Hvordan være en god venn for noen som har ADHD?

Hvordan kan man støtte noen som har ADHD? Kunnskap om tilstanden kan gjøre det lettere. Dette bør du vite.

RAUSHET OG OMSORG: Vær nysgjerrig, lær om ADHD og forstå hvordan symptomene påvirker din venn. Foto: Norb_KM / Shutterstock / NTB
RAUSHET OG OMSORG: Vær nysgjerrig, lær om ADHD og forstå hvordan symptomene påvirker din venn. Foto: Norb_KM / Shutterstock / NTB Vis mer

Mennesker med ADHD er like ulike som mennesker uten ADHD, men det er en del symptomer som går igjen.

Å vite at mennesker med ADHD lett lar seg distrahere er viktig. Da trenger man ikke bli irritert over at en person ikke klarer å følge nøye med på alt du sier hele tiden. Ha forståelse for at det ikke skyldes vond vilje.

Les vår hovedsak om ADHD: Hva er ADHD?

Å ha «fullt fokus» er naturlig for de fleste mennesker når det gjelder, men for mennesker med ADHD vil dette skje ganske sjelden.

«En god venn forstår at ADHD er en tilstand man ikke kan «ta seg sammen» av og som ikke kan kontrolleres med tankekraft.» Anne Kristine Bergem, psykiater

En god venn forstår at ADHD er en tilstand man ikke kan «ta seg sammen» av og som ikke kan kontrolleres med tankekraft. Å be noen om «å roe seg ned» er ikke hjelpsomt.

image: Veien ut av ensomheten: Dette hjelper!

Veien ut av ensomheten: Dette hjelper!

Ha forståelse for at impulsivitet er en naturlig del av livene til mange med ADHD. Ideer, engasjement og utprøving er vanlig, selv om mange av ideene aldri blir fulgt opp. Vær nysgjerrig på hvordan det kjennes ut på innsiden hos en med ADHD. Hopping fra et tema til et annet, distraherbarheten og uroen kan være veldig frustrerende for den som har den, og en god venn kan være til støtte. Av og til kan det også være godt å ha en venn som kan hjelpe til å sortere eller se hvor problemet ligger når noe ikke lykkes.

Forstå at selv om noe er planlagt grundig og i god tid, kan en person med ADHD glemme eller gå i surr med tanke på det som var tenkt. Det skjer ikke med vilje, men kan tvert imot oppleves veldig leit eller irriterende for den personen som gjør det. Glemsomhet og det å rote bort og lete etter saker og ting er en ganske vanlig del av mange mennesker med ADHD sine liv.

«Av og til kan det også være godt å ha en venn som kan hjelpe til å sortere eller se hvor problemet ligger når noe ikke lykkes.» Anne Kristine Bergem, psykiater

Tål konstant fikling. Veldig mange med ADHD fikler med saker og ting. De er klar over det selv, men opplever det som nærmest umulig å la være. Fikling kan kjennes trygt og noe å holde på med i en urolig tilværelse.

LES MER:

image: Hvilke symptomer har en person med ADHD?

Hvilke symptomer har en person med ADHD?

Mange har mye indre uro, angstfølelse eller bekymringer som ligger på lur hele tiden.

Kilder:

1) Atferdssenteret og De Utrolige Årene, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, RKBU NORD. Helsedirektoratet. Metoder for å avhjelpe atferdsforstyrrelser hos barn og unge med ADHD. Sist oppdatert 13.juni 2018. 2) Merete Glenne Øie. Psykologforeningen. Hva er ADHD? Sist oppdatert 12. april 2021. 3) Ove Heratstveit og Magnus Jackson Krogh. Hjelptilhjelp.no. Det er 13 ting du må tenke på om du bryr deg om noen med ADHD. Sist oppdatert 14.januar 2021.