Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Økt tretthet

Spørsmål

Hei.
Har så mange diffuse symptomer så føler meg til tider som en hypokonder og tenker det sikkert ikke er noe som feiler meg, men jeg kjenner jo at noe er galt.
Jeg kan til tider være ekstremt trett. I disse periodene har jeg ikke noe overskudd og kan nesten sove døgnet rundt. Jeg sover ikke i strekk, prøver å være oppe å få kroppen i gang, men som regel må jeg bare legge meg igjen. På de verste dagene har jeg faktisk tatt meg i å duppe av foran dataskjermen på jobb. ( dette selv om jeg har hatt en god natt søvn) Dette går i perioder, noen ganger hyppige perioder, men så kan det gå flere uker hvor jeg føler meg helt fin og har masse overskudd.

Jeg prøver å trene regelmessig ( både løping, fjellturer og styrketrening), men i de verste periodene har jeg bare ikke overskudd til å gjennomføre noen trening. I de 2 siste mnd har jeg hatt veldig vondt i musklaturen etter aktivitet. Etter trening kjenner jeg det i hoftepartiet og på utsiden av lårene.. Hvis jeg bare f.eks har raket løv får jeg ekstremt stive og vonde fingre til kvelds.
Har vært til lege og har fått tatt blodprøver. Det eneste de fant var en forhøyelse på den revmatiske prøven. Ellers var alt fint.
Men det er jo ikke normalt å være så sliten og trett. Har trent i mange år, og har aldri vært plaget med muskelvondt.
Andre symptomer som er utenom er veldig diffuse, men linjer de opp her.
* hodepine, har aldri vært plaget med hodepine, men nå har jeg det ofte. enkelte ganger er det bare som en brennede følelse, vanskelig å beskrive om følelse er varm eller kald.. litt som følelsen ved bruk av "varmekrem".
*har flere ganger hatt lemus(krampe) i det ene øyelokket
* til tider ekstremt klossete da jeg plutselig bare mister det jeg har i hånda, ikke noe følelse av svakhet i grepet. det bare blir sånn
*dårlig mage, kan ha mange dager uten å tømme meg for så å ha diare noen dager etterpå
*både armene og beina sovner unormalt fort av.kan av og til få en følelse av nummenhet i ansiktet ved det ene øret.
what to do?

Svar

Hei! Du beskriver symptomer som ikke er rettet mot et organ. Dvs fra flere organssystemer. Med din alder er stoffskifte forstyrrelse den hyppigste årsak til slike symptomer da hormoner virker på hele kroppens energiomsetning. Jeg antar at fastlegen har tatt prøver på dette. Ofte kan det være greit å måle T3 i tillegg til T4, men det avhegnger helt av hva verdiene er. Andre årsaker er blodmangel, blodsukkerforstyrrelse mm. Elektrolytter/salter bør også måles. Reumatisk utredning kan være vanskelig og krever spesialistkompetanse. Typisk er at reumatiske tilstander kan gi generell tretthet, hodepine mm. Fastlegen har sikkert vurdert om henvisning til spesialist er aktuelt. Utover dette er det ikke lett å komme med forslag til diagnose. Det må bero på en grundig klinisk undersøkelse og konkrete funn. Det er viktig å fokusere på stressfaktorer, søvnkvalitet, ernæring og kosthold. Fysisk aktivitet regelmessig vil også kunne bedre mange av symptomene. Dette må skje regelmessig ellers vil man oppleve muskelsmerter og stølhet. Det kan virke mot sin hensikt.Humørsvingninger, depresjon og angst/stress vil også kunne påvirke dette. Sistnevnte er en eksklusjonsdiagnose og jeg er enig med deg at man må utelukke andre årsaker først. Det er imidlertid viktig å være klar over det. Psyke og kropp virker veldig tett sammen. Mitt beste råd er å kontakte fastlegen for oppfølging. Diskutere momenter nevnt over. Lag i fellesskap en plan for tiltak. Jeg ønsker deg god bedring