Ensomhet: Slik får du det bedre

Du er ikke alene om å ha det sånn, mange føler seg ensomme. Men det trenger ikke være sånn. Her får du konkrete råd om hva du kan gjøre for å komme ut av ensomheten.

ENSOM? I enkelte perioder av livet kan man føle seg ensom. For mange studenter kan den første tiden man flytter til et nytt sted være vanskelig. Illustrasjonfoto: Shutterstock/NTB
ENSOM? I enkelte perioder av livet kan man føle seg ensom. For mange studenter kan den første tiden man flytter til et nytt sted være vanskelig. Illustrasjonfoto: Shutterstock/NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er ensomhet?

Det er mange måter å definere ensomhet på, men som regel oppfattes ensomhet som det motsatte av fellesskap. Ordet brukes gjerne for å beskrive opplevelser og følelser som ikke kjennes bra.

Selv om det kan være lurt å ha et nyansert syn på ensomhet, vil de fleste tenke på ensomhet som en følelse av savn etter kontakt med andre mennesker, altså at man har mindre kontakt med andre mennesker enn det man kunne ønske seg. Mindre kontakt kan handle om omfang – altså hvor ofte og lenge man er sammen med andre mennesker, men mindre kontakt kan også bety dybden i kontakten – hvor nær man er hverandre og hvor mye man deler av viktige ting. Ensomhet kan også være opplevelsen av å være sammen med andre uten at det gir en følelse av god kontakt og sosial nærhet.

LES OGSÅ: Er det bekymring, stress eller angst?

Ikke det samme som å være alene

Ensomhet er ikke det samme som å være alene. Mange mennesker trives med å være alene og savner ikke kontakt med andre mennesker. Mennesker er veldig ulike når det gjelder behov for og ønske om å være sammen med andre mennesker. Det er den enkeltes opplevelse som betyr noe i denne sammenheng.

Man kan tenke på følelsen av ensomhet som et mål på hvor inkludert man føler seg og hvor fornøyd man er med den kontakten man har med familie og venner. Både hvor ofte man er sammen og hvordan man har det når man er sammen må tas med i betraktningen.

LES OGSÅ: Mobbing

Hvordan vet du om du er ensom?

Hvis du føler at det ikke er noen i hele verden som bryr seg om deg eller hvordan du har det, kan det gi en følelse av ensomhet. Noen ganger kan ensomhet kjennes ut som en slags tomhet eller savn etter noe man ikke helt vet hva er.

For noen kan ensomhet gi dårlig selvfølelse fordi man begynner å tenke at man ikke er noe verdt.

Hvis du savner noen å snakke med og være sammen med ofte og mye, kan det være at du kjenner deg ensom.

Hvor vanlig er det å være ensom?

Det har vært flere oppslag i media de siste årene om at det har blitt flere mennesker som føler seg ensomme i Norge. Helseministeren har snakket om at det er så mange ensomme mennesker at det ikke lenger er et problem for enkeltmennesker, men for samfunnet som helhet. Det er ikke så lett å måle ensomhet, og poenget i denne artikkelen er ikke å tallfeste forekomsten av ensomhet, men snarere å fortelle at dersom du kjenner deg ensom, er du ikke alene om å ha det sånn. Det er ikke uvanlig å kjenne seg ensom.

Hva skjer hvis man er mye ensom?

Å føle seg ensom kan bli en livsbelastning som går ut over livskvalitet og helse. Ensomhet kan gi både fysiske og psykiske helseplager.

Hvis ensomheten får deg til å tenke at du er lite verdt eller at andre mennesker ikke liker deg eller vil være sammen med deg, kan du begynne å få negative tanker om deg selv. Hvis du er mye alene med slike tanker, kan de påvirke deg og du kommer inn i en ond sirkel som ikke er bra for den psykisk helsa di. Du kan i verste fall bli enda mer ensom fordi du begynner å tro på tankene om at ingen vil være sammen med deg og derfor trekker deg enda mer unna andre.

Hva kan du gjøre?

Å kjenne seg ensom er ikke noe som synes utenpå. Det kan derfor være vanskelig for andre mennesker å vite at du er ensom. Hvis du heller ikke tør å fortelle om det, blir det derfor vanskelig å komme ut av ensomheten. Det kan være både flaut og skamfullt å innrømme for seg selv og andre at man kjenner seg ensom, men om du klarer det, kan det åpne for muligheten til å gjøre noe med situasjonen.

Det nytter ikke å sitte hjemme og vente på at noen skal komme å ringe på døren Anne Kristine Bergem

Hvis man ønsker å komme seg ut av ensomheten, nytter det ikke å sitte hjemme og vente på at noen skal komme å ringe på døren. Man er nødt til å bidra selv, og kanskje gjøre flere forsøk før man får en venn. Det er viktig å ikke la frykten for avvisning komme i veien for å søke kontakt med andre. Det er ubehagelig å bli avvist, men det er ikke farlig, og på et eller annet tidspunkt klaffer det ofte, og du får en ny venn.

God råd til deg som ønsker å bli mindre ensom er å våge å møte andre mennesker blikk og smile til dem. Det er en måte å vise at man ønsker kontakt. Du kan også ta initiativet til å gjøre noe sammen med noen du synes virker hyggelig. Det behøver ikke å være så store ting – å gå en tur kan være en start.

Finn felles interesse

Det er også organisasjoner og lag flere steder som arrangerer turer det går an å melde seg på. Turistforeningen er en av dem. Hvis du har andre interesser, er det en god idé å oppsøke steder hvor mennesker med de samme interessene som deg møtes, enten det er et kor, en teatergruppe, språkkurs eller hva som helst. Vennskap i voksen alder oppstår ofte gjennom felles interesser.

I perioden med de strengeste koronatiltakene var det mange som kjente på ensomhet. Noen meldte seg som frivillige på ulike samtaletelefoner eller for å handle for andre eller hjelpe til med andre ting. En kvinne fortalte etterpå at ved å hjelpe andre, kjente hun seg betydningsfull og viktig for andre mennesker. Hun fikk kontakt med mennesker hun aldri hadde tenkt at hun ville bli kjent med. Slike erfaringer kommer også godt med i nye situasjoner.

Vær raus med andre

Det er også lurt å si ja til invitasjoner du får istedenfor å tenke ”De vil sikkert egentlig ikke at jeg kommer” eller ”De ber meg bare fordi de synes de må” og andre negative tanker det er lett å komme inn i når man kjenner seg ensom.

Hvis man er oppmerksom på folk rundt seg, interessert og raus med komplimenter, vil det være lett for andre å trives i ditt selskap.

Det er lurt å være tålmodig og ikke har for høye forventninger i starten. Ikke alle nye kontakter vil utvikle seg til vennskap, og for høy intensitet og for høye forventninger kan virke overveldende på andre. I verste fall kan du støte andre mennesker fra deg.

Noen er ensomme fordi de stiller så høye krav til andre mennesker at det er veldig få som er gode nok i deres øyne. Da vil det å være litt rausere overfor andre feil og mangler kunne gjøre det lettere å få kontakt med folk.

LAVTERSKEL? For noen er det lettere å finne nye venner på nett, enten å ha noen å utveksle meldinger med, eller via videosamtaler. Foto: Shutterstock/NTB
LAVTERSKEL? For noen er det lettere å finne nye venner på nett, enten å ha noen å utveksle meldinger med, eller via videosamtaler. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Start på nett

Det finnes også nettsteder og app´er hvor det er mulig å komme i kontakt med andre. For mange kan det være en «myk» start fordi man opplever å risikere mindre. De fleste kjenner til datingapp´er og datingsider, men det finnes mange tilsvarende for å få nye venner.

Trenger du hjelp?

Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, kan det være en god idé å snakke med noen du har tillit til eller som har som jobb å hjelpe folk, og da kan alt fra fastlegen til Mental helses hjelpetelefon være aktuelt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer