Hvordan være en god venn for noen som har ADHD?

Hvordan kan man støtte noen som har ADHD? Kunnskap om tilstanden kan gjøre det lettere. Dette bør du vite.

RAUSHET OG OMSORG: Vær nysgjerrig, lær om ADHD og forstå hvordan symptomene påvirker din venn. Foto: Norb_KM / Shutterstock / NTB
RAUSHET OG OMSORG: Vær nysgjerrig, lær om ADHD og forstå hvordan symptomene påvirker din venn. Foto: Norb_KM / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mennesker med ADHD er like ulike som mennesker uten ADHD, men det er en del symptomer som går igjen.

Å vite at mennesker med ADHD lett lar seg distrahere er viktig. Da trenger man ikke bli irritert over at en person ikke klarer å følge nøye med på alt du sier hele tiden. Ha forståelse for at det ikke skyldes vond vilje.

Les vår hovedsak om ADHD: Hva er ADHD?

Å ha «fullt fokus» er naturlig for de fleste mennesker når det gjelder, men for mennesker med ADHD vil dette skje ganske sjelden.

En god venn forstår at ADHD er en tilstand man ikke kan «ta seg sammen» av og som ikke kan kontrolleres med tankekraft. Anne Kristine Bergem, psykiater

En god venn forstår at ADHD er en tilstand man ikke kan «ta seg sammen» av og som ikke kan kontrolleres med tankekraft. Å be noen om «å roe seg ned» er ikke hjelpsomt.

Ha forståelse for at impulsivitet er en naturlig del av livene til mange med ADHD. Ideer, engasjement og utprøving er vanlig, selv om mange av ideene aldri blir fulgt opp. Vær nysgjerrig på hvordan det kjennes ut på innsiden hos en med ADHD. Hopping fra et tema til et annet, distraherbarheten og uroen kan være veldig frustrerende for den som har den, og en god venn kan være til støtte. Av og til kan det også være godt å ha en venn som kan hjelpe til å sortere eller se hvor problemet ligger når noe ikke lykkes.

Forstå at selv om noe er planlagt grundig og i god tid, kan en person med ADHD glemme eller gå i surr med tanke på det som var tenkt. Det skjer ikke med vilje, men kan tvert imot oppleves veldig leit eller irriterende for den personen som gjør det. Glemsomhet og det å rote bort og lete etter saker og ting er en ganske vanlig del av mange mennesker med ADHD sine liv.

Av og til kan det også være godt å ha en venn som kan hjelpe til å sortere eller se hvor problemet ligger når noe ikke lykkes. Anne Kristine Bergem, psykiater

Tål konstant fikling. Veldig mange med ADHD fikler med saker og ting. De er klar over det selv, men opplever det som nærmest umulig å la være. Fikling kan kjennes trygt og noe å holde på med i en urolig tilværelse.

LES MER:

Mange har mye indre uro, angstfølelse eller bekymringer som ligger på lur hele tiden.

Kilder:

1) Atferdssenteret og De Utrolige Årene, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, RKBU NORD. Helsedirektoratet. Metoder for å avhjelpe atferdsforstyrrelser hos barn og unge med ADHD. Sist oppdatert 13.juni 2018. 2) Merete Glenne Øie. Psykologforeningen. Hva er ADHD? Sist oppdatert 12. april 2021. 3) Ove Heratstveit og Magnus Jackson Krogh. Hjelptilhjelp.no. Det er 13 ting du må tenke på om du bryr deg om noen med ADHD. Sist oppdatert 14.januar 2021.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer