Bekymret for kreft

Spørsmål

Hei!

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal ordlegge meg best mulig, men jeg har et par spørsmål. Jeg er kvalm, hele tiden. Ofte i perioder hvor jeg kan være kvalm 1-2-3-4 uker hver dag, også deretter noen uker hvor jeg bare er småkvalm innimellom. Har ikke kastet opp på 7-8 år og avføringsmønsteret mitt er normalt. Jeg tror det er noe fysisk galt med meg, men legen mener at det er psykisk. Jeg har alvorlig på både angst og depresjon, og angsten min går ut på nettopp dette med kvalme/oppkast. Jeg er sykelig redd for å spy, og ville enkelt sagt heller dødd. Så ille og hemmende er det.

Jeg selv er sikker på jeg har kreft, selvom kvalme er mitt "eneste" symptom. Er ikke spesielt trett/slapp, ikke har jeg vondt i hodet, ikke vondt i magen - ingen steder, - annet enn når panikkanfallene oppstår. Da kan jeg bli veldig sliten/slapp etterpå, ettersom hvor lenge anfallet varer.

Men, over til poenget, - jeg som den hypokonderen har lest at kvalme kan være et sent tegn på en ondartet sykdom, og da tenker jo selvfølgelig jeg at jeg har gått med kreft i flere år. Jeg har noen få lymfeknuter på halsen som jeg har hatt siden jeg var barn, (da sjekket de hva det var), og de har verken endret sted/fasong eller størrelse, men jeg tror jeg har lymfekreft. Jeg fortalte om min kvalmesituasjon til legen, og han har gitt meg resept på flere kvalmedempende midler, uten at de har funket; postafen, afipran, phenergan, stemil osv. Og siden ingen av delene funker, så fastslo han at det er psykisk og videre undersøkelse ikke er nødvendig da jeg ikke har andre plager. Jeg har blitt henvist til pskykolog, men det tar jo en evighet for å bli utredet, så jeg har fått vival i mellomtiden. Det hjelper faktisk litt, for da blir jeg "roet" ned og føler meg ikke så stressa, og konsentrerer meg mindre om kvalmen. Så mitt spørsmål er egentlig; burde jeg høre på legen og tro på at det er psykisk? Og kan man bli så kvalm psykisk, altså hver dag?

Svar

Hei!
Når noen opplever en kraftig psykisk påkjenning, f eks beskjed om noe alvorlig eller utsettes for en kraftig stressreaksjon er det vanlig at man blir kvalm og kaster opp. Grunnen til dette er at den delen av nervesystemet som brukes ved psykisk eller fysisk aktivitet reduserer magesekkens sammentrekninger og stimulerer kvalmesenteret i hjernen. Det er hensiktsmessig at det er slik. Når man er i en stresset situasjon er det ikke hensiktsmessig med matinntak. Har du merket at mat smaker veldig lite og man føler metthet ved hard fysisk aktivitet eller før eksamen eller prøver? Det er samme mekanisme. Lymfeknutene som du beskriver har du hatt i mange år og de har ikke forandret seg. Du sier at kvalme er et sent symptom på kreft. Det gjelder ikke lymfekreft. Om du skulle ha hatt kreft i lang tid ville du vært svært syk med en rekke andre symptomer. Jeg kan forsikre deg om at du ikke har hatt kreft i lang tid slik du beskriver forløpet. Jeg vet at det ikke nødvendigvis er så lett å akseptere dette. Men jeg har studert og lært og sykdommer og hvorledes de utvikler seg. På bakgrunn av dette er det helt usannsynlig at du har alvorlig sykdom. Grunnen til at kvalmestillende ikke virker skyldes mest sannsynlig at det er psykisk årsak til kvalmen. Om det hadde vært en fysisk årsak ville de ha hjulpet, selv om det var en alvorlig sykdom som årsak. Slik sett styrker det antagelsen om psykisk årsak. Det vil være bra å få snakket med psykolog om dette og få klargjort tankene og årsakssammenhenger. Vival må du være veldig forsiktig med. Det er ekstremt avhengighetsskapende og skal ikke brukes i en situasjon som du beskriver. Det virker bra på angst og bekymring, men det løser overhodet ikke problemet.