Psykoser

Psykoser er en gruppe sinnslidelser som er kjennetegnet ved forstyrret virkelighetsoppfatning, uro, forvirring og underlig atferd.

Psykotiske symptomer kan skyldes

 • Schizofreni
 • Bipolar lidelse
 • Abstinens
 • Rusmidler (blant annet amfetamin og LSD)
 • Forgiftninger (blant annet med tungmetaller)
 • Medikamenter (særlig hos eldre personer)
 • Sterke opplevelser
 • Fysisk sykdom. En kraftig infeksjon eller annen indremedisinsk sykdom kan utløse en akutt psykose. Den kan også være en reaksjon etter store skader og operasjoner.

Sykdomstegn

Den syke kan ha feilaktige og absurde oppfatninger (vrangforestillinger), for eksempel om å bli forfulgt, om overnaturlige fenomener, om at verden er i ferd med å gå under, eller om at tankene stjeles eller kringkastes. Han kan også ha hallusinasjoner, for eksempel høre stemmer som snakker til ham eller føle at insekter kryper på kroppen hans.

Tenkningshastigheten kan også være forandret. Hvis tankene går raskere enn normalt, gir det seg utslag i at personen snakker mye og fort. Hvis de går langsommere enn normalt, blir talen langsom med lange pauser.

De psykotiske symptomene kan være mer eller mindre tydelige. Noen ganger er man ikke i tvil, andre ganger kan det være vanskelig å oppdage at det dreier seg om en psykotisk tilstand.

Behandling

Ved de fleste psykoser er behandling med et antipsykotisk medikament å anbefale. Denne typen medisin ble oppdaget for 45 år siden og førte til en revolusjon i behandlingen av psykoser. Mange som tidligere ville ha vært avhengig av lange opphold i psykiatrisk sykehus, får i dag muligheten til å leve et godt liv utenfor institusjon. Medisinene har effekt ved psykoser fordi de motvirker tenkningsforstyrrelser. De virker også i ulik grad dempende, hemmende og beroligende. Disse effektene kan være til god nytte ved psykoser med mye psykisk uro, mens de hos andre oppleves som en uønsket bivirkning. En stor fordel med antipsykotika er at de gjør det lettere for den syke å ta del i andre behandlingsformer, som psykoterapi, miljøterapi og sosial ferdighetstrening.

En akutt psykose krever ofte behandling på sykehus. Men en psykotisk pasient forstår ofte ikke at han er syk, og ønsker ofte ikke å bli innlagt. For å hindre at psykotiske pasienter lider overlast (mulighet til helbredelse eller vesentlig bedring blir betydelig redusert) eller skader seg selv eller andre, har vi lovbestemmelser som gir mulighet for tvangsinnleggelse i slike situasjoner (Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern av 2001).

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Oppdatert 14.12.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-