, er enten en pulsåre eller rykninger i en muskel. Begge deler er helt uinteressant, ufarlig og du trenger ikke å kjenne etter på det eller å søke noen forklaringer eller svar.

I det hele tatt er det viktigste for deg med tendens til helseangst, å IKKE overvåke kroppen og kjenne etter, for det er da elendigheten starter, og snøballene begynner å rulle.
Dersom du fortsetter å være plaget med helseangst, bør du ta det opp med legen din, for det finnes meget effektiv psykologisk behandling for helseangst. Det å få bekreftet av en lege at man ikke har sykdom X eller Y, er IKKE noe som hjelper mot helseangst i det hele tatt. Det er bare helt midlertidig "brannslukking" av angsten, kan alle personer med helseangst bekrefte.

Håper at svaret kan være til nytte. Du er frisk, og nyt det og la være å tenke på sykdommer mens du er frisk, for ingen av oss vet hvor lenge vi får lov til å ha det slik. Ha det bra!