Husker dårlig

Spørsmål

Jeg er en student som studerer juss, og sliter svært mye med dårlig hukommelse. Jeg fikk diagnosen moderat depresjon for cirka et år siden, og begynte på Cipralex 20 mg for ca 10 måneder siden. Etter å ha fått mye hjelp og behandling, har jeg det nå veldig bra. Jeg har ikke angst og depresjon lenger, og føler meg generelt veldig stabil og fornøyd.

Men problemet mitt er altså at jeg har fått utrolig dårlig hukommelse, noe som fører til problemer når det gjelder skolegangen. Jeg gikk på Atkins dietten for to år siden, og det var da problemene med hukommelsen startet. Etter at jeg begynte med Cipralex, tror jeg at problemet har blitt mye verre. Tidligere har jeg alltid hatt en "klisterhjerne", og husket faktainformasjon svært godt.

Hva kan jeg gjøre med problemet? Bør jeg skifte medisiner?
Hva kan jeg gjøre for å få bedre hukommelse?
Dette begynner virkelig å gå utover studiene mine.
Relevante sykdommer/medisiner: 20 mg Cipralex om dagen

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du spør hva du kan gjøre med det at du sliter med hukommelsen.
Jeg skjønner forøvrig meget godt at det er et stort problem for deg i din studiesituasjon nå.

Jeg synes du skal starte med en tur til fastlegen din for å drøfte problemet mhp å finne evt tiltak.

Da må dere i sammen først tenke i retning av å påvise en antatt årsak til hukommelsesproblemene, da evt tiltak må sees i forhold til årsak.

Kommer dere frem til at Cipralex kan være årsaken, hvilket jeg hverken kan bekrefte eller utelukke, så kan det være høyst relevant å forsøke å redusere dosen, evt gradvis kutte ut medisinen (NB kun i samråd meg lege) dersom du kan klare deg uten medisin, evt bytte den med annen medisin om nødvendig.

Man kan også tenke seg psykologiske forklaringer, alt fra livssituasjon til selve depresjonen du gjennomgikk.
Det er velkjent at nedsatt hukommelse er et vanlig symptom ved depresjon. Kan det tenkes at dette symptomet "henger igjen" ennå, til tross for at du forøvrig har kommet deg av depresjonen?

Grundig gjennomgang av din fysiske helse hører også med, inklusiv sjekk av stoffskifte, vitamin- og mineralnivåer +++.

Dersom dere kommer frem til at der ikke er noen medisinske (hverken fysiske eller psykologiske) forklaringer på dine hukommelsesproblemer, så er der altså ikke medisinske tiltak som kan hjelpe deg.

Da er vi isåfall over på det faget som heter mnemoteknikk. Altså husketeknikker. Der finnes det et vell av bøker på markedet, hvor man med letthet kan lære seg enkle, men effektive husketeknikker som kan ha aldeles enorm effekt for den som tar slike i bruk. Dette bør du nok ha en lav terskel for å forsøke, men start med grundig samtale og sjekk hos fastlegen slik som ovenfor beskrivet, i første omgang.

Håper du finner svaret nyttig. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-