Kvinne med angst

Spørsmål

Jeg er en veldig sosial person. Liker mennesker og kan godt holde tale eller være midtpunkt. Veldig lett for å få kontakt med andre og føler at andre setter pris på meg. Likevel får jeg angst særlig i sosiale sammenhenger. Selskaper, restauranter o.s.v. Kort sagt ting som er veldig trivelig og spennende i livet. Angstanfallene mine kan ta pusten fra flere enn meg. Anfallene er nemlig så voldsomme at jeg besvimer, rekker ikke toalettet før jeg kaster opp o.s.v. Jeg må ha hjelp av andre, og noen ganger det det svært pinlig.
Jeg tar 20 mg Cipramil om morgenen, nå har jeg holdt på med det i ca. ett år. Jeg tar også en Valium (5 mg) før et selskap. Likevel kommer angsten. Jeg ønsker svar på om det kanskje ikke er så lurt å ta Valium når jeg går på Cipramil, eller kan jeg evt. ta flere Valium utover kvelden i et selskap for å unngå disse grusomme anfallene?
Jeg fungerer godt i det daglige, men har også lyst å være med på litt annet enn jobb og hjem.

Vennlig hilsen
Kvinne med angst.

Sykdommer: Angst
Medisiner: Cipramil og Valium

Kvinne, 60 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Plagene du beskriver må være svært hemmende for deg, spesielt fordi du liker å kose deg på fest og være i begivenhetenes sentrum. Når du opplever angst på den måten du beskriver vil jeg tro du også opparbeider deg en forventningsangst - du blir redd for å få angst, og på denne måten vedlikeholdes og forsterkes angsten.

Du må diskuter med legen din om hvordan du skal ta medisinene dine, men jeg kan ikke se noe i veien for at du skal ta Valium selv om du bruker Cipramil fast. Hvis du ofte har angst kan det være at legen din vil oppjustere Cipramidosen din noe. Valium kan du nok ta flere ganger i løpet av en fest, men jeg vil ikke anbefale det på generelt grunnlag. Optimalt sett burde du ha såpass mye daglig fast medisin (Cipramil) at du slapp å ta ekstra selv om du skulle på fest.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-