Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sosial angst og hukommelsesproblemer

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 33 år. De siste 10 årene har jeg isolert meg selv mer og mer. Jeg har alltid følt at jeg har hatt et problem med å huske vesentlige ting, og pga dette, ikke ønsket å holde kontakten med mennesker over lengre tid, som en slags forsvarsmekanisme for å slippe at mennesker som kunne blitt venner av meg skal merke det. Men jeg har greid å holde meg selv i arbeid. For ca 4 år siden derimot fikk jeg skikkelig angst for å gå på jobb. Jeg gikk 24/7 å bekymret meg for å jobbe da jeg følte at jeg ikke lenger mestret det. Det resulterte i at jeg ble sykmeldt en lang stund. Dette gjorde egentlig at den sosiale angsten ble værre. Jeg er nå tilbake i jobb, men i en mindre stilling. Men jobben krever at jeg holder meg oppdatert, samtidig som jeg selv føler at jeg glemmer mer og mer. Jeg føler også at språket mitt blir dårligere. At jeg får mer og mer problemer med å ordlegge meg, da vesentlige ord forsvinner. Jeg har ofte tenkt at det sikkert er angsten som gjør at jeg stresser og derfor ikke får med meg alt som blir sagt, glemmer og snakker dårlig. Men jeg klarer ikke å slippe tanken på at det føles ut som det bare blir værre. Jeg har til nå brukt nesten alle 20årene og sålangt alt av 30årene på å grue meg hver dag til neste gang jeg må reise bort fra den trygge sonen jeg har hjemme. Det å finne en kjæreste og stifte en familie er selvfølgelig helt uaktuelt når situasjonen er slik. Jeg spiser relativt sunt og er i god fysisk form (bor på gård). Det er vanskelig å forholde seg til tanken om at jeg må ha det slik resten av livet, men eneste tiden jeg får "fri" fra disse tankene/følelsene er når jeg er hjemme og vet det er lenge til jeg må reise ut igjen. Ellers ser fremtiden veldig mørk ut. Også vet jeg ikke hvordan jeg skal gå frem for å ta tak i dette med hukommelsen, den delen som jeg tror er roten til hele situasjonen.

Mann 33
Svar

Hei, jeg forstår godt at du har det vanskelig. Du beskriver en situasjon som påvirker store deler av livet ditt. Så mye at du ser mørkt på fremtiden. Det jeg merker meg er at du har en god evne til å beskrive hvordan du har det, så det å finne ord da du skriver er kanskje enklere enn i muntlige situasjoner. Det er vanlig å oppleve hukommelsesvansker i ulike stressende situasjoner. Jeg ser at dette bekymrer deg mye, og det er viktig at dette blir utredet. Det kan være rent kroppslige lidelser som kan gi hukommelsesvansker, men det kan også være ulike psykiske belastninger. Alt fra reaksjoner etter ulike traumer (bevisste og ubevisste), til alvorlig depresjon. Jeg tenker at du burde utredet bredt både kroppslig og psykologisk for å utelukke kroppslig sykdom, og kartlegge grad av psykisk lidelse og hvilke(n) dianose(r) du har som kan forklare langvarige hukommelsesproblemer. Du skriver du har sosial angst, men det er ikke sikkert det kan forklare hele bildet. Det er absolutt god hjelp å få! Du bør starte med å oppsøke fastlegen din og fortelle akkurat det du skriver her. Deretter skal du sammen med fastlegen din diskutere hvor du bør henvises. Om det er nødvendig med en nevrokognitiv utredning med testing av din hukommelse og evner, eller om dette ikke ser ut til å være nødvendig. Det er viktig at du etterpå kjenner deg trygg på at det ikke er noe alvorlig kroppslig galt med deg. En slik usikkerhet kan skape mer stress. Deretter blir det en diskusjon om du ikke bør utredes bredt med tanke psykisk lidelse. Jeg tenker at det er lurt. Da må du ha en god henvisning til feks lokal distriktspsykiatrisk poliklinikk (DPS). Da må fastlegen din få frem alvorligheten av hvordan dette påvirker din funksjon i hverdagen, og hvor mørke tanker du har om fremtiden. 


Jeg tenker at en slik bred kroppslig og psykologisk utredning er nødvendig for å få et bedre bilde av dine plager med hukommelsen og sosiale angst. Noen ganger kan sosial angst også være en del av en autismespekter lidelse der sosial kontakt er svært krevende. Dette kan du også snakke med fastlegen din om. 


Jeg ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-