Er bipolar lidelse arvelig?

Genetikken er kompleks, men det er lite tvil om at lidelsen er arvelig.

ARVELIG: Familie-, tvilling- og adopsjonsstudier viser at bipolare lidelser er arvelige tilstander. Illustrasjon: Black Salmon / Shutterstock / NTB
ARVELIG: Familie-, tvilling- og adopsjonsstudier viser at bipolare lidelser er arvelige tilstander. Illustrasjon: Black Salmon / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

sBipolar lidelse er også kjent som manisk depressiv lidelse. Dette er en psykisk lidelse der stemningsleiet svinger i perioder. Det er helt normalt å ha humørsvingninger, men ved en bipolar lidelse er svingningene mye større enn hos folk flest, og gjør at livet i perioder blir vanskelig å håndtere.

Psykiater Anne Kristine Bergem forteller om hvordan det er å leve med bipolar lidelse, symptomer, diagnose og behandling.

Hvor vanlig er bipolar lidelse?

Bipolar lidelse rammer mellom 1 og 2 prosent av befolkningen, og menn og kvinner i like stor grad. Det er en livslang lidelse med perioder med sykdom. Sykdommen kan stabiliseres ved hjelp av medisiner. I tillegg er psykologisk oppfølging viktig for å mestre lidelsen, forebygge tilbakefall og bearbeide vanskelige livssituasjoner.

image: Testene som kan fortelle om du er deprimert

Testene som kan fortelle om du er deprimert

To typer bipolar lidelse

Det er vanlig å snakke om to ulike typer bipolar lidelse:

  • Bipolar lidelse type 1: Har både maniske og depressive episoder til stede. Manisk er fagbetegnelsen på «høyt oppe» og depressiv på «langt nede».
  • Bipolar lidelse type 2: En litt mildere type. Ved bipolar lidelse type 2 er ikke de maniske fasene så uttalte, men ligger litt «under» en mani, derfor kalles episodene hypomani. (6)

LES OGSÅ: Hvordan diagnostiseres bipolar lidelse?

Arvelighet

Selv om man ikke vet nøyaktig hva som forårsaker bipolar lidelse vet man at sykdommen har høy arvelighet. (3) Det vil si at man har større risiko for å få sykdommen hvis et nørt familiemedlem har sykdommen. Omkring 20 prosent av barn til personer med bipolar lidelse type I vil selv få lidelsen. (1)

Når vi sier at en tilstander arvelig, betyr det ikke at du trenger å bli syk selv om du har arveanlegg for sykdommen. Hvis du har en mor eller far som har bipolar lidelse, er altså risikoen for at du skal få tilstanden større enn for folk flest. Sannsynligheten er størst for at du ikke arver sykdommen – mer enn 80 %.

LES OGSÅ: Er depresjon arvelig?

image: Bekymring, stress eller angst?

Bekymring, stress eller angst?

Når starter sykdommen?

Alderen for sykdomsstart varierer mye. For både bipolar lidelse type 1 og bipolar lidelse type 2 er aldersspennet fra barndom til 50 år, med en gjennomsnittsalder på omtrent 21 år. De fleste tilfeller av bipolar lidelse starter i alderen 15–19 år. Den nest hyppigste aldersgruppen er 20–24 år. (5)

«De fleste tilfeller av bipolar lidelse starter i alderen 15–19 år.» Medscape

Det er antatt at flere ting kan trigge en periode med mani eller depresjon for en med bipolar lidelse. Britiske helsemyndigheter mener dette kan være:

  • Ekstremt stress
  • Overveldende problemer
  • Store forandringer i livet
  • Genetiske og kjemiske faktorer. (4)

Tilbakefall kan også utløses av at du slutter med legemidlene legen har forskrevet, eller at de ikke har god nok effekt. (3)

image: Ulike typer depresjon

Ulike typer depresjon

Er du redd for at du blir syk?

Selv om du har en nær slektning som har bipolar lidelse – husk at statistikken viser at det mest sannsynlig at du ikke arver sykdommen. Hvis du opplever tegn eller symptomer som gjør at du lurer på om du holder på å bli syk selv, så kan du kontakte fastlegen din. Noen ganger kan det være godt å snakke med en lege om det som bekymrer deg, og få hjelp til å sortere hvorvidt dette er reelle sykdomstegn eller bare tegn på bekymring eller at du befinner deg i en belastende situasjon.

Barn til en far eller mor med bipolar lidelse kan oppleve at det er vanskelig å være pårørende, og føle seg maktesløs hvis man opplever at foreldre har det vanskelig og ikke får god nok hjelp. Dette kan du også snakke med din fastlege om eller helsesøster på skolen. Både helsesøster og legen din har taushetsplikt.

Psykiater Anne Kristine: Hva trenger barn å vite når foreldre blir psykisk syke

Hvis du trenger noen å snakke med finnes det også hjelpetelefoner og nettsteder.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein PSYKISK HELSE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1) https://sml.snl.no/bipolar_lidelse 2) https://www.helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/bipolar-lidelse/ 3) Helsebiblioteket: Bipolar lidelse – hva er det? 4= NHS: Bipolar disorder 5) Medscape: In what age groups is the onset of bipolar affective disorder (manic-depressive illness) most likely? 6) Lommelegen.no: Dette er bipolar lidelse