Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

22 år gammel mann tenker på kreft

Spørsmål

Hei, har vært hos legen idag med noen lymfeknuter i halsen som var hovne, alle kjennes myke og runde ut, bevegelige. Han mener det ikke er noe galt med dem. Etter dette besøket har jeg kjent litt rundt om, og tanken om kreft kommer stadig tilbake. Syntes jeg kan kjenne små kuler her og der under f.eks ribbein, men kan også kjenne noe lignende på siden, nå skal sant sies at jeg er ganske overvektig og veier ca 160kg fordelt på 1.90 cm Kan dette være hovne lymfeknuter overalt, eller bare fettkuler f.eks. Undersøker testikler, og finner ikke noe spesielt. Kjenner ubehag noen ganger, men det er som regel bare når jeg får en veldig skarp smerte i ryggen, eller hvis jeg har kjent og klemt på dem. Da jeg mistenker at det er et prolaps der, som stråler nedover skinken. Kjenner ingen kuler, annet at det kan være litt vondt å klemme og å kjenne der hvor alt er koblet til testikkelen. Når det gjelder kulene på halsen, så har jeg en tendens til å få munnsår, enten fordi jeg brenner meg på varm mat eller en annen årsak. Siste munnsår var på samme side som lymfeknutene. Den nederste kulen har vært der lenge, men har mulig blitt større fordi jeg fikler med den og klemmer på den, eller pga samme grunn som de andre har blitt større. Den sitter nesten i kragebein hulen mellom skulder og hals. Har også slitt med slim i hals lenge, uten å komme noe vei med dette. Kjenner noen ganger smerte midt i magen etter jeg har spist middag, og ligger på sofaen, uten at det er noen spesiell forklaring for det, kjenner det aldri når jeg er i bevegelse. Som alltid frykter man kreft av et eller annet slag. Ellers har jeg energisvingninger, får som regel 5-6.5 timer søvn hver natt og står opp 05.30 om morgenen. Føler meg som regel helt på trynet om morgenen, men det kommer seg. Etter det hender det jeg blir sliten i kroppen, og kvikner til utover ettermiddag/kveld. Kjører mye lastebil og sitter mye, men mye bevegelse hjelper som regel med energi dagen etterpå. Noe å bekymre seg for?

Mann 22
Svar

Hei.


Du er en ung mann på 22 år med lymfeknuter på halsen, som du har fått din lege til å sjekke. Da fikk du til beskjed at det ikke var noe galt med dem. Det er bra, og det ville jeg ha stolt på, om jeg var deg. Lymfeknuter er en del av kroppens immunsystem, og det er absolutt ikke slik at det å kunne kjenne lymfeknuter, betyr sykdom. 


Så forteller du at etter legetimen har du begynt å kjenne "her og der", og å tenke på kreft. Du skriver også "Som alltid frykter man kreft av et eller annet slag". Det høres slitsomt ut. 

Og det tenker jeg etter alt å dømme, er ditt hovedproblem: Det at du tenker på kreft, uten at du faktisk trenger å tenke på kreft. Det er overhodet ikke noe greit, å tenke på kreft og å lure på om man har det.


Da er også spørsmålet om hvorfor du tenker på kreft, når det ikke finnes en eneste grunn til å tenke på det for din del. Du kunne også ha valgt å tenke mye og ofte på å komme i en bilulykke, og ende i rullestol. 


Jeg for min del tenker at vi vet at vi alle har en reell mulighet for både kreft og bilulykker og en uendelig liste med andre elendigheter som kan ramme oss, men at det å tenke på det, reduserer ikke muligheten for å komme i en slik situasjon. Og da tenker jeg også at vi kan heller tillate oss å være friske så lenge vi er det, og så tar vi sykdom og ulykker når det faktisk eventuelt oppstår. Men ikke før. 


Du forteller om ting du kjenner fra kroppen, som du ser ut til å koble opp mot "mulig kreft". Men sett med legeøyne, er det du forteller om, helt alminnelig ting som vi alle kjenner nå og da, -og på ingen måte kreftsymptomer. Eksempler er for blant annet ryggsmerte, som folk flest har av og til. Og din overvekt er som du sikkert vet, noe som øker sjansen for ryggvondt av og til.


Munnsår kan ofte skyldes herpes, og det er noe som over 90% av oss har eller har hatt. Det å ha munnsår har derfor like liten informasjonsverdi som å konstatere at det av og til regner i Norge. Slik er det bare, for oss alle.  Med andre ord har det at du har munnsår av og til, absolutt ingen informasjonsverdi, og fremfor alt er det ikke noe du trenger å tolke eller oppfatte som tegn på eventuell kreftsykdom. Satt litt på spissen, så er det å ha munnsår av og til, en del av det å være menneske, på linje med forkjølelser.


Å ha varierende energinivåer, er heller ikke et sykdomstegn. Alle har det slik.


Det som jeg imidlertid synes er veldig interessant, er at du legger merke til at mye bevegelse har en positiv effekt på din helse, energi og trivsel. Det bekrefter det vi vet om dette: At veien til god helse, ligger i daglig bevegelse. Du som er noe overvektig, vil naturligvis ha ekstra mye igjen for det. Og fysisk trening er også en særdeles effektiv måte å bedre sinnsstemning og negative tanker på, inklusiv unødvendige tanker om kreft. Derfor tenker jeg at det mest hensiktsmessige du kan gjøre nå, er å ta tak i akkurat dette, og starte regelmessig fysisk trening, og samtidig være bevisst på at du ikke behøver å tenke på kreft når du ikke har det. 


Håper at mine innspill og råd kan være til nytte for deg, og ønsker deg alt vel.