Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om hodepine

Spørsmål

Hei Jeg lurer på om min hodepine er fysiologisk eller psykisk. Jeg er en 20 år gammel kvinne som fra tidligere har vært helt frisk. Går til psykolog grunnet ganske sikker mistanke om overgrep i barndommen som er godt fortrengt. Jeg lurer derfor på om hodepinen min kan ha noen sammenheng med dette eller om det er andre grunner. Jeg får alltid en sterk hodepine etter jeg har vært utsatt for ubehagelige situasjoner der jeg opplever en følelse av å være hjelpesløs. For eksempel får jeg det alltid etter jeg har hatt time hos psykolog, men ikke før jeg er ute av situasjonen som oppleves som ubehagelig. På samme måte som den oppstår etter jeg øvelseskjører og etter jeg generelt er ferdig med noe jeg oppfatter som overveldende. Har lest mye om spenningshodepine, men føler ikke det jeg får utarter seg på samme måte eller er lokalisert i nakke og i den delen av hodet som det blir beskrevet ved spenningshodepine. Grunnet at jeg går ofte til psykolog er dette en hodepine som ofte oppstår og jeg føler at det medfører en overdreven bruk av smertestillende som jeg gjerne vil være foruten. Det jeg også opplever er før jeg skal i situasjoner hvor jeg føler meg utrygg så har jeg kalde og klamme hender, men når jeg har kommet meg over situasjonen så setter jeg meg ned og kjenner at sirkulasjonen i hendene og ansiktet kommer tilbake. Kjenner at hendene mine får varme og hele kroppen kjennes nesten dopet. Dette er ikke noe som plager meg i noe grad, men ingen jeg har snakket med opplever det på samme måte. Det kjennes ut som om jeg opplever en slags rus gjennom hele kroppen. Var innom tanken om at det kan være adrenalin, men da ville jeg vil ikke blitt helt rolig og fjern fra alle sanseinntrykkene rundt meg? Håper du kan svare meg så godt det lar seg gjøre.

Kvinne 20
Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Hodepine er i seg selv et symptom som kan en rekke årsaker der det både kan være organisk grunnlag, men også psykisk. For å skille mellom disse to kreves en gjennomgående undersøkelse. Legen vil typisk ta opp en sykehistorie, undersøke deg og bestille supplerende undersøkelser dersom det er behov for det. Jeg forstår det slik at du vanligvis får hodepine når du er i situasjoner som medfører et psykisk stress, og dette er noe som indikerer at hodepinen kan være av psykisk karakter. Du skriver også at du bruker en del smertestillende, som i seg selv også kan resultere i og/eller opprettholde en allerede eksisterende hodepine (dette kalles for medisinutløst hodepine). Jeg vil anbefale at du tar kontakt med din fastlege slik at man kommer nærmere en diagnose.

Du beskriver en opplevelse der sirkulasjonen forsvinner i ansikt og hender når du føler deg utrygg. Dette kan, som du sier, være en reaksjon på angst/redsel som utløser adrenalin og gir deg denne følelsen. Med det sagt, er det naturligvis også andre grunner som kan gi en slik følelse som f eks. blodtrykksfall eller det vi kaller vasovagal episode. Dette må kartlegges bedre for å kunne si med sikkerhet. 

Jeg forstår at disse symptomene plager og hemmer deg i hverdagen. Konkrete anbefalinger om hva som hjelper er vanskelig å si kun utifra et spørsmål. Mitt råd er at du utredes i regi av din fastlege, slik at man utelukker eventuelle organiske/somatiske årsaker til symptomene dine før man konkluderer med at det er en psykisk årsak. 

Ønsker deg lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-