Fødselsdepresjon er kjennetegnet av usikkerhet, tristhet, overveldelse og en følelse av håpløshet. Noen kan få en overdreven angst og bekymring for det lille livet de nå har fått ansvar for.
- I motsetning til hva som er vanlig hos kvinner, kan menn få utagerende symptomer som sinne og økt trang til bruk av rusmidler, forteller Signe Karen Dørheim, overlege og psykiater.
Hun forklarer at fødselsdepresjon hos kvinner som regel oppstår under svangerskapet, eller innen tre til fire måneder etter fødsel. Hos menn kommer de depressive symptomene noe seinere, gjerne opptil seks måneder etter at barnet ble født.

Utbredelse
Ifølge Folkehelseinstituttet rammes mellom sju og 13 prosent av kvinner som får barn av fødselsdepresjon. Det vil si at hvert år får mellom 4000 og 8000 fødselsdepresjon hvert år i Norge.
Fødselsdepresjon blant menn er sjeldnere, men forekommer. Uptodate. skriver at mellom tre til fem prosent av menn får fødselsdepresjon, mens en dansk undersøkelse finner en forekomst på syv prosent.
Risikofaktorer
Ifølge Dørheim, øker følgende faktorer risikoen for fødselsdepresjon hos menn:
- Tidligere angst eller depresjon.
- Depresjon hos mor.
- Følelse av utilstrekkelighet eller mangel på mestring.
- Stressende hendelser i parforhold, familie eller på jobb det siste året.
- Fødselsdepresjon kan smitte mellom partnere. Partnere som er usikre på forholdet er mer mottakelige for fødselsdepresjon enn partnere som har mer stabile relasjoner, viser studie fra UiO.
- En annen studie finner en sammenheng mellom uønskede barndomserfaringer hos fedre og depresjon og angst under graviditeten.
- Fødselsdepresjon hos fedre kan være assosiert med lavere nivåer av testosteron, opplyser Uptodate.
Forebygging
Ved problemer, anbefaler psykiateren at man får hjelp tidlig. Man bør være åpen om at man har det vanskelig, slik at man slipper å holde på en fasade. Det er også lurt å være med på kontrollene på helsestasjonen, slik at man har muligheten til å lufte bekymringer med helsesykepleieren.
Helsedirektoratet anbefaler sterkt at foreldre blir spurt om egen trivsel og psykisk helse under konsultasjoner på helsestasjonen. De mener det er viktig å holde øye med begge foreldres tilstand og reaksjoner, også for barnets skyld.

Behandling av depresjon - hva virker?
Behandling
Sliter man med depressive plager, burde man aller først snakke med partneren sin om hva som er vanskelig, og se om det er mulig å justere forventningene, mener Dørheim.
Hos mødre er det vanlig å anbefale at man trekker inn nettverket. Få venner eller besteforeldre til å avlaste, slik at man får sovet ut og hentet seg inn.
Hvis ikke dette er tilstrekkelig, råder Dørheim at man ber fastlegen om hjelp.
- Det er viktig at man ikke skammer seg over å ha det vanskelig. Vær åpen med dine nærmeste, og ta imot hjelp fra nettverket ditt. Det beste man kan gjøre for barnet sitt er å få hjelp, slik at man kan være den beste utgaven av seg selv, sier Dørheim.
For familier der kvinnen har en alvorlig depresjon, henviser Helsedirektoratet til et bredt spekter av støttetiltak. Det kan være tilbud ved den aktuelle helsestasjonen, sykemelding av mor slik at far kan overta barselpermisjonen, økonomisk bistand, avlastningstiltak, barnehageplass for eldre barn og kontakt med frivillige organisasjoner og familiestøtteprogrammer.