Lysbehandling mot vinterdepresjon

Mørketida kan utløse depressive plager hos enkelte. Da kan lysbehandling være en løsning.

LYSBEHANDLING: De depressive plagene inntreffer vanligvis når det begynner å bli mørkere ute. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYSBEHANDLING: De depressive plagene inntreffer vanligvis når det begynner å bli mørkere ute. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vinterdepresjon, også kalt sesongavhengig depresjon, kommer typisk i slutten av oktober og gir seg rundt påsketider, når det har begynt å bli lysere. Lidelsen er tilbakevendende, og pleier å følge samme forløp.

Ifølge Håvard Kallestad, forsker og psykologspesialist, er ikke vinterdepresjon regnet som en egen diagnose, men som en undergruppe av depressive episoder. Han forteller at man ikke er helt sikker på hvorfor noen får vinterdepresjon, men at det trolig har noe å gjøre med at mørketida forstyrrer den biologiske døgnrytmen.

image: Unipolar lidelse

Unipolar lidelse

– Vi tror at fraværet av lys gjør at man får problemer med å stå opp om morgenen. Det skaper et misforhold mellom døgnrytme og når man må være våken, som kan utløser depressive plager hos noen, sier Kallestad.

Symptomene er tilsvarende som ved en vanlig depresjon, men ifølge forskeren er denne pasientgruppa også ofte preget av økt sukkerbehov, overspising og medfølgende vektøkning.

Hvordan foregår lysbehandling?

Lysbehandling er et alternativ ved vinterdepresjon som forsøker å synkronisere den biologiske klokka med tidspunktene man skal sove og være våken. Behandlingen innebærer at man ser på en dagslyslampe fra armlengdesavstand i en halvtime hver dag i et par uker. Helst fra slutten av oktober for å forebygge.

– Vi mener det kritiske tidspunktet for vinterdepresjon er rundt klokka åtte om morgenen når folk er på vei til jobb. Derfor skal man utføre behandlingen kort tid etter man har stått opp, forklarer Kallestad.

- Lite bivirkninger

Han forteller at noen synes lysbehandling er ubehagelig i starten, og kan oppleve tørre øyne. Men man trenger ikke å se rett på lampa, under eller over er godt nok. Det viktigste er at reseptorene i øynene får mye lys.

- Mange synes det er litt tungt i mørketiden uten at det nødvendigvis betyr at man lider av tilbakevendende depressive episoder. Uansett kan lysbehandling være nyttig, og kan også bedre andre depressive lidelser.

God effekt

Ifølge en studie publisert i det amerikanske tidsskriftet jama psychiatry, er lysterapi en effektiv behandling ved sesong avhengig depresjon, og muligens også ved vanlige depresjoner.

LYSBEHANDLING: Man bør se i lyset en halvtime om dagen, men kan lese eller drive med andre aktiviteter ved siden av. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYSBEHANDLING: Man bør se i lyset en halvtime om dagen, men kan lese eller drive med andre aktiviteter ved siden av. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Lysbehandling er trygt og et godt tolerert ikke-medisinsk behandling, som kan brukes alene eller med legemidler. Resultatet viser at lysbehandling alene og i kombinasjon med medisiner hadde signifikante fordeler hos voksne med sesong basert depresjon, konkluderer forfatterne.

- Kan prøve kveldsbehandling

Ifølge Uptodate, kan klinikere forvente remisjon hos rundt 60 prosent av vinterdeprimerte pasienter som benytter lysbehandling.

Dersom lysbehandling om morgenen ikke god nok effekt etter to til fire uker, kan man legge til kveldsbehandling. Et fåtall av pasienter har bedre effekt av lysbehandling om kvelden.

Under lysbehandlingen kan pasientene holde på med ulike aktiviteter som å lese, spise, se på TV eller jobbe på dataen. Pasienter pleier å sitte, men det er også mulig å drive med aktiviteter som å sykle på ergometersykkel.

image: Hypersomni (Uforklarlig økt søvnbehov)

Hypersomni (Uforklarlig økt søvnbehov)

Når oppsøke lege?

Lysbehandling blir ansett som helt trygt, men UpToDate anbefaler at pasienter som behandles oppsøker øyelege i forkant og etter behandlinger dersom de sliter med følgende: