Demonstrer og bli frisk

Britiske forskere råder deg til å protestere. Ikke bare for å redde verden. De mener du har godt av det selv også.

Publisert: 23/05-2003

Mennesker som deltar i streiker og demonstrasjoner får en fysisk og psykisk helsegevinst av det, viser en britisk undersøkelse. Sosialpsykologen dr. John Drury ved University of Sussex ledet undersøkelsen som blant annet konkluderer med at deltakelse i demonstrasjoner og andre protester er bra for deg.

- Folk burde involvere seg mer i kampanjer, aksjoner og demonstrasjonstog, ikke bare for å endre samfunnet men også for sin egen del, sier Drury til Bulletin, universitetet i Sussex sitt nyhetsbrev.

Følelse av makt
40 aktivister med ulik bakgrunn deltok i studien og fortalte om mer enn 160 ulike aksjoner. Det dreide seg om alt fra klassiske demonstrasjonstog til sabotasje av revejakt og miljøvernsaksjoner. Drury forteller at de viktigste årsakene til maktfølelsen skrev seg fra følelsen av gruppetilhørighet og felleskap.

Deltakerne i denne undersøkelsen beskrev dessuten en dyp følelse av glede, ja til og med eufori, når de demonstrerte. Selv når de fortalte om aksjonene etterpå, smilte aksjonistene.

Interesse for gode opplevelserPsykologer blir stadig mer interessert i hvordan positive hendelser påvirker oss fysisk og psykisk. Flere studier viser at gode opplevelser styrker vår evne til å takle stress og til å bli frisk igjen etter sykdom. Dessuten kan slike positive opplevelser redusere smerte, angst og depresjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: Bulletin the University newsletter, University of Sussex 16.01.03