Forhøyet ferritin

Spørsmål

Hei!

Jeg har nylig tatt noen blodprøver ifm langvarig tretthet/utmattelse, og alt var normalt bortsett fra ferritin som var på ca 470, deretter oppfølgingsprøve på 440. Sjekket tidligere blodprøver tilbake til 2010 (4 stk) og de lå på 3-400. Hemokromatose utelukket (?) pga transferrinmetning på 36%. Bør man slå seg til ro med dette og nøye seg med den ene sjekken av transferrinmetning? Kan nevne at transferrin og jern (plasma-jern) ble målt i to uavhengige prøver med en ukes mellomrom og transferrin utregnet på grunnlag av disse to, dette pga av at transferrin og ikke transferrinmetning først ble rekvirert. Ble også usikker på på om man kan stole på prøven da det sto "seponert pga hemolyse" på en av de andre verdiene (haptoglobin). Jeg hadde litt tro på at vi var på sporet av noe med hemokromatose, da det var andre ting som passet godt til beskrivelsen (leddsmerter, områder med pigmentering av huden).

Hadde også litt høy bilirubin (45) men leverprøver ellers var normale.

Plagene er tretthet, utmattelse, dårlig hukommelse, treg tankevirksomhet etc. Ser matt og medtatt ut. Har frysninger og lett svie på øynene.

http://nevro.legehandboka.no/handboken/nel/prover-og-svar/pasientinformasjon/ferritin-hva-er-det/ sier "Verdier mellom 400 og 1000 vil nesten alltid være uttrykk for sykdom, mest sannsynlig en av tilstandene i gruppene over. Videre undersøkelse og utredning er nødvendig."

Legen vil sette meg på antidepressiva og anbefaler ny sjekk av bilirubin om tre måneder, men jeg vet ikke. Hva synes du?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Ferritin er et såkalt akutt fase protein som kan være høyt ved mange tilstander. Forkjølelse eller annen sykdom kan gi høye verdier. Verdien er helle ikke alarmerende høyt og vanligvis mye høyere ved Hemokromatose. Jeg synes allikevel det er endel usikkerheter omkring jern og transferrin målingene. En ny kontroll hører med. Bilirubinverdi på 45 er forhøyet og bør absolutt kontrolleres. Jeg synes også ut fra klinikk og vurdere ultralyd av lever og galleganger. Langvarig tretthet og funn av disse to verdiene ( ferritin, bilirubin) bør utredes videre og ikke tilskrives depresjon. Imidlertid tror jeg ikke det handler om hemokromatose.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn