Rødming og tabletter

Spørsmål

Jeg er svært plaget av rødming, og har lest på internett at det finnes tabletter som kan hjelpe mot dette. Jeg vil gjerne ha mest mulig informasjon om disse tablettene, hjelper de alle? hvor godt hjelper de osv? Er også interessert i hvilke bivirkninger de har, både på kort og lang sikt.
Rødmingen er et stort problem for meg, og om jeg hadde sluppet den ville det forbedret livskvaliteten min svært mye. Den gjør at jeg for eksempel unngår å ta kontakt med folk fordi jeg vet jeg vil rødme, og selvtilliten min blir forferdelig dårlig. Jeg sliter med sosial angst, og det hadde vært mye enklere for meg å forsøke å jobbe meg ut av den dersom jeg ikke hadde dette rødmeproblemet. Det kan være utrolig ydmykende å rødme voldsomt i diverse situasjoner hvor man absolutt ikke ønsker å rødme. Dessuten er den følelsen av å sette andre i en forlegen situasjon på grunn av rødmingen ille. Hvis jeg rødmer hver gang jeg er i nærheten av enkelte personer, begynner de å rødme også etter hvert!
Dette er et stort problem for meg. Hadde jeg ikke hatt sosial angst, hadde jeg sikkert ikke rødmet noe særlig heller, for selvfølgelig henger dette sammen. Men nå har jeg prøvd å jobbe med angsten i mange år (psykolog) og hverken rødmingen eller angsten er borte (selv om angsten er dempet av zoloft som jeg tar), så jeg trenger en annen form for hjelp for å komme videre. Siden jeg bruker zoloft, lurer jeg selvfølgelig på hvordan/om det går å kombinere den med disse andre tablettene.
Jeg har også hørt om at det går an å opereres mot rødme, men det blir litt for voldsomt for meg, jeg er ikke interessert i det.

Relevante sykdommer/medisiner: sosial angst, bruker zoloft

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Vi har ved flere anledninger omtalt kirurgiske metoder for å få has på rødmingen, men det er helt riktig at det også er mulig å forsøke tabletter.

Medisinen som er prøvd med relativt god effekt er en medisin som virker på hjerte og blodkar og som heter Inderal (40-80 mg daglig). Det er litt forskjellig om man har effekt av dette, men det er verdt et forsøk - mange blir veldig gode av kun medisin. Inderal kan kombineres med zoloft.
Av bivirkninger er tretthet, søvnforstyrrelser, tungpustethet, urolige drømmer/mareritt, langsom puls og kalde fingre/tær relativt hyppig rapportert, men mange tåler medisinen godt uten bivirkninger.
Det er mange andre potensielle bivirkninger, men disse er sjeldnere og alle går gjerne bort ved dosereduksjon eller etter at de første par ukene med medisinering er over.

Du får snakke med legen din slik at dere kan bli enige om det er flere fordeler med å bruke slik medisin enn potensielle ulemper - og det tror jeg det er ut fra det du beskriver.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn