Lysbehandling mot vinterdepresjon

Mørketida kan utløse depressive plager hos enkelte. Da kan lysbehandling være en løsning.

LYSBEHANDLING: De depressive plagene inntreffer vanligvis når det begynner å bli mørkere ute. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYSBEHANDLING: De depressive plagene inntreffer vanligvis når det begynner å bli mørkere ute. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vinterdepresjon, også kalt sesongavhengig depresjon, kommer typisk i slutten av oktober og gir seg rundt påsketider, når det har begynt å bli lysere. Lidelsen er tilbakevendende, og pleier å følge samme forløp.

Ifølge Håvard Kallestad, forsker og psykologspesialist, er ikke vinterdepresjon regnet som en egen diagnose, men som en undergruppe av depressive episoder. Han forteller at man ikke er helt sikker på hvorfor noen får vinterdepresjon, men at det trolig har noe å gjøre med at mørketida forstyrrer den biologiske døgnrytmen.

– Vi tror at fraværet av lys gjør at man får problemer med å stå opp om morgenen. Det skaper et misforhold mellom døgnrytme og når man må være våken, som kan utløser depressive plager hos noen, sier Kallestad.

Symptomene er tilsvarende som ved en vanlig depresjon, men ifølge forskeren er denne pasientgruppa også ofte preget av økt sukkerbehov, overspising og medfølgende vektøkning.

Hvordan foregår lysbehandling?

Lysbehandling er et alternativ ved vinterdepresjon som forsøker å synkronisere den biologiske klokka med tidspunktene man skal sove og være våken. Behandlingen innebærer at man ser på en dagslyslampe fra armlengdesavstand i en halvtime hver dag i et par uker. Helst fra slutten av oktober for å forebygge.

– Vi mener det kritiske tidspunktet for vinterdepresjon er rundt klokka åtte om morgenen når folk er på vei til jobb. Derfor skal man utføre behandlingen kort tid etter man har stått opp, forklarer Kallestad.

- Lite bivirkninger

Han forteller at noen synes lysbehandling er ubehagelig i starten, og kan oppleve tørre øyne. Men man trenger ikke å se rett på lampa, under eller over er godt nok. Det viktigste er at reseptorene i øynene får mye lys.

- Mange synes det er litt tungt i mørketiden uten at det nødvendigvis betyr at man lider av tilbakevendende depressive episoder. Uansett kan lysbehandling være nyttig, og kan også bedre andre depressive lidelser.

God effekt

Ifølge en studie publisert i det amerikanske tidsskriftet jama psychiatry, er lysterapi en effektiv behandling ved sesong avhengig depresjon, og muligens også ved vanlige depresjoner.

LYSBEHANDLING: Man bør se i lyset en halvtime om dagen, men kan lese eller drive med andre aktiviteter ved siden av. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYSBEHANDLING: Man bør se i lyset en halvtime om dagen, men kan lese eller drive med andre aktiviteter ved siden av. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Lysbehandling er trygt og et godt tolerert ikke-medisinsk behandling, som kan brukes alene eller med legemidler. Resultatet viser at lysbehandling alene og i kombinasjon med medisiner hadde signifikante fordeler hos voksne med sesong basert depresjon, konkluderer forfatterne.

- Kan prøve kveldsbehandling

Ifølge Uptodate, kan klinikere forvente remisjon hos rundt 60 prosent av vinterdeprimerte pasienter som benytter lysbehandling.

Dersom lysbehandling om morgenen ikke god nok effekt etter to til fire uker, kan man legge til kveldsbehandling. Et fåtall av pasienter har bedre effekt av lysbehandling om kvelden.

Under lysbehandlingen kan pasientene holde på med ulike aktiviteter som å lese, spise, se på TV eller jobbe på dataen. Pasienter pleier å sitte, men det er også mulig å drive med aktiviteter som å sykle på ergometersykkel.

Når oppsøke lege?

Lysbehandling blir ansett som helt trygt, men UpToDate anbefaler at pasienter som behandles oppsøker øyelege i forkant og etter behandlinger dersom de sliter med følgende:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer