image: Onde sirkler med negativ forventningangst

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Onde sirkler med negativ forventningangst

Spørsmål

Hei. For omtrent 8 år siden prøvde jeg både hasj og cannabis opptil flere ganger. Helt til jeg fikk en dårlig rus. Jeg følte meg svimmel i flere måneder etterpå, og hadde ikke noen livsglede. Lå inne hver dag de månedene. Jeg lærte meg å leve med det slik det var, og jeg har aldri tatt opp dette med lege. Jeg trodde det var noe alvorlig galt, så jeg ble utredet og de fant ikke noe.

I senere år har jeg fått noen episoder hvert år der jeg føler meg svimmel og rar. Men kjenner at jeg aldri har blitt slik jeg var før denne episoden for 8 år siden. Kroppen blir fort sliten og jeg klarer ikke å fungere som jeg vil. Jeg går hele tiden rundt og bekymrer meg for om det skal komme like hardt tilbake som for 8 år siden. Har jeg utviklet en psykisk lidelse? At jeg går og tenker på det hele tiden og lurer på om det kommer tilbake like ille?

For 2 uker siden så begynte det igjen, og nå er jeg hjemme i permisjon med barnet mitt. Jeg føler ikke jeg klarer å yte det jeg vil hjemme for barna og kjæresten. Sliter denne gangen og med slapphet og generelt muskelverk i overkroppen. Har alt en sammenheng?

Jeg presset meg til å gå på besøk hos bekjent for 14 dager siden med barna og kjæresten, men begynte å svette og føle meg ukomfortabel, så jeg måtte bare rømme hjem ganske fort og legge meg nedpå. Er det en slags angst? Jeg går og gruer meg hver dag hun skal på jobb nå.

Det ble endel rot i det jeg har skrevet, men jeg håper du har noen svar til meg.

Mann 25
Svar

Hei.

En ting er sikkert, og det er at det kan på ingen måte være noen direkte sammenheng mellom din bruk av cannabis for 8 år siden, og hvordan du har det nå. Men det kan være indirekte og psykologiske sammenhenger, og det tror jeg ganske sikkert det, slik du beskriver dette. For meg høres det ut som at du har kommet inn i onde sirkler med negativ forventningangst om at du skal kunne bli like dårlig som du var for 8 år siden. En slik frykt og angst kan virkelig rulle på seg, og det kan bli en snøballeffekt av angst for å bli dårligere psykisk. Du skriver jo at du hele tiden går og tenker på dette, og akkurat det er i seg selv mer enn nok til å skape angst hos et menneske.

Når man har angst så er det vanlig med lavere yteevne, slik du beskriver, og det å føle seg svimmel og rar er også typisk ved angst. Det samme gjelder slapphet og muskelsmerter, pga ubevisste muskelspenninger som følge av angsten. Kropp og psyke henger tett sammen, og angst gir kroppslige symptomer. Det er alment kjent og vanlig.

Jeg tror at din frykt og usikkerhet for hva som skjer med deg, både hvordan du føler deg nå, og din frykt for å bli verre, er kjernen i dette, og at dette gir deg en grunnleggende angst, som forsterkes og vedlikeholdes ved at du kjenner de tingene du her beskriver, og følgelig blir enda mer bekymret og usikker.

Derfor tenker jeg også at beste løsningen på dette, vil være å skjønne disse forholdene og sammenhengene, og fremfor alt å få snakket grundig ut om det med fastlegen, evt psykolog. Det å få tenkt litt høyt omkring slike ting, og luftet tanker og bekymringer, vil vanligvis ha en svært god effekt på slike ting, i motsetning til å gå alene med det, hvilket oftest fører til at det bare ruller på seg og angsten øker.

Mitt konkrete og veldig viktige råd til deg er at du bestiller en time hos fastlegen, og tar med deg utskrift av spørsmål og svar her som legen kan få lese før dere begynner å snakke. Det er fordi her er så mye viktig informasjon i det du har skrevet, og du har formulert deg bra og forklart dette veldig tydelig, hvordan du har det. Det å la fastlegen få denne informasjonen vil hjelpe legen til å forstå dine problemer best mulig, og på den måten vil legen kunne gi deg best mulig hjelp. Så velg å følge dette rådet, og jeg er sikker på at du vil kunne komme deg ut av dette. Avtal gjerne flere oppfølgingssamtaler med legen, til du merker at du begynner å få kontrollen på dette.

Jeg håper og tror at svaret og rådene kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: T. L. Furrer / Shutterstock / NTB