Jeg er så fryktelig redd for sykdom

Spørsmål

Hei,
jeg er ei jente på nitten år som sliter ganske fælt for tiden. Jeg er så fryktelig redd for at noe er galt med meg eller at jeg skal bli akutt syk. I tillegg er jeg redd for å gå til legen, for at han skal finne ut at det faktisk er noe galt. De gangene jeg har mannet meg opp og gått til fastlegen min, sier han at det er angst, noe psykologer og psykiatere også sier.
Nå er det slik at jeg begynner å lure på om jeg noensinne kommer til å bli frisk? Tanker om selvmord har også meldt seg stadig oftere i det siste, for det er så forferdelig slitsomt å gå slik, særlig når jeg bare er nitten år og alle andre nittenåringer springer rundt med all verdens energi.
I det siste har jeg vært redd for at det skal være noe fysisk galt med hodet mitt, da jeg får vondt innimellom, føler meg "rar" (svimmel, varm i ansiktet, "tung" på den ene siden av ansiktet og får litt dårlig syn på høyreøyet av og til og det kan gjøre vondt å ligge med hodet på noe eller ta på selve hodebunnen). Kan dette komme av anspenthet? Jeg er veldig redd for at det skal være farlig, og tør nesten ikke sove, i frykt for at det skal skje noe mens jeg sover..
Jeg ville satt veldig stor pris på om du/dere kunne gitt meg noen pekepinner på hva jeg skal gjøre med dette, hvordan jeg skal klare å nøste meg ut av denne onde sirkelen.. (jeg går til noe som kalles psykomotorisk fysioterapi for å løse opp muskler og lære meg angstmestring, dette fungerer jo til en viss grad, men jeg har det fortsatt ikke bra..)

Sykdommer: Angst og depresjon

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!

Det er fryktelig slitsomt å gå og være redd for at man er alvorlig syk til en hver tid. Etterhvert kommer du i en tilstand hvor du tolker ethvert signal fra kroppen som tegn på noe farlig, og tankene dine får et katastrofepreg hvor du alltid ser for deg at noe farlig, skummelt eller dramatisk skal skje.
Jeg synes ikke at det er rart at tankene om selvmord har dukket opp hvis du har det så tøft som du gir uttrykk for.

Imidlertid er jeg helt sikker på at du kan hjelpes med dette og at du kan bli frisk igjen. Da mener jeg ikke frisk fra farlige kroppslige sykdommer, fordi det er det usannsynlig at du har. Imidlertid må den angsten og redselen for sykdom kvalifisere til å bli kalt en sykdom i seg selv, siden den hemmer og skremmer deg så mye som den gjør.

Jeg er også helt sikker på at du trenger profesjonell hjelp for å komme ut av denne tilstanden og tenkemåten, og fastlegen din har ansvaret for å sette deg i kontakt med psykolog eller psykiater. Fastlegen din har også ansvar for å høre på dine plager og symptomer og avgjøre om det er nødvendig med noen undersøkelser for å utelukke kroppslig sykdom.

Jeg synes du skal manne deg opp til å snakke med fastlegen din om dette. Du bør fortelle at disse plagene er så sterke for deg at du til og med har vurdert selvmord. Du kan regne med at fastlegen din vil ta dette alvorlig og henvise deg til rette vedkommende for terapi.

Jeg ønsker deg all mulig lykke til!!!!