Ketamin: Ny behandling mot alvorlig depresjon

Pasienter som ikke kommer i mål med tradisjonell behandling av depresjon, kan nå få behandling med ketamin. Leder av norsk psykiatrisk forening etterlyser mer forskning på effekt, bivirkninger og misbrukspotensialet.

DEPRESJON: Ved enkelte sykehus kan pasienter med alvorlig depresjon prøve behandling med ketamin. Foto: NTB Scanpix
DEPRESJON: Ved enkelte sykehus kan pasienter med alvorlig depresjon prøve behandling med ketamin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Noen få, norske sykehus har begynt med en ny medikamentell behandling mot depresjon; ketaminbehandling. DPS-akutt på Kalnes var det første sykehuset i Norge som begynte med behandlingen i det offentlige helsevesen, for ett år siden.

Ketamin er ikke et nytt medikament – det har blitt bruk som narkosemiddel med smertestillende effekt siden 1970-tallet. Studier har senere vist at små doser Ketamin, også kan ha god effekt på depresjon.

- Ketamin har vist seg å ha effekt på cirka 70 prosent av pasienter med depresjon, hvor 50 prosent får mindre symptomer, i tillegg til at det er svært effektivt mot selvmordstanker, sier Lowan Han Stewart.

Stewart er spesialist i akuttmedisin, og medisinsk rådgiver ved ketaminenheten ved DPS Nordre Østfold, som var først ute med behandlingen i Norge.
Han er også medisinsk ansvarlig for de private klinikkene AxonKlinikken og Santa Fe Ketaminklinikk som tilbyr ketaminbehandling.

LES OGSÅ: Hvordan teste om du er deprimert?

Etablert ved flere sykehus

Stewart har jobbet med denne pasientgruppen i USA i seks år. Der er behandlingen godt etablert, og det er en del av standardbehandlingen ved depresjon.

- Jeg startet prosjektet med å få medisinen til Norge for tre år siden. I starten ble det oppfattet som en eksperimentell behandling, da det ofte er usikkerhet knyttet til anestesimidler i psykiatri. Men vi fikk støtte fra offentlig helsevesen for et år siden, og da ble den første offentlige ketamin-enheten etablert i Skandinavia.

SPESIALIST: Lowan Stewart. Foto: Privat
SPESIALIST: Lowan Stewart. Foto: Privat Vis mer

Nå har ketamin-behandling blitt etablert i Moss, Halden og Hamar, og flere er i gang med å starte opp ved sine sykehus. Stewart holder foredrag ved sykehus over hele landet, og hjelper til med å starte opp ketamin-behandling.

- Å behandle depresjon med ketamin har vært kjent i 20 år, og det er en av de tryggeste medisinene vi har. Det er vanlig å bruke en lav dose – cirka 1/8 av dosen vi gir til en fireåring som skal legges i narkose, forklarer han.

Ikke førstevalget

Stewart understreker at behandlingen ikke er førstevalget, de fleste pasientene har prøvd flere behandlingsalternativer først.

- Effekten kommer i løpet av fire til 24 timer. Det er mye raskere enn for eksempel antidepressiva, som ofte ikke har effekt før det har gått uker til måneder. Ketamin-behandling kan derfor være svært viktig for pasienter med alvorlig depresjon, som kan risikere å begå selvmord.

Alle pasienter anbefales å gå i terapi ved siden av ketamin-behandlingen.

- Ketamin-behandling er ikke noe man velger istedenfor noe annet, det er i tillegg til god standard psykiatrisk behandling. De som får best effekt av hele behandlingsprosessen, er de som får god psykologisk støtte og behandling fra psykiater i tillegg, sier Stewart.

Behov for mer forskning

Lars Lien, psykiater og spesialist i samfunnsmedisin, og leder av Norsk psykiatrisk forening, forklarer at ketamin-behandling ofte er siste utvei, dersom tradisjonell behandling mot depresjon (samtaleterapi og medikamenter), eller ECT (elektrosjokkterapi) ikke fungerer.

- Foreløpig finnes det ikke mange gode studier som viser effekten av ketamin. Enkelte studier viser kortvarig effekt, men vi vet ikke nok om langtidseffekten. Vi vet heller ikke nok om eventuelle bivirkninger, annet enn at noen kan få dissosiative opplevelser, slik som hallusinasjoner. Men vi vet lite om hvor skremmende eller alvorlig det kan være.

PSYKIATER: Lars Lien. Foto: Privat
PSYKIATER: Lars Lien. Foto: Privat Vis mer

Man er også nødt til å se på misbrukspotensialet av ketamin, mener Lien.

- Men igjen; har man forsøkt alt av behandlingsalternativer, er det fint at det finnes flere muligheter, slik som ketamin-behandling. Det er viktig å forske mer på det.

Flere behandlinger

Behandlingen med ketamin har en varighet på cirka en time, og effekten varer normalt i én til to uker.

- Vi har funnet ut at dersom en pasient får behandling flere ganger i løpet av et par uker, vil effekten vare lenger. Vi pleier derfor å gi pasientene mellom fire til seks behandlinger i løpet av to uker, sier Stewart.

Stewart forklarer at de pleier å dele opp pasientene som har fått ketamin-behandling, i tre grupper: Den ene gruppen har god effekt, og trenger ikke mer behandling med ketamin. Den andre gruppen får ketamin-behandling ved behov, mens den tredje gruppen får behandling jevnlig – cirka én gang i måneden.

- Alle pasienter er forskjellig, og for dem med kronisk depresjon, som har forsøkt all mulig behandling og er svært behandlingsresistente, vil behandlingen ta tid.

Forbundet med få bivirkninger

Bivirkninger ved ketamin-behandling er sjelden. Det man kan oppleve er svimmelhet og kvalme, og én av ti kan oppleve å få hodepine etter behandling.

- Det er en liten åpning i blodtrykk og puls, som ikke har klinisk betydning, med mindre pasienten har en kardiovaskulær sykdom. Det er ingen studier som viser at behandlingen har langtidsbivirkninger, hevder Stewart.

Åpenbaring

Stewart har jobbet som akuttspesialist i 20 år, og tatt imot mange pasienter som svever mellom liv og død.

- Da jeg startet som lege tenkte jeg at det beste jeg kunne gjøre var å redde liv. Men etter at jeg startet med ketamin-behandling, har det vært en åpenbaring for meg å se hvor verdifullt og nyttig det er å ikke bare redde liv, men å hjelpe og å gi gleden tilbake til pasienter, sier han, og legger til:

- Jeg har møtt mange pasienter som forteller meg at de i dag, på grunn av ketamin-behandling, lever et godt liv. I psykiatrien har det ikke vært et gjennombrudd innen behandling av depresjon siden antidepressiva kom på 90-tallet. Det er fantastisk at det endelig finnes alternativer for dem som trenger det.

Kilder: PubMed

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer