Når man opplever tap i livet er det helt normalt å føle sorg. Det finnes ingen riktig oppskrift for hvordan du skal bearbeide sorg. Sorg oppstår blant annet ved dødsfall, men også alvorlige sykdomsdiagnoser og skilsmisse kan vekke følelser som sorg og savn.
Sorg tar tid, og enkle råd og metoder kan ikke ta vekk smerten. Noen deler av sorgen vil vare livet ut. Rådene herunder er derfor ikke tenkt som måter å bli kvitt sorgen på, men heller som måter å være i sorgen på slik at hverdagen blir mer levelig.

Kriser

Sorg kan gjøre deg syk – nå klassifiseres det som en egen diagnose
1. Tillat alle følelser
Det finnes ingen fasit for hvordan sorg ser ut. Sorgen kommer ofte i bølger. Det er helt normalt å ha dager hvor sorgen er mindre, og dager hvor sorgen fyller alt.
2. Sett ord på savnet
Hvis det er for vanskelig å snakke med noen om sorgen og savnet, kan det hjelpe å skrive om det. Noen foretrekker å skrive i diktform, mens andre vil heller skrive alle tanker ned uten å ta hensyn til skrivefeil eller setningsoppbygging. Hvis det å skrive om følelser føles fremmed, kan det være du i stedet kan uttrykke følelsene dine gjennom maling, tegning eller annen form for kreativitet.
3. Snakk med andre i samme situasjon
Det finnes sorggrupper og støtteforeninger hvor du kan møte andre som er i en likende situasjon. Ta kontakt med lege, helse- og omsorgstjenestene eller en menighet, og spør om det finnes sorggrupper i nærheten.
4. Det er lov å le
Selv om du er lei deg, er det lov å ta en pause fra sorgen hvor du ler og har det gøy med vennene dine, uten å føle dårlig samvittighet.
5. Søvn og mat
Forsøk å få nok ernæring og søvn, selv om det føles likegyldig. Ofte blir søvnen påvirket ved en sorgreaksjon, men hvis du har store søvnproblemer bør du snakke med fastlegen.
6. Beveg deg
Fysisk aktivitet kan hjelpe deg når du har mange tanker og følelser som tar overhånd. Mange føler det godt å gå turer i naturen eller danse.
7. Kom tilbake til rutiner
Det kan være bra å prøve å komme tilbake til rutiner igjen, slik at du ikke sitter med de tunge tankene hele tiden. Gå på skole, jobb og vær sammen med venner. Vær åpen om hva som har skjedd, slik at det er forståelse hvis du har bruk for flere pauser eller kortere dager i en periode.
8. Gi deg tid til å sørge
Forsøk å aksepter sorgen, for deler av den vil alltid være der. Tillat deg å bruke tid på å tenke på den eller det du sørger over og savner.
9. Søk hjelp hvis...
Søk hjelp når sorgen blir for tung til å bære alene. Det kan være familie og venner, men det kan også være fagpersoner eller frivillige organisasjoner. Se forslag lenger ned i teksten.
Det er viktig å huske på at ikke alle råd passer alle. Sorg ser ut på mange forskjellige måter, og blir håndtert på forskjellige måter. Kjenn etter om noen av rådene passer for deg.

Hvordan være en god venn for en som har selvmordstanker?

Symptomer på angst
Vanlige sorgreaksjoner
Det er svært forskjellig hvordan man opplever sorg. Noen reagerer nesten ikke i begynnelsen, mens andre reagerer kraftig. Det er svært vanlig med sterke reaksjoner, både psykisk og fysisk.
De vanligste etterreaksjonene i sorgen er:
- Savn, lengsel og smerte
- Gjenopplevelser av det som skjedde
- Søvnforstyrrelser og mareritt
- Selvbebreidelser og skyldfølelse
- Angst og sårbarhet
- Irritasjon og sinne
- Problemer med konsentrasjon og hukommelse
Når skal du kontakte lege eller psykolog?
Noen ganger kan sorgen ta overhånd i livet, og da kan det være du har bruk for hjelp til å håndtere følelsene. Hvis andre uttrykker bekymring for deg, eller alt er like mørkt uke etter uke, uten noen lysere øyeblikk innimellom, bør du søke fastlege eller psykolog.
Dersom det går ukevis etter dødsfall uten at du gråter eller har noen form for følelsesmessig reaksjon, kan det være at sjokket er så stort at følelsene er blitt forskjøvet. Da kan det være du har bruk for hjelp til å få kontakt med følelsene igjen, og det er en god idé å kontakte helsepersonell.
Ved uttalte søvnproblemer kan det være en fordel å få sovemedisin i en kortere periode. Snakk med fastlegen om dette.

Selvmord og selvmordstanker
