Svimmelhet som del av sosial angst

Spørsmål

Hei!
Har i flere år slitt med svimmelhet/ørhet som forverres i situasjoner med mye folk eller av å se på ting i bevegelse. Kan kanskje også beskrives som forvirring. Sjekket dette opp med lege da det begynte men fikk beskjed om at det sansynligvis bare er sosial angst. Har jobbet på butikk i årevis nå, så er litt usikker på om dette er grunnen.
Den siste uken har eg også merket en svak nummenhet/kiling/rastløshet i høyre bein og arm. Kan bruke dem som normalt uten problem, men har en liten ømhetsfølelse eller prikking. Lurer bare på hva dette kan være? Som sagt har eg ikkje mindre kraft i arm eller ben, det bare føles litt sånn ut.
Er en 23 år gammel mann. 186 cm høy og veier ca. 91 kg.
Har muligens litt dårlig livsstil med lite trening og endel tid foran dataskjerm. Føler meg ofte slapp og doven men har uansett klart å jobbe fast i flere år.

Svar

Hei.

Du er altså en ung mann uten noen påviste sykdommer, og du har i flere år merket svimmelhet / ørhet i situasjoner med blant annet mye folk. Legen din vurderer det til å være sosial angst.
Det kan absolutt stemme, av flere grunner:

Det har vart i flere år, og ikke blitt verre. Det taler imot at det skulle være en (alvorlig) fysisk sykdom, som heller ville ha forverret seg over tid. Det at det trigges av store menneskemengder taler også sterkt imot fysisk sykdom, og taler for sosial angst.

Så er det dette med høyre arm og bein, hvor du kjenner en svak nummenhet / kiling / rastløshet. Du kjenner også litt prikking og ømhet.
Dette har bare vart en ukes tid.
Hadde du vært en godt voksen mann, så ville jeg tenkt at du burde oppsøke lege for å få vurdert om det kan ha noe med blodsirkulasjonen til hjernen å gjøre, f.eks. "drypp" eller hjerneslag. Men det er jo tilnærmet utenkelig i din unge alder.
Videre så har vi dette med at du sitter mye foran dataskjerm, og da bruker du musklene veldig statisk, f.eks. musehånden. Kan vi tenke i retning av sammenhenger her, kanskje?

Det er også mulig at du "kjenner for mye etter", uten at jeg skal påstå noe sikkert om det naturligvis, men det er mye signaler fra kroppen som vi ikke behøver å være oppmerksom på eller tolke, og som ikke er symptomer på sykdom. Det er ingen utenkelighet at dette kan ligge i den gaten.

Men jeg kan forståelig nok ikke si noe sikkert over nett og uten å undersøke deg, så mitt råd blir at dersom dette vedvarer og ikke forsvinner av seg selv, eller om du skulle få noen andre symptomer i tillegg, så skal du for ordens skyld gå til legen din for å få en vurdering av årsaker.

Alt i alt regner jeg nok med at det er liten sjanse for at dette har med fysisk sykdom å gjøre.
Ha det bra.